Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Mzdy rostou, produktivita práce však rychleji

26.11.2001 9:13
Autor: 

Průměrná mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí zvýšila na 14 410 Kč, což je o 1 183 Kč více než ve stejném období loňského roku. Při průměrné inflaci ve výši 5,4% dosáhl reálný přírůstek průměrné mzdy 3,3%. V nepodnikatelské sféře se rostly mzdy rychleji. Průměrná mzda se v tomto sektoru zvýšila o 10,9% na 12 467 Kč. V podnikatelské sféře se průměrná mzdy zvýšila o 8,6% na 14 881 Kč.

I nadále pokračoval proces prohlubování mzdové diferenciace, když nejrychleji rostly mzdy u profesí, kde jsou už beztak mzdy nejvyšší. Nejvíce se zvýšily mzdy v letecké dopravě (o 19,4%) a ve finančním sektoru (15,4%). Variační koeficient, jež se používá k měření mzdové diferenciace, se zvýšil o 1,8 procentního bodu na 26,8%.

Zvýšení mezd je mírně nižší než naše očekávání a ukazuje, že mzdy nepředstavují aktuální hrozbu pro udržení makroekonomické stability. Mzdová dynamika by navíc byla nižší, kdyby v letošním roce nebyly zvýšeny mzdové tarify v nepodnikatelské sféře o 6% a nedošlo navíc k dalšímu zvyšování mezd u vybraných profesí. Díky tomu se mzdy v nepodnikatelské sféře zvýšily o zmíněných téměř 11%. Při porovnání přírůstku průměrné mzdy v ČR a produktivity práce je zřejmé, že mzdové požadavky nepřesáhly možnosti české ekonomiky. Tak alespoň hovoří makroekonomická čísla. Samozřejmě, že v realitě je nutné zohlednit stav finančního zdraví firem a situace v sektoru. Pro zhodnocení udržitelnosti mzdového vývoje se obvykle používá srovnání růstu reálné mzdy a produktivity práce. Pro určení přírůstku produktivita práce musíme znát růst hrubého domácího produktu a změnu počtu zaměstnanců v ekonomice. Druhý zmíněný údaj je součástí dnes zveřejněné zprávy ČSÚ. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 0,3%. Údaje o HDP budou k dispozici až v prosinci, takže můžeme použít jen naši prognózu růstu HDP, která činí 3,5%. Přírůstek produktivity práce by v případě realizace naší prognózy činil 3,8%, což je o 0,5% více, než zvýšení průměrné reálné mzdy. Podíváme-li se na věc z druhého konce, můžeme říci, že vývoj mezd budeme moci považovat za uspokojivý, pokud se HDP zvýší alespoň o 3,0%. Za této situace se přírůstek produktivity práce přesně rovnal zvýšení reálné mzdy.

Problémem by se mohla stát setrvačnost mzdových požadavků v případě poklesu růstu ekonomiky. Je známo, že pružnost při mzdových vyjednáváních je směrem k omezení růstu mezd podstatně nižší než v případě růstu mezd. Odtud mohou pramenit obavy ČNB. Pokud by se růst mezd držel i po poklesu inflace kolem úrovně osmi procent, mohlo by se stát, že by již relace mezi produktivitou a reálnou mzdou nebyla v souladu a hrozil by opětovný vzestup inflace. Tentokrát z důvodů mzdových a následně poptávkových tlaků. Příliš rychlý růst mezd totiž se totiž může do inflace promítnout hned dvakrát. Růst mezd zvyšuje produkční náklady a tedy i cenu produkce. Na druhé straně růst mezd (reálný růst) zvyšuje kupní sílu domácností a s tím i jejich poptávku, což může tlačit na růst cen.

A jak se vývoj mezd může promítnout do rozhodování o úrokových sazbách? Aktuální výsledky jsou mírně nižší než očekávání a otevírají prostor pro mírné uvolnění měnové politiky. Mzdové požadavky ze strany odborů pro příští rok (zvýšení o 7-8%), dopad ochlazení globálního hospodářského růstu na českou ekonomiku a možnost dalšího poklesu inflace však nabádají k opatrnosti. Pokud se ČNB rozhodne snížit úrokové sazby, neměli bychom očekávat podobný scénář jako v případě FEDu, který snížil v průběhu letošního roku úrokové sazby o 4%. V případě ČNB je pravděpodobnější mírné snížení v nejbližším období a možnost opětovného zvýšení v průběhu let 2002-3 v případě další akcelerace hospodářského růstu.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data