Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Boty Vasky, od 23letého Václava Staňka, které pobláznily mladou generaci

Boty Vasky, od 23letého Václava Staňka, které pobláznily mladou generaci

18.09.2021 14:54
Autor: Redakce

Vasky, nejslavnější porevoluční značka českých bot, za níž stojí teprve třiadvacetiletý Václav Staněk, rozšiřuje své portfolio. Po doplňcích a teniskách se chystá letos poprvé nabídnout také dětskou kolekci. Další plány? „Vlastní obchod v Bratislavě. Ale to až příští rok. Letošek beru jako takový stabilizační,“ říká Václav Staněk, který je zvyklý každoročně minimálně ztrojnásobit obrat. Ani rok 2021 v tom patrně nebude výjimkou, už dnes zbrojí na vánoční sezonu a míří k tržbám 350 milionů.

Čím v létě 2021 žije Václav Staněk nejvíce?

Václav Staněk (VS): Asi Vánocemi 2021. Přestěhovali jsme se do nového logistického centra, vlastně nám po půl roce to předchozí začalo být malé, takže máme nově 2 800 metrů čtverečních a naplno naskladňujeme zboží na předvánoční sezónu. V uplynulých letech jsme často nestíhali dodávat ani vyrábět už někdy na konci listopadu, což nás na jednu stranu těšilo, ale samozřejmě to méně těšilo zákazníky a chceme se tomu letos vyhnout. Plus dokončujeme novou kolekci pantoflí, dětských bot a zvažujeme, jak vyrábět speciální řadu bot zcela podle požadavků zákazníků. K tomu se konečně otevřely prodejny, takže si to užíváme a snažíme se je vylepšovat.

Dětská obuv je pro vás zcela nový segment?

VS:Ano, chceme to vyzkoušet. Držíme kvalitu, takže cena nebude nejnižší, jak je u dětské obuvi časté, ale přesto jsme si řekli, že chceme do tohoto segmentu dodat naše kvalitní boty. První páry představíme v srpnu a stihneme zase podzimní trh. Momentálně máme připravenou pro děti kolekci jaro, léto, tedy polobotky a tenisky především na suchý zip.

Co je pro vás nejdůležitější typ obuvi?

VS: Farmářky. S těmi jsme začínali a ty se každoročně v zimě a před Vánoci vracejí. Máme samozřejmě také polobotky, loni jsme uvedli na trh tenisky. Ty se vyrábějí ve Štítném kousek od Zlína nebo tady v bývalém Svitu.

Vasky

Na kolika místech Česka teď boty vyrábíte?

VS: Na čtyřech. Plus máme jednu výrobnu na doplňky jako jsou peněženky. Klíčová je firma mého otce Flexiko, v níž vyrábíme přibližně 25 procent celkového objemu bot. Ale jinak se vlastně všechny naše boty dělají na Moravě.

Co znamená, že uvažujete o výrobě bot přímo podle přání zákazníka?

VS: Jde nám o vizuální design. Každý si bude moci navrhnout svou botu včetně barev, střihů a složení materiálu. Uzpůsobujeme tomu designérské oddělení a zkusíme, jestli to ve větším objemu vůbec půjde vyrábět. Ale je to směr, kterým chceme jít, těším se na to. Ve finále si zákazník bude moci nakreslit vlastní botu a my ji pro něho vyrobíme.

Jak jste spokojený s vývojem prodejů doplňků?

VS: Jsem a mám radost, že jsme na Moravě našli skvělou výrobu na opasky a peněženky. Zákazníci to ocenili, byť jde o hodně vánoční zboží. Loni se nám sezona s nimi výjimečně podařila a rostou podobně jako prodeje bot. Takže chceme doplňky stále rozšiřovat, ale corebyznys samozřejmě zůstanou boty.

Chystáte nějaký nový obchod?

VS: Ano, od srpna budeme otevírat nový obchod v centru Brna na ulici Starobrněnská. Ten původní už nevyhovoval. Máme také prodejnu v Nové Karolině v Ostravě, pak na Tržnici ve Zlíně a vlajkovou lodí jsou pak pražské Příkopy. Je doba covidová, takže jsme s další expanzí opatrnější. Příkopy jsme měli otevřené od loňského listopadu asi 25 dní a pak jsme museli na měsíce zavřít. Samozřejmě s tím, že nájemné běželo dál a navíc jsme nedosáhli ani na pomoc státu, protože jsme otevřeli v době covidové. Příští rok bychom ale chtěli vstoupit do Bratislavy. Na Slovensku už podnikáme, ale jen přes lokalizovaný e-shop.

