Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vždy to tak pěkně jako u Generali nefunguje …

Vždy to tak pěkně jako u Generali nefunguje …

29.10.2007 15:50

Již několik týdnů jsou média plná „nervózních investorů“, věčných kontrariánů, kteří předpovídají celosvětové krize, i optimistů, kteří věří, že se vše rychle dá nějak samo do pořádku. Každý si pro zábavu vybere, co mu sedí.

Souběžně s tím se ale neustále odehrává to, o čem trh a investování ve svém jádru skutečně je – příběhy jednotlivých firem. Jednou z nejvýznamnějších oblastí (alespoň z hlediska investic) jsou pak příběhy firem pod tlakem akcionářských aktivistů. Dalším z jejich cílů se před několika dny stala Generali. Algebris Investments – hedge fond z UK, u ní požaduje zejména významné změny v corporate governance - tj. zejména změny ve strukturách managementu (má např. dva CEO) a způsobu jejich odměny (je prý násobně vyšší, než u konkurence a málo navázaná na výkon). Možná trochu překvapivá byla reakce managementu Generali – ten údajně vítá tuto aktivitu a těší se na diskuse se zástupci fondu Algebris.

Akcionářský aktivismus – koupě minoritního balíku akcií a snaha o změny ve společnosti, má delší tradici ve Spojených státech, kde některé fondy i přímo spolupracují, dělají ročně seznam firem vhodných jako cíl pro jejich aktivní přístup a na něm pak spolupracují. V rigidní Evropě pak bude asi mít podobná činnost ještě větší potenciál – příkladem může být právě italská Generali, která si užívala relativně přátelské (míněno na výkon tolik netlačícího) institucionální prostředí charakteristické pro starou Evropu (včetně vysoké míry provázanosti politiky s firmou a její provázanosti s dalšími velkými společnostmi).

Akcie Generali na výše uvedené reagovaly silně pozitivně; zprávy o aktivismu zaměřeném na konkrétní firmu jsou skutečně nejednou doprovázeny znatelně pohybem její ceny. Ad hoc pozorování z poslední doby by dokonce mohlo svádět k tomu automaticky považovat zprávu o aktivismu za téměř automatické doporučení k nákupu (alespoň pro krátkodobý výdělek). Není tomu ale bohužel tak. Pokud bych měl totiž v krátkosti shrnout závěry studií zaměřujících se na dlouhodobější výsledky korporátního aktivismu, bude to vypadat následovně:

1.Cílem aktivistů jsou většinou velké firmy s velkým podílem institucionálních investorů a v těchto se jim skutečně většinou daří do určité míry změnit systém vedení a kontroly. Dokonce se zdá, že v tomto ohledu úspěšnost aktivistů postupně časem roste.

2.Jediným kvantifikovatelnějším výsledkem, kterého je soustavněji dosahováno na základě aktivismu, jsou ale divestice, či výraznější restrukturalizace. Vliv na výši ziskovosti a zejména na cenu akcie je ale podle dostupných dat velmi nejednoznačný. Závěr studií zabývajících se tímto tématem je daleko od konstatování: „aktivismus = vyšší cena akcie“.

Jedním ze známých zástupců aktivistů je např. CalPERS (the California Public Employees Retirement System) a na jeho úspěšnost byla tudíž také zaměřena velká část pozornosti investorů. Nicméně i tento ukazuje, že neplatí to, že akcie, která je cílem aktivistů, je automaticky dobrou investicí. Nutno si v souvislosti s tím uvědomit, že aktivismus může být i negativním faktorem. V principu by manageři fondů neměli být ve srovnání s managementem firem lépe vybaveni na to, maximalizovat jejich hodnotu – jejich role jako aktivistů roste v podstatě pouze s tím, jak se odlišují zájmy managementu a vlastníků firem. Může tak nastat situace, kdy návrhy fondů nenesou moc potenciálu ke zlepšení, nicméně neustále odvádějí pozornost managementu (extrémem je forma greenmailingu).

Nelze tedy říci více, než že zprávy o aktivismu u konkrétní firmy mohou být dobrým spouštěcím mechanismem – jejich akcie jistě dostávají do zorného pole více investorů. Je ale potřeba analyzovat (i) jak chce aktivista dosáhnout svého (pouhé návrhy na valné hromadě, či přímé vyjednávání s managementem …) a (ii) co vlastně požaduje. Zde jde spektrum od změn ve vedení až po konkrétní restrukturalizační kroky, jako jsou divestice, či naopak tlak na akvizice, změna kapitálové struktury (obvykle vyšší dluh a výplata hotovosti akcionářům), apod. Zejména na tomto druhém konci spektra pak můžeme obvykle čekat nejvyšší potenciál zvýšení hodnoty firmy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data