Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stárnutí populace v EU: Konec Slovanů v Evropě?

Stárnutí populace v EU: Konec Slovanů v Evropě?

16.06.2006 16:07
Autor: David Marek

Od stěhování národů přestály slovanské národy ve střední Evropě četná úskalí. Bitvy s Franky, německé kolonizátory, morové rány, střídání nadvlády Rakouska, Pruska a někdy i Ruska, obě světové války i socialistické experimenty. Po překonání poslední z nástrah dějin svitla středoevropským zemím naděje v podobě členství v Evropské unii. Po začlenění do evropské integrace, o níž snil již Karel IV., ale paradoxně číhá na Slovany další velké hrozba. Jejich populace stárne a bude se výrazně ztenčovat.

V patnácti státech, které tvořily Evropskou unii před přijetím zemí střední a východní Evropy, by se měla celková populace změnit jen minimálně. Pro střední Evropu jsou ovšem demografické prognózy bez nadsázky děsivé. V České republice, Maďarsku, Polsku, Slovinsku a Slovensko v příštích letech klesne celková populace o více než osm miliónů osob. Tipněte si, kde bude relativní pokles populace nejvýraznější. Odpověď naleznete v první tabulce.

Kdyby demografická prognóza nepočítala s migrací byly by ve všech středoevropských zemích výsledky ještě o něco horší. Pokles populace je ovšem pouze jedním z výsledků demografických procesů. Dalším aspektem je stárnutí populace. Nejenže bude v Evropě méně Slovanů, ale ti, co zůstanou, budou v průměru starší. Implikace pro vývoj ekonomik jsou zřejmé. Absolutní pokles populace a její stárnutí znamenají méně pracovních sil, za jinak stejných podmínek. Absolutní výkon těchto ekonomik bude v lepším případě růst výrazně pomaleji, než nyní, v horším případě stagnovat či klesat. S tím souvisí role a význam zemí střední Evropy v Evropské unii (a tedy i vliv na rozhodování v tomto uskupení) a v globální ekonomice. Slovanským národům příliš nepomůže ani rozšíření Evropské unie na Balkán. Prognózy pro Bulharsko a Rumunsko jsou ještě děsivější. V prvním případě by měl celkový počet obyvatel klesnout o 35 procent, v druhém o 22 procent. Nad Slovany v EU se stahují mračna.

Změna struktury zbývající populace děsí odborníky na penzijní systémy. V pětici středoevropských zemí nyní na jednu osobu starší 65 let připadá pět osob v produktivní věku (15-64 let). V polovině století již bude poměr pouze jeden ku dvěma. Konkrétní změny poměrů vyjádřené mírou závislosti přináší graf níže. Jak je vidět nejhůře by na tom mělo být Slovinsko. V těsném závěsu je ovšem ČR. Sny o penzi jsou pro dnešní třicátníky spíše noční můrou.


Váš názor
  • Ve finále by to byla dobrá zpráva, kdyby se
    19.06.2006 16:39

    pokles populace týkal romů ( rozuměj cikánů ) a jiné východní pakáže, která žije parazitický způsob života.O co horší je poznání, že vymírat budou spíše Ti lepší ( rozuměj elita národa ), kteří chtějí něčeho dosáhnout a dítě je pro ně nemožné pořídit. Tito lidé budou východní území postupně opouštět a na jejich místo sem bude proudit pakáž z východu ( rozuměj grázlové z býv. sov.svazu ) a také niemandi ze západní Evropy ( rozuměj ty, kteří sem dnes jezdí provádět sex u hranic s většinou romskými ( rozuměj cikánskými ) šlapkami. Takže dokud se nezmění politika a budou vládnout komunističtí pohrobci ( rozuměj ČSSD KSČ ) nic se u nás nezmění a dnešní 30 - ti letí půjdou do důchodu v 75 letech. Za to, že 50 % populace volí Komunistické pohrobky ( viz výše) jim to ze srdce přeji. S ničím v této zemi stejně nepočítám.
    orada poisson
    • Naprostý souhlas
      19.06.2006 18:43

      V obecné rovině to tak přesně je. Pár světlých vyjímek samozřejmě potvrzuje pravidlo. Před třiceti lety bylo v našem třicetitisícovém městě zhruba 100 Romů. Dnes zhruba 2000. Slušné reprodukční schopnosti (nejenom, spousty jich ještě dorazili ze Slovače). Když jsme blbí a tolerujeme vládu, která to umožňuje, a rozdává a rozdává ...... Dobře nám tak.
      • ono donekonecna rozdavat nepude
        21.06.2006 11:41

        taky bych nezapomenul na imigraci z blizkyho vychodu a jihu (afrika) kde se populace vic nez zdvojnasobi... kazdopadne za 50 let nebude CR k poznani :-))
        jirka
  • Pěkný článek
    16.06.2006 19:29

    díky pane Marek.
    Toshi
  • slovansky narod neni Madarsko
    16.06.2006 18:35

    pane Marku... Madarsko neni slovansky narod... jen pro upresneni... spolu s finskem patri do ugrofinske vetve, ktera se zcela odlisuje od slovanske... pekna bota:-)
    stromer
    • Nene
      16.06.2006 20:23

      Věta, která zmiňuje Maďarsko se týká střední Evropy jako celku, o žádnou "botu" se nejedná. Díky za to, že se někdo tuto tragickou skutečnost odvážil pojmenovat jako velký problém a nebagatelizuje ve stylu, že je vlasně jedno, kdo zde bude žít.
      kldtrkl
    • Madarsko
      16.06.2006 19:11

      Rek bych, ze clanek se tyka stredni evropy jako takove a ten "slovansky" uvod je jen chytak na ctenare.
      cb
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university