Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

08.03.2006 10:48
Autor: KBC/Patria

MTelekom: Regulátor navrhuje další snížení propojovacích sazeb
NHH, maďarský regulátor telekomunikačního trhu, navrhuje, aby revidované propojovací sazby byly aplikovány zpětně od 15. září 2005. Odhaduje se, že propojovací sazby v průměru poklesly o 14 % při průměrném provozu. Pronajaté linky nejsou v plánovaných úpravách zahrnuty, vzhledem k tomu, že jsou regulovány na bázi „maloobchod minus“. Navíc další služby jako například přenositelnost čísel a předvýběrová instalace by měly poklesnout o 39 % respektive o 55 %.

I když zmíněné úpravy budou mít dopad na náklady i tržby MTelekomu, odhadujeme, že čistý dopad bude mírně negativní vzhledem k tržnímu podílu společnosti. Čekáme na další podrobnosti předtím než upravíme naši předpověď propojovacích poplatků. Nicméně je potřeba si všimnout, že už jsme podstatný pokles propojovacích poplatků zahrnuli při očekávání přechodu regulátorů ke standardům EU. Zpráva by mohla mít mírně negativní vliv na obchodování MTelekomu, což bychom viděli jako další příležitost ke koupi. I nadále doporučujeme Koupit akcie MTelekomu s fundamentální cenou 1 152 HUF.

OTP Bank: Rumunská vláda prodá 85 % podíl banky CEC

Rumunská vláda oficiálně rozhodla o privatizaci CEC a stanovila lhůtu pro závazné nabídky na 25. dubna a současně zvýšila prodejní podíl na 85 % (původně 75 %). Privatizace začala na podzim loňského roku, ale byla odložena poté co předběžné nabídky nesplnily očekávání vlády.

Banky, které v listopadu předložily nezávazné nabídky na 75% podíl v CEC, byly OTP Bank, Dexia, National Bank of Greece, EFG Eurobank, Raiffeisen, Erste Banka a BMPS. V této době tisk uváděl, když citoval neoficiální zdroje, že OTP Bank předložila druhou nejvyšší nabídku ve výši 270 mil. EUR po nabídce EFG Eurobank ve výši 300 mil. EUR. Kromě Erste Bank, která mezitím dohodla získání BCR, by měli tito všichni potenciální kupci mít i nadále zájem, ale není jasné, jestli se cena nějak významně zvýší.

CEC má zhruba 1,3 mld. EUR aktiv a podíl na trhu 5,6 %, ale zároveň má 1 400 poboček, to je největší sít poboček v zemi. Ziskovost byla relativně nízká (11,4% ROE 2004A, vlastní jmění 149 mil. EUR, zisk 17 mil. EUR), ale je zde velký prostor pro zlepšení (náklady/výnosy 83 %). Nabídka EFG Eurobank ocenila banku na 2,7x P/B, což je mnohem méně než 5,8x, který zaplatila Erste Bank za BCR.

Při současné úrovni ocenění CEC vycházející z nezávazných nabídek je nepravděpodobné, že OTP Bank bude muset sehnat velký kapitál (včetně prodeje státních obligací) na financování úspěšné koupě, pokud tedy neuspěje i v dalších tenderech. Vycházíme-li z maďarských předpisů, měla banka podíl kapitálu 1. řady 8,46 % na konci roku 2005, což ji zajistilo zhruba 200 mil. EUR nadbytečného kapitálu (proti 6 % minimu) a banka má velkou kapacitu na vytváření toho kapitálu interně.

Vzhledem k tomu, že v případě CEC čelí OTP Bank velké konkurenci, nepředpokládáme významný dopad této zprávy na dnešní obchodování. OTP Bank již v minulosti ukázala, že radši z transakce odstoupí než aby zbytečně přeplácela. Opakujeme naše doporučení Koupit pro OTP Bank.

Bank Pekao/Bank BPH: Dnes se koná jednání komise bankovního dohledu

Podle oficiálního vyjádření Národní banky Polska, získala banka 4 experty (2 interní a 2 externí) na pomoc s posouzením způsobilosti Ministerstva státního pokladu účastnit se řízení ohledně udělení hlasovacích práv Unicreditu k 71% podílu v Bank BPH. Centrální banka oznámila, že bankovní komise prezentuje názor expertů na dnešním zasedání. Neočekáváme, že tato zpráva bude mít významný vliv na cenu akcií, i když by to mohlo znamenat další posunutí konečného rozhodnutí.

PKN Orlen: Litva zrušila tendr na rafinérii Mazeikiu
Litevský premiér Brazauskas včera oznámil, že jeho vláda rozhodla o využití svého přednostního práva na koupi většinového podílu v rafinérii Mazeikiu od společnosti Yukos. To znamená, že PKN Orlen, která udajně nabídla nejvyšší cenu blížící se 1,5 mld. USD, se nestane vítězem tohoto tendru. Místo toho bude muset litevská vláda zaplatit cenu rovnající se nejvyšší nabídce, jak stojí v podmínkách tendru. Tento neplánovaný výdaj by ale mohl narušit litevský strategický cíl připojit se k eurozóně co nejdříve, a proto bude vláda pravděpodobně hledat dalšího strategického investora pro rafinérii Mazeikiu. Litevská vláda by zřejmě musela novému investorovi vyrovnat rozdíl v ceně. Premiér Brazauskas se včera setkal s generálním ředitelem společnosti Kazmunaigas, kazašská ropná společnost, která se tendru také účastnila.

Rozhodnutí litevské vlády je podle našeho názoru pro PKN Orlen negativní, i když bylo zřejmé už nějakou dobu. Zatímco tedy očekáváme negativní reakci trhu na tuto zprávu, opakujeme naše doporučení Koupit akcie a fundamentální cenu 67,1 PLN. I nadále zde vidíme růstové možnosti, vycházející z restrukturalizačního potenciálu PKN Orlen a očekávaného zvýšeného příspěvku k zisku od petrochemického segmentu, zejména v tomto roce.


Váš názor
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů