Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč nás, kluky a holky z Goldman Sachs, nikdo nemá rád?

Proč nás, kluky a holky z Goldman Sachs, nikdo nemá rád?

04.08.2009 10:11
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Od okamžiku, kdy jsem opustil brány univerzity v Yale a začal pracovat pro Goldman Sachs (164,1 USD, 0,49%) se u mě vytvořila jakási divná alergie na lidi, kteří „u nás“ nepracují. Není to o tom, že bych o nich smýšlel nějak jinak než dříve – ostatně, byl jsem nějakou dobu jedním z nich. Jenom mám pocit, že ať dělám co dělám a ať řeknu co řeknu, nepodaří se mi jejich závist ani v nejmenším rozptýlit.

I proto jsem, podobně jako mnoho mých kolegů, přijal strategii nikdy brány Goldman Sachs neopouštět, mimo těch několika zkratkovitých pokusů navázat vztah s osobou opačného pohlaví. Goldman Sachs si je totiž více než vědom toho, jak důležité je replikovat sám sebe. Za tuto činnost nicméně (zcela překvapivě) nedostáváme žádný výkonnostní bonus.

V poslední době nás však lavina nepřátelských a falešných komentářů ze strany nepřejících médiíí vede k přehodnocení naší strategie komunikace s veřejností. S každým centem, o který cena našich akcií vzroste, je nad slunce jasnější, že musíme začít lépe komunikovat s těmi, kdo nejsou „uvnitř“. Ne k našemu prospěchu, ale k tomu vašemu.

Amerika nyní stojí na křižovatce a Goldman Sachs vlastní obě možné cesty. Při výběru, kterou cestou se vydat, se Američané nesmějí rozptylovat úvahami, kdo je vlastně výběrčím mýtného. I proto bychom se my, lidé od Goldman Sachs, rádi pokusili rozptýlit několik Vašich bezpředmětných obav.

„Goldman Sachs vlastní americkou vládu“

Pokaždé, když slyšíme frázi „the United States of Goldman Sachs“, nevěřícně kroutíme hlavou. Každý žáček základní školy ví, že americká vláda sestává ze třech hlavních větví. Goldman napřímo vlastní jenom jednu z nich, tu druhou si tak nějak pronajímáme a na té třetí nemáme žádný zájem (povšimněte si, že v Nejvyšším soudu nesedí žádný bývalý zaměstnanec Goldman Sachs).

Všechen vliv, který si Goldman Sachs udržuje v americké vládě, je podle našeho názoru výsostně v obecném zájmu. Naše současná finanční a ekonomická krize má jeden snadno identifikovatelný zdroj – závist těch ostatních vůči Goldman Sachs. Packalové od Merrill Lynch, amatéři v Citigroup (3,18 USD, 0,32%), fušeři v Lehman Brothers, lupiči od Bear Stearns a dokonce i ti blázni v AIG (13,6 USD, 3,50%) si nějakou dobu zkoušeli hrát s rizikem, které by na sebe Goldman Sachs nikdy nevzal. To všechno s jedním průhledným cílem – replikovat finanční výnosy, které produkujeme.

Příliš dlouho jsme nechali ostatní, aby se nás snažili napodobovat. Nyní konečně produktivně spolupracujeme s ministrem financí Timem Geithnerem a americkým Kongresem ve snaze zajistit, že pouze nám bude dovoleno brát rizika, která mají potenciál zničit celý finanční systém.

„Když americká vláda vykoupila AIG z bankrotu a vyplatila jejich nepovedené investice, zachránila vlastně spíše Goldman Sachs, a ne AIG“

Toto nařčení není jenom útočné, jde také o ukázku naprosté ignorance a neznalosti. Ti méně zodpovědní novináři vytrvale vytahují částku 12,9 miliardy dolarů, které jsme dostali od AIG, jako by to bylo něco důležitého. Jak nicméně náš CFO David Viniar vysvětlil již v březnu, my jsme „byli zajištěni“. Nás zisk z operací s AIG se „zaokrouhlil na nulu“.

Lidé, kteří u Goldman Sachs nepracují, tomu asi nebudou věřit: jak se může 12,9 miliardy dolarů zaokrouhlit na nulu? Jednoduše, musíte nicméně znát náš algoritmus.
 
Řekněme, že AIG přesunulo na účty Goldman Sachs 12 880 560 250,34 dolarů z peněz amerických daňových poplatníků. Neználek mimo Goldman Sachs – pokud byste jej požádali o zaokrouhlení tohoto čísla – by nepochybně napsal něco jako 12 880 560 250. Takto se na to my nicméně nedíváme. U Goldman Sachs vždy zaokrouhlujeme na nejbližších padesát miliard, takže cokoliv menšího než 25 miliard automaticky bereme jako nulu. Už to, proboha, chápete?

„Částka 11,4 miliardy dolarů, kterou si za prvních šest měsíců letošního roku mezi sebe na bonusech rozdělí zaměstnanci Goldman Sachs (tj. 386 429 dolarů na hlavu), je nefér“

Opravdu nevíme, z jakého konce k tomuto obvinění přistoupit. Podívejte se na to našima očima – největší riziko, které vnímáme my je to, že Goldman Sachs zbankrotuje a my přestaneme být jeho zaměstnanci. To není něco, co by každý dokázal unést, a proto si za tuto potenciální tragédii musíme nechat zaplatit.

„Všichni zaměstnanci Goldman Sachs vypadají úplně stejně“

Několik posledních fotografií v novinách a magazínech odhalilo zajímavý jev – překvapivě mnoho zaměstnanců Goldman Sachs jsou plešatící či plešatí muži bělošské rasy.

My, zaměstnanci Goldman Sachs, představujeme unikátní shluky DNA. Pokud se byť jen vzdáleně podobáme jeden druhému (stejně jako se podobáme těm hyperinteligentním jedincům z 24. století), je to jenom proto, že nás naše jedinečné intelektuální schopnosti nutí přicházet s těmi samými myšlenkami v tu samou chvíli.

„Goldman Sachs je velký upír nalepený na tváři lidstva, nemilosrdně vpichující svůj sosák do čehokoliv s vůní či příchutí peněz“

Tato slova jsou převzata z jednoho z posledních čísel magazínu Rolling Stone a jsou samozřejmě nepravdivá. Tak zaprvé, žádný upír by se nikdy nepřisál na „tvář lidstva“, snad nešťastnou náhodou. A nic z toho, co se děje u Goldman Sachs – nic, co si Goldman Sachs myslí, nic co Goldman Sachs cítí, nic co Goldman Sachs dělá – se nikdy, ale opravdu nikdy, neděje náhodou.


Jak jste asi poznali, výše uvedené je pustá fikce. Jejím autorem je Michael Lewis, autor – kromě jiného – populárního romámu Liar’s Poker. Na každém šprochu je však pravdy trochu. Podle výzkumu společnosti Brand Asset Consulting utrpěla pověst Goldman Sachs v letech 2008 a 2009 výrazné šrámy a respondenti výzkumu si mnohem více pochvalovali například Morgan Stanley (29,31 USD, 2,84%). Svatá prostoto…

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • Neverte ludom co nosia kravatu (GS)
    04.08.2009 11:40

    Podobne clanky som cital na RBS este ked sa im darilo, cela podnikova kultura vedie ktomu, takz kultu nadradenosti a podcenovanie inych. Mys me ty ktory tvoria svet. Tu boli este aj iny nositelia Nobelovych cien, My sme ti ktory predpovedaju svet. (Merton) Pan Zabza a ti jemu podobni z roku >2010 mozu tak smerovat k zaniku. Je celkom mozne ze tie najvacsie odpisy ich cakaju a vsetko robia preto, aby upevodili ostnych pozrite mi vieme co robime, sme lepsi ako ostatni. Pravda je taka ze dlhodobo pozorujem predpovede GS. Ta predpoved ropy je nezabudnutelna a vazne sa oplati ist proti tomu co predpovedaju pretoze na 85% sa mylia. Onieco lepsie je na tom DB. Neverte ludom co nosia kravatu a pan Zabza ju nosi. Nie je on nic mudrejsi ako vy!
    • Re: Neverte ludom co nosia kravatu (GS)
      04.08.2009 12:35

      Dobré odpoledne, nejsem si jistý, zda jste článek správně pochopil. Autorem originálního textu je p. Michael Lewis, který jej psal v tzv. ich-formě, tj. jakoby z pohledu zaměstnance Goldman Sachs. V každém případě se z jeho strany jedná o zcela fiktivní text zcela fiktivního "zaměstnance". Pokud se mé osoby týká, v Goldman Sachs jsem nikdy nepracoval a po tomto sloupku už nejspíš nikdy ani nebudu. Hezký den, Petr Žabža
      Petr Žabža
      • Pan Zabza
        05.08.2009 19:23

        A nic z toho, co se děje u Goldman Sachs – nic, co si Goldman Sachs myslí, nic co Goldman Sachs cítí, nic co Goldman Sachs dělá – se nikdy, ale opravdu nikdy, neděje náhodou. Tak pri tomto som uz musel nieco napisat, clanok (posledny odstavec som nedocital, casto citam vela a malo casu ;--(() Mozno ak by ste na zaciatku napisali ze je to fikcia, nemuselo by to byt az take zaujimave? JA som si pri pisani clanku naozaj myslel ze ste ho pisali Vy. JA GS nemam rad, to co robia je manipulacia trhom.
        Faidron
        • Re: Pan Zabza
          06.08.2009 10:20

          pro Fedron: když už chceš něco kritizovat měl by sis to alespoň celé přečíst, ono to také vypovídá o tvé povaze, zdá se, že máš nějaký problém. Divím se p. Žabžovi, že ti vůbec odpovídal. Tímto také p. Žabžu zdravím a přeji mu mnoho energie a chuti do dalších článků, které se mě ve velké většině líbí. Snad jen malá rada: pokud budete reagovat na příspěvky takových pitomců, kteří si článek ani celý nepřečtou atd., tak Vás to možná brzy přestane bavit, což by bylo škoda takže příspěvky pod článkem brát sice jako zpětnou vazbu, ale s velkou rezervou.
          Bizon
          •  
            06.08.2009 22:25

            Bizon Sam radis nereagovat na pitomcov a sam reagujes? To ze pan Zabza ma alebo nema robit by som nechal na nom. Nakoniec som vyslovil svoj nazor, nechcem nikomu poklonkovat, ak si myslim nieco ine a napisem je to moja vec. Tak sa staraj o svoje veci.
      • to Pan Žabža
        04.08.2009 14:31

        To, že jsem napsal Pan Žabža, není náhodou. Velmi si ho Vážím, zatím co jsem od něj četl bylo objektivní a jak je vidět má i smysl na rozdíl od Faidrona pro humor (ale ten jen třeba nepozorně četl). Díky pane Žabžo jak za Vaše autorské příspěvky tak za ty, které najdete a s námi se o ně podělíte.
        /eye/
      • re
        04.08.2009 13:46

        Tak to si buďte jistý, že u nich už dělat nebudete :) otázka je jestli by jste na to měl náturu, protože ten článek možná není fiktivní ;)
        ricmund
  •  
    04.08.2009 11:04

    moc pekne, bohuzel jedine co asi zbyva je se tomu fakt smat....
    Matous
  • moc pekne.
    04.08.2009 10:28

    nejvice asi praxe zaokrouhlovani u gs :)
    kb
  • Křest sv. Vladimíra
    04.08.2009 10:25

    Dlouhého, který teď nedělá nic jiného, než že koumá nad strategií, aby nám cizák neutek s energií. S Křetínským komunikuje Morseem, no my se z toho ne......
    Bondy
Aktuální komentáře
16.04.2024
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m