Jak jste prošli covidem?

VS: Vyrostli jsme třikrát. Ale samozřejmě to stálo spoustu peněz a úsilí. Nejtěžší na tom byla asi ta nejistota, jak se bude všechno vyvíjet. Obchody se otevíraly a zavíraly v řádu týdnů, museli jsme vždy zorganizovat vše kolem a pak to bylo zase jinak. Rozdali jsme také deset tisíc roušek.

Když říkáte, že jste vyrostli třikrát, co to znamená řečí čísel?

VS: V roce 2019 jsme měli 35 milionů korun tržeb s DPH a loni jsme končili na 120 milionech. A dařilo se i dalším firmám, v nichž mám podíl. Výrobce dřevěného nábytku Wuders vyrostl ze 2,5 milionů na 35 milionů. Tedy více než desetkrát. Z toho jsem měl radost, to byla hezká stabilizace. Batohy Bagind zase poskočily ze 14 na 55 milionů, tedy stejně jako boty asi třiapůlkrát. Letos bychom pro všechny firmy chtěli opět přidat aspoň trojnásobek.

Vasky

Vasky by tedy měly mířit někam na 400 milionů?

VS: Ano, takových 350 milionů korun by mělo být reálné. Byť nám pořád ještě chybí nějaké kapacity (smích). Za poslední dva tři měsíce ale přes e-shop děláme stejný obrat jako loni za celého tři čtvrtě roku. E-commerce roste opravdu raketově. Sklady jsou ovšem opravdu magie. Mít stále dostatek nejžádanějších modelů v nejžádanějších velikostech, to se pořád učíme.

Jak odpočíváte?

VS: Jako bývalý atlet pořád rád běhám a pouštím si k běhu podcasty. Jinak samozřejmě kamarádi, rodina a filmy. A jsou samozřejmě období, kdy se odpočívat nedaří.

Jakou máte vizi pro Vasky na další dva tři roky dopředu?

VS: Co nejvíce škálovat produkty a výrobní kapacity, abychom mohli pořád rychle růst a udržet si zároveň kvalitu. Pořád si věřím, že i v dalších letech bychom mohli každoročně aspoň zdvojnásobit obrat a prodeje. Určitě Vasky bude vždy prémiová kvalitní značka, byť přemýšlím o tom, jak dělat levnější boty. To by pro nás znamenalo, že bychom sáhli po levnějším materiálu, z kvality výroby určitě ustupovat nebudeme. Když nahradíte kůži třeba textilem, tak samozřejmě můžete prodávat levněji.

Změnil byste značku pro levnější obuv?


VS: To určitě ne. Vasky mohou být levnější díky látkové botě, ale bude vždy stejně kvalitní.


Čtěte více:

Cesta za dokonalým zvukem: Jiří Pavelka vyrábí audiokabely i za 450 tisíc korun
07.08.2021 14:34
Jiří Pavelka, zakladatel firmy Orchestra Instruments s.r.o., pochází z...
Základem je správně zvolená ponožka: Jan Jendřejek vyrábí jedny z nejkvalitnějších ponožek v Česku
14.08.2021 14:32
Jan Jendřejek začal po škole pracovat v bývalé baťovské továrně v Krno...
Dorty, do kterých se zamilujete: Martin Klar se rozhodl dodávat prémiové dorty do supermarketů v celé Evropě
21.08.2021 14:57
Martin Klar se rozhodl změnit tuzemskou cukrařinu. Z Ostravska chce zá...
Digitalizace nás skokově posunula: Ota Horák provedl svou firmu digitalizací
05.09.2021 14:03
Ota Horák, šéf a spolumajitel firmy SpoluWorks Perfecta, dokázal to, o...
Otec a syn, Jaroslav a Dušan Vrtalovi, dobývají s českými dveřmi Evropu
11.09.2021 15:20
Otec a syn, Jaroslav a Dušan Vrtalovi, společně vedou nejznámějšího če...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online