Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když nevíme kdo za to může, mohou za to hedge fondy …

Když nevíme kdo za to může, mohou za to hedge fondy …

01.10.2007 12:29

Hedge fondy díky své malé informační otevřenosti často na jedné straně budí dojem, že poskytují svým investorům nevídané zisky (už ale ne tak nevídané, pokud jsou tyto korigovány o riziko) a na straně druhé, že mohou za vše špatné, co se na trzích děje. Mám dokonce pocit, že mírná mystičnost, která hedge fondy obklopuje, je jejich hlavním konkurenčním nástrojem při získávání investorů. Pravděpodobně ale platí to, že tyto fondy patří mezi ty nejsofistikovanější investory. Nejlépe tak reprezentují onen ideál racionálního investora, který dovede (a díky své malé regulaci i může) na trhu využít všech příležitostí k arbitráži, eliminuje bubliny a pomáhá tak sobě (k nadměrným ziskům) a nám všem (díky správnému ocenění aktiv).

Tedy jsou vlastně dvě možnosti – první z nich je ta, že při vzniku tržních bublin jsou tyto již na svém začátku identifikovány těmi nejlepšími z investorů (tedy zejména hedge fondy) a zničeny. Nebo tito nejlepší z investorů z nějakého důvodu profitují více tím, že bublinu, alespoň na čas, přiživují. To, že ne každá bublina je zničena ve svém počátku (takže se o ní vlastně nedovíme), je evidentní. Že nepraskne hned ve svém začátku může pak v principu být způsobeno dvěma faktory – technickými (zejména omezení krátkých prodejů) a právě tím, že se i těm, kdo bublinu vidí, po určitý čas vyplatí „jet na vlně“.

Podle dat byla např. během technologické bubliny na NASDAQ portfolia hedge fondů skutečně silně vychýlena ve prospěch technologických akcií (bez vyvažujících krátkých pozic, či držení derivátů – aby tak fondy dostály svému jménu). Že nešlo o nevědomost, ale spíše u vědomé využívání situace, dokazuje to, že tyto pozice byly včas redukovány, či likvidovány. Jinak řečeno – manageři hedge fondů (i) si sice byli vědomi toho, že ceny internetových firem neodpovídají jejich hodnotě, zároveň ale (ii) dovedli odhadnout sentiment na trhu. Dovedli tak odhadnout, jak dlouho se ještě najdou „ještě hloupější“ investoři, kteří budou ochotni i zítra přeplacené akcie kupovat. Největší držení technologických akcií v jejich portfoliích tak bylo 6 měsíců před prasknutím bubliny, poté klesalo – akcie přecházely do rukou těch posledních „hloupých“ investorů. Glorifikaci schopností hedge fondů (jak na straně fundamentální, tak psychologické) ale naopak snižují události nedávné. To platí zejména o schopnosti jejich investičních modelů (do určité míry se tak opakuje situace kolem LTCM – o kterém si budete moci přečíst více v článku Pýcha a pád LTCM).

Mírně odlišná varianta vysvětlení postupu fondů během bubliny na NASDAQ je taková, že každý individuální fond by sice sám o sobě chtěl už od atakovat bublinu již v počátku, nevěřil ale, že se ostatní přidají a „musel“ se tak vézt s ostatními. Je to synchronizační problém, neboli problém koordinace – společné čekání na chvíli, kdy již doba dozrála ke společnému ataku bubliny. Spouštěcím mechanismem je v takové chvíli obvykle relativně špatná zpráva. Taková, která by jindy zapadla mezi ostatními titulky, ale ve chvíli vyšponovaných cen se zdá být tím, co zkoordinuje ty, kdo čekají na útok na bublinu.

Uvedené je zprávou špatnou i dobrou. Špatnou proto, že to zpochybňuje efektivnost trhu, na kterou poměrně dost spoléháme jak v teorii tak v praxi (ač o tom někdy ani nevíme). Pokud jsou hedge fondy schopny soustavně úspěšně kombinovat umění fundamentální analýzy a timingu – odhadu sentimentu, je to dobrá zpráva pro ty, kdo věří v aktivní investování.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů