Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomsta prasat a golfové vozíky zadara…

Pomsta prasat a golfové vozíky zadara…

26.10.2009 9:11
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Dnešní povídání si vám dovoluje přinést dva pohledy na jednu a tu samou věc. Na jakou, ptáte se? Jedna moudrá hlava ji definovala jako stav, kdy „všechno souvisí se vším“ a nečekané dopady zdánlivě racionálních kroků na vás číhají za každým rohem.

Když se na počátku druhého čtvrtletí tohoto roku poprvé objevil nový kmen chřipky s příznakem „prasečí“, mnoho vlád a nadnárodních organizací řešilo otázku, jak se této situaci postavit. Jednou z těch zdánlivě více proaktivních byl Egypt, kde prezident Hosni Mubarak zcela nemilosrdně nařídil zlikvidovat veškerý chov prasat, který v Egyptě byl. Na jatka tedy odešlo 300,000 vepříků. S nimi se na věčnost odporoučely také prasečí farmy a zpracovatelé vepřového. Jasné, přímé a podle všeho také efektivní řešení nastalého problému.

Ne tak docela. Když se po časové ose posunume vpřed zjistíme, že se pozapomělo na několik drobností. Tou hlavní byli tzv. „zabaleen“, v arabštině cosi jako popeláři. Ti tvoří 10% populace v Egyptě a od konce 19. století se živí tím, že v ulicích Káhiry sbírají odpadky, třídí je na organický odpad, železo, sklo a papír s tím, že až 80 % sebraného organického odpadu „recyklují“ ve svých chovech prasat. Tedy, recyklovali. S koncem vepřové populace v Egyptě skončil také hlavní zdroj obživy této skupiny obyvatel a Káhira se začala topit v odpadcích. Ne, že by se jinak jednalo o nejčistší město na světě, ale situace je v poslední době skutečně neúnosná. Jak prý tvrdí místní – „náš včerejší kebab se stane naší zítřejší cholerou“. Jak to tak vypadá, milí čuníci nakonec ze záhrobí dostali svou pomstu.

To na druhém břehu Atlantického oceánu mají úplně jiné starosti. Jak přinesl The Wall Street Journal, na dračku tam teď jdou golfové vozíky jako nikdy předtím. Máme krizi a tak se nelze nezeptat, proč zrovna taková zbytečnost, jako golfové vozíky? Prostě proto, že dotační politika prezidenta Obamy a federální vlády směřovaná k podpoře nákupu elektromobilů je v mnoha případech umožňuje pořídit skoro zadarmo. Daňový kredit na nákup elektromobilu ve výši 4200 až 5500 dolarů je prostě příliš lákavý, aby se jen tak nevyužil. A pokud jej zkombinujete ještě s některými národními pobídkami, máte skoro celý golfový vozík doma a nestálo vás to téměř nic. Nemluvě o stavu, kdy změna legislativy umožnila golfovým vozíkům stát se plnohodnotným vozidlem a pohybovat se po silnicích. Stačí domontovat několik drobností jaké zpětná zrcátka nebo bezpečnostní pásy. Americké daňové orgány navíc stanovily, že na nákup elektromobilů pro jednotlivce není uplaňován žádný množstevní limit. Někteří podnikavci tak nakupují celé flotily golfových vozítek, aby se je po vypršení daňových kreditů pokusili se ziskem prodat. Míra lidské vynálezavosti je nekonečná. Lze sice správně namítnout, že tržby z prodaných golfových vozíků vstoupí do výpočtu dat o maloobchodních prodejích a pozitivně tak mohou ovlivnit tento citlivý údaj, na nelogičnosti a zejména zbytečnosti celé věci to však nic nezmění.

Co mají tyto dvě příhody společného? Současná „krizová“ doba nahrává politicky líbivým opatřením, která (opravdu jenom) slibují rychlé řešení nastalé situace. Velmi často jde o opatření nepromyšlená, která de facto ad hoc reagují na situaci, jež by mohla řešena úplně jinak. Tedy, pokud by vůbec měla být řešena „shora“…

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • líbivá opatření
    26.10.2009 10:47

    Hezké. Jen jestli neustálá snaha USA dosáhnout revaluace yuanu není z podobné kategorie. Velmi pak vzroste kupní síla Číňanů, kterým se bude nadále usnadňovat možnost investic v zahraničí...
    Kalka.
    • Re: líbivá opatření
      21.12.2009 13:10

      V Egyptě vybili prasata kvůli náboženství, muslimáci nesnášejí vepřový a prasátka jsou jim trnem v oku, stejně jako alkohol, tak že využili nastalé situace s chřipkou a prasátka všechny zlikvidovali... Škoda že se ta chřipka nejmenuje velbloudí, asi už by tam neměli ani jdoho dromedára... :-)
      Venda
  •  
    26.10.2009 9:35

    Situácia so šrotovným mi niečím silne pripomína "bostonské sypanie čaju". Ale to bolo už dávno, takže ľudia na to zabudli.
    seenoevil
    •  
      26.10.2009 10:09

      jenom by mne zaujimalo jestli tedka budou egyptane dovazet luncheon meat z ciny...
      Alex Vinokurov
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university