Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

14.02.2006 13:46
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka rástla spolu s eskaláciu napätia na politickej scéne. Rozpad vlády sa prejavil na raste úrokových sadzieb na krátkom konci IRS krivky okolo 3-6 bps. Stred išiel hore najviac, asi o 8-9 bps a dlhý koniec vzrástol cca o 4-5 bps. Na konci týždňa upevnili očakávania trhu o raste sadzieb NBS aj ekonomické čísla. Zlý zahraničný obchod posunul krátkodobo korunu vyššie a spolu s ňou išli hore aj sadzby. Vyššia než očakávaná inflácia tiež spravila svoje. Hore išli aj sadzby depozít a FRA. Najväčšia aktivita bola na FRA trhu, kde išli hore sadzby približne o 10 bps. Predpokladáme, že tento týždeň sa trhu bude stabilizovať. Pokles sadzieb však tento týždeň nečakáme. Pravdepodobnosť zvýšenia kľúčových sadzieb NBS koncom februára je totiž veľmi vysoká.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů minulý týden v poklidném obchodování poklesly. Trh na začátku týdne pokračoval v růstu, a to v důsledku právě uzavřeného paktu stability. Náladu na trhu rovněž zlepšilo prohlášení prezidenta centrální banky Balcerowicze, že inflace zůstane nízká po celý rok 2006, což je jak v souladu s naším očekáváním. Po úspěšném startu do nového týdne však na trhu převládla poklidná atmosféra narušovaná pouze událostmi na světových trzích. Ve čtvrtek odpoledne klesl dlouhý konec polské výnosové křivky o 4 bps v reakci na obdobný pohyb německých dluhopisů. Hlavní pohyb byl však zaznamenán v pátek ráno. Výnosy se snížily u delších splatností o zhruba 6 bps na 4,33 %, 4,69 % a 4,86 % pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy, a to v reakci jak na holubičí vyjádření člena měnového výboru A. Slawinskiho, tak na ministerstvem financí zveřejněný lednový rozpočtový přebytek a na neočekávané posílení zlotého.

Tento týden bude pro polský dluhopisový trh dosti zajímavý díky řadě statistik, které budou v jeho průběhu zveřejněny. Očekáváme, že v první polovině týdne dojde k dalšímu poklesu výnosů v důsledku nižší inflace a nižšího růstu mezd. Konec týdne by však měl být ve znamení mírné korekce po lepší než očekávané průmyslové výrobě, její dopad bude částečně neutralizován výrobními cenami. Ve středu také začíná zasedání Sejmu a politika se tak opět dostane do centra pozornosti.

Maďarsko
Ačkoliv se výnosy dluhopisů pohybovaly minulý týden jako na houpačce, výnosová křivka se nakonec změnila jen nepatrně. Domácí makroekonomická data a překvapivě i zveřejnění zápisů z lednového jednání bankovní rady měla na trh nakonec jen nepatrný dopad. V této souvislosti připomeňme, že podrobný zápis z jednání bankovní rady opravdu potvrdil existenci dvou názorových proudů. Holubičí křídlo se domnívá, že by MNB mohla s ohledem na nízké inflační tlaky základní úrokovou sazbu snížit, naopak jestřábi se bojí, že redukce sazeb by mohla vést k výprodeji forintu a (domácích dluhopisů), což by bankovní radu přinutilo opět úrokovou sazbu zvýšit. Za daných okolností je tudíž velmi obtížné dosáhnout jiného konsensu, než je ten, který značí stabilitu základní sazby na úrovni 6,0 %. Ledy by se však mohly pohnout po dubnových volbách.

Tento týden čekají trh dvě významné události: zveřejnění lednové inflace a aukce pěti a desetiletého dluhopisu. Co se týká inflace - ta by v meziročním vyjádření měla výrazně poklesnout, neboť na ceny by měl pozitivně zapůsobit efekt snížení horní sazby DPH o pět procentních bodů. Nyní jde o to, jak hluboký propad inflace ve skutečnosti bude. Náš odhad leží nad převažujícím názorem trhu tj. meziroční míra inflace by měla poklesnout z 3,3 % na 2,6 % (tržní konsensus činí 2,4 %). Rovněž s ohledem na horší než očekávané inflační výsledky v sousedním Slovensku a v ČR, naznačuje, že inflace může dopadnout o něco hůře. Inflační výsledek by tak měl mít na trh mírně negativní dopad.

Pokud jde o čtvrteční aukci - je možné, že trh bude opět tlačit ceny v první polovině týdne směrem dolů, tak jak jsme to mohli pozorovat před čtrnácti dny při aukci tří a patnáctiletého dluhopisu. Aukce by však v obou případech měla být bez problémů upsána. Sečteno a podrženo: tento týden, resp. minimálně v jeho první polovině, by měla být rizika spíše na straně růstu výnosů. Nejvíce zasažen by přitom měl být střední a dlouhý segment výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)