Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Dorty, do kterých se zamilujete: Martin Klar se rozhodl dodávat prémiové dorty do supermarketů v celé Evropě

Dorty, do kterých se zamilujete: Martin Klar se rozhodl dodávat prémiové dorty do supermarketů v celé Evropě

21.08.2021 14:57
Autor: Redakce

Martin Klar se rozhodl změnit tuzemskou cukrařinu. Z Ostravska chce zásobovat prémiovými dorty supermarkety v celé Evropě. Svou značku L’Chefs teď testuje v českém Tescu a Globusu a 70 tisíc vyrobených dortů měsíčně je teprve začátek. Míří na půl milionu kusů. Ambasadory moderní dortové značky jsou známí cukráři Josef Maršálek a Zlatka Otavová.

Jak vás napadlo, že budete vyrábět dorty pod značkou L’Chefs?

Martin Klar (MK): Jsme dlouholetí obchodníci v potravinářství, máme několik vlastních značek, jako je L’Chefs, L’Chefs Baguettes, Zicco nebo Piškoťáci, a rozhodli jsme se, že začneme také s výrobou. Projekt je starý zhruba dva roky, ale loni jsme do něj naplno začali šlapat. Spojili jsme se s cukrářem Josefem Maršálkem a máme v plánu postavit velkou linku na zelené louce v mošnovské průmyslové zóně.

První dorty, které jsou ke koupení například v Tescu či Globusu, vyrábíte jak?

MK: Zatím testujeme trh, v březnu jsme rozjeli menší v podstatě ruční výrobu, kde pracuje zhruba čtyřicítka lidí, a jsme schopni vyrobit 70 tisíc dortů měsíčně. To nám na Česko a Slovensko zatím stačí.

Co teď bude následovat?

MK: Investici v mošnovské průmyslové zóně máme vyprojektovanou na 200 milionů korun a chceme díky ní zásobovat velkou část Evropy. Máme totiž dlouhodobé obchodní vztahy s velkými zahraničními distributory a výrobci. Od Francie až po Německo a Nizozemsko. Nová továrna by měla vyrábět půl milionu dortů měsíčně. Víme, jak fungují ostatní výrobní firmy v Evropě, a věříme, že zvládneme vybudovat stejně výkonnou a dobrou produkci.

2

Takže člověk může dnes začít na zelené louce vyrábět dorty ve velkém? Je na to na evropském trhu místo?

MK: Pokud máte dobrý produkt, tak ano. Naše dorty od počátku vznikaly pod dohledem cukráře Josefa Maršálka, který mimo jiné sedm let pracoval v Londýně pro obchodní dům Harrods a jeho dezerty odebíraly královské rodiny po celém světě. Spolu s ním se na přípravě jejich výroby podílela známá cukrářka Zlatka Otavová a dnes jsou oba ambasadory a členy týmu L’Chefs naší značky. Takže si věříme.

Jak jste vymyslel L’Chefs?

MK: Zkoušeli jsme různé chytlavé názvy pro cukrárenství a pekařství, byl to delší proces. Nakonec jsme v myšlenkách zabloudili do Francie, odkud dovážíme mnoho produktů. Ptali jsme se také našich francouzských kolegů z továren, které pro nás vyrábějí, jestli jim taková značka dává smysl. A tak vzniklo L’Chefs.

Proč chcete sami vyrábět? Znamená to větší svobodu, vyšší marže?

MK: Ano, to je plán. Dosud nám zahraniční továrny vyráběly sortiment, především bagety či vafle, na míru. To zatím zůstává, ale poté, co naplno rozjedeme vlastní produkci dortů, chceme jít i do dalších kategorií. Navíc vedle výrobní linky budeme mít řekněme vývojové centrum na nové produkty a ty budeme zkoušet hlavně na českém trhu.

Co vás teď čeká?

MK: Potřebujeme dostat naši značku mezi zákazníky ve velkém, a to s přiměřenou cenou. Udělat skvělý dort za 1000 korun není umění. Udržet ale jeho cenu kolem tří stovek v té nejlepší kvalitě, to už je výzva. A my jsme to dokázali díky moderní cukrařině, kterou detailně známe. Lidé totiž chtějí kupovat zajímavé produkty se zajímavou cenou. Naše dorty jsou čerstvé, najdete je v lednici a představují opravdu prémiovou cukrařinu v rámci masového trhu. Používáme nejlepší suroviny, jako je belgická krémová čokoláda, testujeme trh a vlastně teď vyrábíme za náklady. Zisk by měl přijít s rozšířením výroby. A budeme chystat také dražší prémiové speciály například na Vánoce. Prodeje nás ale v prvních měsících opravdu příjemně překvapily.

Jsou konkurenty různé medové dorty?

