Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Evropská komise navrhla rozštěpení energetických gigantů

ČTK: Evropská komise navrhla rozštěpení energetických gigantů

19.09.2007 13:22
Autor: ČTK

Brusel 19. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhuje, aby se velké energetické koncerny vlastnící výrobu i rozvod energií musely zbavit přenosových soustav. Vyplývá to z tzv. energetického balíčku, který dnes komise schválila. V Česku by se tento případ týkal společnosti RWE Transgas, která má dominantní postavení v dodávkách a rozvodu plynu.

Pod přenosovou soustavou si lze představit například dráty vysokého napětí, které vedou od elektrárny k městu. Drátů, jež vedou od samotného distributora k jednotlivým domácnostem, se energetický balíček netýká. Stejně je tomu i v případě plynu.

Existují dva způsoby, jak takzvaného unbundlingu, tedy rozštěpení, dosáhnout. V podstatě by to znamenalo, že například RWE/Transgas v Česku či EDF ve Francii by musela odprodat přenosovou soustavu anebo se rozdělit na dvě naprosto nezávislé společnosti.

Samotnému unbundlingu se ale firmy mohou částečně vyhnout. V podstatě jedinou takovou možností je, že jejich přenosovou soustavu by spravoval nezávislý systémový operátor (ISO). Firma by ale nad celou soustavou ztratila kontrolu, byť by na "papíře" zůstala jejím majetkem.

Návrh ovšem již delší dobu budí obavy jednotlivých členských států, a to i České republiky. Některé vlády se obávají, že by kontrolu nad jejich národními přenosovými soustavami mohla získat společnost ze zemí mimo Evropskou unii. Je ale veřejně známé, že poněkud méně diplomaticky jde o obavy z ruského Gazpromu, který by neměl problém sehnat dostatek prostředků, aby mohl některé přenosové soustavy koupit.

Cestu například právě Gazpromu na trh EU by ale mohla zkomplikovat klauzule, již komise do balíčku doplnila v posledních dnech a týdnech, aby alespoň trochu zklidnila členské státy. Přenosovou soustavu by tak v budoucnosti nemohla koupit společnost, která nevyhovuje pravidlům EU, a nemá tedy oddělenou výrobu od "rozvodů". To však není jediná podmínka.

Aby společnost ze země mimo EU mohla i v unii v tomto odvětví investovat, musí mít Evropská unii se "třetí" zemí o celém problému bilaterální smlouvu. Právě Gazprom by se tak alespoň prozatím ocitl mimo hru.

Energetický balíček musí schválit ještě Evropský parlament a členské státy. 

Hlavní body návrhu EK na rozštěpení energetických firem

1) Oddělení výroby a zásobování od rozvodných sítí
Vlastnictví sítě a provoz sítě by měly být odděleny. To se týká oddělení provozu rozvodných sítí elektřiny a plynu od činností v zásobování a výrobě. Z návrhů vyplývá, že komise dává přednost alternativě oddělení vlastnictví, kdy už jeden podnik nesmí být zároveň vlastníkem rozvodných sítí i výrobcem nebo dodavatelem energie. Kromě toho komise navrhuje nezávislého provozovatele sítě jako alternativu, jež umožňuje u nynějších vertikálně propojených společností ponechat si vlastnictví sítě, ovšem za podmínky, že aktiva budou provozována zcela nezávislou společností nebo zcela nezávislým subjektem. Obě alternativy mají vytvořit nové pobídky pro společnosti k investicím do nové infrastruktury, do nových kapacit vzájemného propojení a do nových výrobních kapacit, čímž se zamezí výpadkům v dodávkách proudu a zbytečným cenovým šokům.

2) Strategický význam energetické politiky
Návrhy obsahují pojistky pro případ, že by společnosti ze třetích zemí chtěly získat významný podíl v síti EU, nebo ji dokonce ovládnout. Potom by musely prokazatelně a jednoznačně splňovat stejné požadavky na oddělení jako společnosti z EU. Komise může zakročit, pokud kupující není s to prokázat svou přímou i nepřímou nezávislost na činnostech v oblasti zásobování a výroby.

3) Usnadnění přeshraničního obchodu s energií
Komise navrhuje zřídit Agenturu pro spolupráci vnitrostátních energetických regulačních orgánů, která by měla pravomoc přijímat závazná rozhodnutí, a doplnila by tak systém národních regulačních orgánů.

4) Podpora přeshraniční spolupráce a přeshraničních investic
Komise navrhuje novou Evropskou síť pro provozovatele přenosových soustav. Provozovatelé distribučních soustav v EU by v ní spolupracovali a vyvíjeli společná obchodní a technická pravidla i bezpečnostní normy a plánovali by a koordinovali investice, jichž je třeba na úrovni EU. Tím by se měl usnadnit přeshraniční obchod a vytvořily by se vyrovnanější podmínky pro provozovatele.

zdroj: Evropská komise


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.