Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lehman Brothers - blíže k prodeji své klíčové divize

Lehman Brothers - blíže k prodeji své klíčové divize

09.09.2008 11:49
Autor: 

Lehman Brothers se přibližuje prodeji divize asset management, a to včetně svého klenotu Neuberger Berman, což je známkou toho, že ostatní snahy o navýšení kapitálu nebyly tak úspěšné. Informaci přinesla televizní stanice CNBC.

Šéf divize investičního managementu George Walker partnerům Neuberger Berman na konci minulého týden sdělil, že pravděpodobnost prodeje celé divize investičního managementu se stále zvyšuje. V následujících dnech by mohlo dokonce dojít k setkání partnerů s potenciálními kupci.

Lehman Brothers doufala, že se jí podaří předejít ať už částečnému nebo úplnému prodeji divize Neuberger Berman, která patří k jejím ceněným aktivům. Společnost však čelí dalším miliardovým ztrátám ve spojitosti se stoupajícím realitním dluhem a potřebuje kvůli navýšení hotovosti prodat část svých operací.

Lehman Brothers údajně jedná o prodeji jednotlivých částí se zahraničními bankami, suverénními fondy a soukromými kapitálovými společnostmi. Divize investičního managementu byla nabídnuta soukromým kapitálovým společnostem, včetně Kohlberg Kravis Roberts. Banka divizi ohodnotila na 10 miliard USD, ale potenciální investoři se této ceně chtějí vyhnout.

Mezitím dala banka dohromady odvážný plán, kterým se chce zbavit desítek miliard nedobytného dluhu skládajícího se z nekvalitních úvěrů a komerčních realitních investic tím, že tyto špatné investice, které jsou nyní v jejích účetních knihách, přesune na oddělenou společnost.

Toto oddělení by Lehman Brothers přineslo mnoho výhod, protože podle navrhované struktury by nedobytný dluh zmizel z rozvahy banky, čímž by zmizela i nejistota, která téměř celý rok tlačí cenu akcií Lehman Brothers dolů.

Navíc by podle tohoto plánu mohli akcionáři banky i další investoři vlastnit část této nové společnosti složenou z takových realitních investic. To znamená, že pokud by se hodnota těchto cenných papírů a holdingů nakonec zvýšila, investoři Lehman Brothers by z toho profitovali.

Odstranění těchto aktiv z rozvahy banky však nebude zadarmo. Lehman Brothers musí navýšit kapitál, a to pravděpodobně až o 10 miliard USD či více, podle toho, jak moc se hodnota těchto realitních aktiv sníží z jejich původní hodnoty.

Navíc lidé obeznámeni s jednáními mezi Lehman Brothers a potenciálními investory podle CNBC říkají, že mnoho zahraničních bank vyvíjí na společnost a její dva hlavní manažery, generálního ředitele Dicka Fulda a prezidenta Barta McDade, tlak ohledně ceny za tuto část společnosti.

Plán na navýšení kapitálu, který je možná vůbec nejambicióznějším plánem společnosti v současném bouřlivém období, přichází uprostřed rostoucích pochybností, zda Lehman Brothers vůbec může soutěžit s velkými hráči na Wall Street bez toho, aby byla prodána bance s dostatečným kapitálem.

Fuld již Lehman Brothers předtím pomohl, například v případě debaklu fondu dlouhodobého kapitálového managementu, který způsobil obrovské ztráty a téměř vedl k hromadné panice. Nikdo neočekává, že se Lehman Brothers zhroutí podobně jako Bear Stearns v březnu, a to vzhledem k silnému managementu a přístupu k programu Fedu, který nyní umožňuje získávat firmám na Wall Street záchranné půjčky.

Nicméně lidé uvnitř Lehman Brothers tvrdí, že pokud se společnosti podaří současnou krizi přežít, dramaticky se změní a přestane být bankou rizikových bondů, které jí až do letošního roku přinášely obrovské zisky – ale nyní také masivní ztráty.

Podle zdrojů okolo Fulda i McDadeho si tito dva manažeři v současné době představují Lehman Brothers jako banku, která bude v budoucnosti podstupovat mnohem menší obchodní rizika a která se bude podobat Lazard Freres, která se specializuje na investiční bankovnictví a další činnosti s nízkým rizikem.

Již se objevily známky toho, že Lehman Brothers sestavuje pro uskutečnění tohoto plánu nový tým. Fuld předává více běžných záležitostí McDademu a lidé uvnitř firmy očekávají, že svoji funkci generálního ředitele přenechá McDademu a v následujících měsících zůstane jen ve funkci předsedy.

V neděli Lehman Brothers ohlásila změny ve vrcholovém managementu. Jeremy Isaacs, dlouhodobý generální ředitel mezinárodních operací „opustí“ společnost do konce roku a Andrew Morton, šéf divize pevných příjmů odejde, aby se „zabýval jinými záležitostmi“.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data