MK: Ano, do jisté míry jsou, byť naše produkty nevydrží třeba 100 dní a musí být v chladicích boxech. Konkurenti jsou samozřejmě také cukráři, kteří mají kusovou výrobu. Ale my prodáváme prémiovou kvalitu v supermarketech a stavíme na moderní evropské cukrařině. V tom jsme na českém trhu ojedinělí.

3

Když vše půjde dobře, kdy by mohla stát vaše nová cukrářská továrna?

MK: Přípravné práce už máme, zahájení velké výroby bude možné do tří let. Aktuální výroba bohatě pokrývá potřeby českého a slovenského trhu.

Jak jste se dostal k cukrařině a potravinářství?

MK: Vznikli jsme jako obchodní firma v potravinářství někdy v roce 2002. Spolupracovali jsme s řetězci, zpočátku jsme byli čistí dovozci a postupně jsme začali pronikat na trh s vlastními značkami. Našimi hlavními obchodními trhy jsou dnes Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Těm uzpůsobujeme i lokální chutě našich výrobků a značek.

Co to znamená? Co chtějí Češi v cukrovinkách či pečivu jiného oproti jiným národům?

MK: Obecně preferujeme méně cukru. Například v Anglii, ve Španělsku a v USA vyžadují spotřebitelé výrazně více cukru, z našeho pohledu jsou výrobky přeslazené a Češi je nechtějí dlouhodobě kupovat. Jednou to zkusí, ale podruhé už nekoupí. Slováci zase mají rádi více čokoládovější chutě. Každý národ má svá specifika. A to včetně obalů a barev.

Kde byste rád viděl svou skupinu za dva tři roky?

MK: Určitě chceme mít velkou cukrářskou moderní výrobní linku a věříme, že budeme mít plný v přístup na zahraniční trhy. Mohu vás ubezpečit, že první vzorky našich dortů do ciziny už zamířily a máme skvělou zpětnou vazbu.

 

Čtěte více:

Cesta za dokonalým zvukem: Jiří Pavelka vyrábí audiokabely i za 450 tisíc korun
07.08.2021 14:34
Jiří Pavelka, zakladatel firmy Orchestra Instruments s.r.o., pochází z...
Základem je správně zvolená ponožka: Jan Jendřejek vyrábí jedny z nejkvalitnějších ponožek v Česku
14.08.2021 14:32
Jan Jendřejek začal po škole pracovat v bývalé baťovské továrně v Krno...

Váš názor
  •  
    23.08.2021 8:12

    Prémiové dorty, bílá mouka+cukr+rostlinné tuky a hafo stabilizátorů aby se to mohlo skladovat a vozit po celé republice. Mňamka…
    Čert
Aktuální komentáře
08.08.2025
11:42Komerční banka, a.s.: Výpis z obchodního rejstříku
11:41Zlato dostalo impuls k růstu, zatímco akciové trhy se na směru neshodnou  
11:23Američané nenakupují, přiznal šéf Crocs. Snížený výhled poslal akcie dolů o 30 procent
11:08Eichengreen: Polymarket ukazuje, jak Trump ovlivňuje očekávaný vývoj sazeb a inflace
10:51Nižší deficit, vyšší mzdy: ČNB upravila ekonomickou prognózu pro letošní rok
10:47RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
10:43Rusinko: Trh práce dále ochlazuje, míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,4 %
10:38ČSÚ potvrdil zpomalení inflace v červenci, potraviny dál zdražují
10:21Letní útlum náborů zvýšil nezaměstnanost za červenec, volná místa dál ubývají
9:05Rozbřesk: Koruna v reakci na ČNB prolomila úroveň 24,50 EUR/CZK
8:48CSG zamíří na burzu, Trump dosadil do Fedu svého ekonomického poradce a Tesla ruší projekt Dojo. Evropské futures jsou v zeleném  
7:40Podporou jsou ceny elektřiny, distribuce i prodej, říká po zlepšení výhledu ČEZ Martin Novák
07.08.2025
22:00Wall Street neudržela úvodní optimizmus  
18:24CSG údajně zvažuje vstup na burzu. Hlavním trhem Amsterdam, duální listing v Praze?  
17:43Lyft zveřejnil rekordní výsledky, nyní expanduje do Evropy  
17:01Globální nerovnováhy si zřejmě už zaslouží své jméno
16:01ČNB překvapila jestřábí prognózou
14:30ČNB ponechala sazby beze změny
14:14ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:31Dobré výsledky Eli Lilly zastínila slabší účinnost nové pilulky proti obezitě. Akcie prudce padají

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Plug Power Inc (06/25 Q2)
Skechers USA Inc (06/25 Q2)
Tempus AI Inc (06/25 Q2, Bef-mkt)
Trump Media & Technology Group Corp (06/25 Q2)
10:00CZ - Nezaměstnanost