Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když investoři „ztratí nervy“…

Když investoři „ztratí nervy“…

13.06.2006 12:24
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Válka, mor, ekonomické šoky… Žádný z těchto běžných podezřelých faktorů nestojí za současným poklesem akciových trhů. Spíše se dá vypozorovat vysoká nervozita, která z trhu nezmizela ani po třech týdnech. Tzv. „ztráta nervů“ pro vyšší riziko ovládla globální trhy a investoři podle Bank of International Settlements (BIS) obrátili jejich pozornost jinam.

Ve Švýcarsku sídlící BIS, která je také představována jako centrální banka centrálních bank, ve své zprávě uvedla, že první čtyři měsíce letošního roku přinesly pokračující migraci investorů směrem k aktivům s vyšší mírou rizika následovanou růstem cen akcií, komodit a vysoce výnosných dluhopisů a lokálních měn.

Emerging markets od začátku letošního roku do půlky května vzrostly o 19 %, když akciová eurozóna rostla o 12 %, zlato získalo necelých 40 % a cena mědi se skoro zdvojnásobila. V tom samém čase ceny akcií začaly klesat, výnosy rostly a peníze začaly plynout do státních dluhopisů, jakými jsou americké statní pokladniční poukázky, a BIS přišla s vysvětlením, že tento úkaz byl dán určitým rozsahem podepřeným silnými fundamentálními ukazateli, které zvětšily důvěru v posilování globální ekonomiky. Investoři se, jak se na první pohled zdálo, oklepali z ukončení dlouho trvající „nulové “ úrokové politiky Bank of Japan a také nevzali okamžitě v patrnost potenciál dalšího růstu úrokových sazeb ze strany Fedu, ačkoliv převážná většina členů Fedu hovořila o inflaci jako největší starosti.

Obavy z inflace odstartovaly růst dlouhodobých dluhopisových výnosů, nejvíce tomu bylo v USA, ale ani to neodradilo investory od zvyšování pozic v rizikových aktivech, což zapříčinilo celkový růst trhů v posledních dvou letech a stejně tomu bylo i v prvních čtyřech měsících roku 2006. Nejistota živená geopolitickými tlaky se přes Írán, Bolívii a vysoké ceny energií nicméně zvyšovala. A případný negativní vývoj na jednom z trhů se hrnul na ostatní trhy jako lavina a byl ostře ilustrován v únoru pohybem islandské koruny, když její pokles odstartovalo snížené doporučení ratingové agentury Fitch. Netrvalo dlouho a pokles zaznamenaly všechny měny, které v té době nesly vysoké výnosy, jako australský dolar a brazilský real. Náhle nastal konec rally a v polovině května nastal „volný pád“, kde největší úder zasáhl rozvíjející se trhy.

Ale „nové informace“ nevypadají ani ze širšího pohledu prvotním jevem výprodejů, protože „fundamenty“ se nikterak vážně od poloviny května nezměnily. Jestliže měly výprodeje jeden společný průvodní jev, tak to bylo to, že nejvíce klesaly trhy, které se v předešlém měsíci dostaly nejdále. Cenové poklesy se šířily jako nákaza, která zvyšuje nejistotu, přináší volatilitu a tím tlačí investory k výprodejům, aby zachránili část svých zisků.


Váš názor
  • Osobni nazor..
    16.06.2006 21:04

    Jsem kratkodoby investor a tak nervozita padani trhu se mi vyhyba. Dokazu vcas "vyskocit z vlaku" a cekat... jen to cekani bez investic mne trochu vyvadi z miry pokud trva vic nez tyden.. Do "vlaku jsem naskocil" ve chvili, kdy moje oblibene akcie jdou opet mirne nahoru.Dnes, v patek je to kolem nuly ale v pondeli bych nerad zmeskal vyraznejsi vzestup. (Ja v pondeli ocekavam, ze zlato opet popojede do plusu. Akcie AUY jsem si vybral pro jejich skvely potencial ( sleduji GG,GLG,GFI) sleduji kam az klesne PEIX (Ethanol) a jak si povede GEOI a par dalsich. Pokud se zlato z nynenjsich $580/unci dostane zpet na svuj rekord z 11.kvetna ($720) a do konce roku mozna prekona i $900.- mohl bych do konce roku s klikou opet udelat pulrocni zisk 100%. (cemuz moc neverim). Budu rad ale, kdyz udelam polovicku.
    Thyronx
Aktuální komentáře
08.05.2024
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
    Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
    7:30Alstom SA (03/24 Q4)
    7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
    7:30Continental AG (03/24 Q1)
    7:30Skanska AB (03/24 Q1)
    7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
    8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
    8:00Puma SE (03/24 Q1)
    8:00Verbund AG (03/24 Q1)
    9:00Endesa SA (03/24 Q1)