Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Gruzie je po Jukosu dalším krokem v Putinově

WSJ: Gruzie je po Jukosu dalším krokem v Putinově "válce o ropu"

13.08.2008 18:08
Autor: ČTK

New York (ČTK/The Wall Street Journal Europe) - Svět teprve s úderem Ruska proti Gruzii získává představu, jak skutečně vypadá "válka o ropu". Po likvidaci kdysi nejmocnější ruské ropné společnosti Jukos a vytěsnění západních investorů z ruských ropných projektů je tlak na Gruzii pro ruského vládce Vladimira Putina dalším krokem v realizaci jeho plánu energetické nadvlády nad Evropou. Napsal to dnes ve svém komentáři americký list The Wall Street Journal Europe.

Na Západě si podle listu málokdo uvědomuje, do jak velké míry sovětská potažmo ruská elita zastává předválečné názory na mocenské vztahy a národní velikost. Jejich pohled není založen na obnovujících se demokratických institucích, inovacích a moci obchodu, ale na teritoriu a zdrojích - na teorii "lebensraumu", jak ji nazval jeden z duchovních praotců podobných myšlenek.

Bez ohledu na udávané záminky představovala Gruzie pro Putinovu mocenskou strategii kontroly dodávek energetických surovin do západní Evropy problém. Přes její území totiž vedou dvě důležité trasy ropovodu a plynovodu, píše komentátor Holman Jenkins Jr.

Západní vlády a šéfové ropných firem hráli v Putinových plánech hloupou roli. Žádné porušení dohod a žádná uchvácení majetku ruskými úřady je neodradila od nerozumného mrhání investicemi do ruských zdrojů. Západní menšinoví akcionáři byli z Jukosu, konfiskovaného vládou kvůli daňovým nedoplatkům, vyhnáni bez nejmenšího pípnutí. Oficiálně se neozvala prakticky žádná námitka, když úřady pod záminkou životního prostředí vytlačovaly západní partnery z různých projektů těžby a přepravy ropy, kam investovali miliardy dolarů.

Putin si přitom mohl dělat ze západních ropných firem politické boxovací pytle bez jakýchkoli skrupulí, protože věděl, že západní politici, jako třeba americká demokratická funkcionářka Nancy Pelosiová, dělají doma při sledování svých úzkých a krátkozrakých politických zájmů přesně totéž. Prezidentský kandidát Barack Obama si například myslí, že řešením vysokých cen benzinu je potrestat Exxon vyššími daněmi.

To vše Putina neomylně ujistilo, že Západ do ochrany svých ropných společností investovat politický kapitál nebude. Mezitím zjistil, že jeho nohsledi mohou sáhnout až k jadernému terorismu, aby v Londýně zabili jednoho z jeho politických kritiků, aniž by to mělo nějaké důsledky. Proč čekat nějakou odvetu od západních investorů, kteří jsou přitom pouze opakovaně okrádáni, ptá se komentátor.

Vlády a firemní šéfové po celou tu dobu rozumovali, že dřív či později Rusko objeví, že má zájem na oboustranně prospěšném obchodním vztahu. Rusko bude potřebovat západní kapitál a technologii, aby mohlo rozvíjet svá ložiska; potenciální partneři přitom musí vědět, že ruské slovo platí.

V tom se ale Západ podle listu podobně jako dříve u Iráku přepočítal. Přepočítává se však zřejmě i Putin, podobně jako se pletl Saddám Husajn, který až do konce věřil, že ropné kontrakty držené před nosem francouzským a ruským firmám mu budou záštitou před snahou druhého prezidenta Bushe o jeho odstranění.

Západní mocnosti v nejbližší době s ruským tlakem proti Gruzii moc nenadělají. Postupně však Putin podle listu zjistí, že vytvořil podmínky pro vznik koalice, jejímž cílem je omezit ruskou moc v energetice. Bezprostřední sousedé Ruska s čerstvými vzpomínkami na sovětskou nadvládu se budou ještě dychtivěji snažit spojit se se Západem a s NATO. Možná i krátkozrací Němci nakonec usoudí, že se strkáním hlavy do ruského energetického chomoutu zašli příliš daleko, píše komentátor.

Pro Ameriku z toho vyplývá nikoli nutnost sledovat falešnou utopii "energetické nezávislosti", ale potřeba racionálně se vyrovnat s realitou ruského režimu. Amerika bude na sebe muset vzít odpovědnost za rozšíření svých zdrojů energetických dodávek a dobrým začátkem by bylo zrušení cel na brazilský etanol a otevření domácích ložisek ropy pro těžbu. Skutečně znepokojivé by bylo, kdyby se Amerika v zájmu naplnění primitivního konceptu energetické nezávislosti rozhodla sledovat Putina zpět do 30. let 20. století, píše WSJ.


Váš názor
  • Presne tak
    14.08.2008 8:50

    Dle mě zloděj křičí chyťte zloděje.... Sami USA s tím vytěsňováním z businessu (viz přístavy atd.) mají máslo na hlavě a uvidíme v Iránu jak jsou demokrtatičtí.... EU se v tom jen plácá a přesně proto jsem pro Lisabon, EU už jednou musí začít jednat jako celek a nedrobit se v partikulárních zájmech a malých domů svých členů.... Hla je o level výše a stejně nás velikosti zájmů a kontrolních teritorií zájmu donutí hrát EU jednolitou kartu...
    TOMAS
  • Západní politika
    13.08.2008 21:50

    Nyní se v plné nahotě ukazují chyby západu. Bush starší mohl Sadáma v Iráku svrhnout v první válce v Zálivu (stály za ním i arabské státy) a neudělal to - chyba č.1. Bush mladší druhá válka v Zálivu bez jasných argumentů, bez plné podpory arabského světa chyba č.2. Porušení mezinárodních práv Srbska při odtržení Kosova a narušení územní celistvosti Srbska chyba č.3. Nyní už se v Gruzii může západ jen dívat, protože má máslo na hlavě a nemá argumenty a pohádky o celistvosti Gruzie jsou nyní po Kosovu v autu. A stát za údajným nejvyším demokratickým "šamšulou" Gruzie, který útokem na Osetii defakto pozval Ruskou armádu do Gruzie je také pěkný výsměch. V poslední době je poliika západu velice krátkozraká a o lekci od kud koliv si přímo koledovala a nyní ji v Gruzii vrchovatě dostává.
    Frank
  •  
    13.08.2008 21:14

    no neviem neviem, kto to zacal a co irak? jak sa tam ujo bush pchal aby si sam zabezpecil tiez zdroj prijmov a teraz iran je na rade.
    voda8
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m