Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský soud potrestal zaměstnance Rio Tinto 7 až 14 lety vězení

Čínský soud potrestal zaměstnance Rio Tinto 7 až 14 lety vězení

29.03.2010 13:48
Autor: ČTK

Šanghaj (ČTK) - Soud v Šanghaji dnes odsoudil čtyři zaměstnance nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto (3913,66 GBp, 1,35%) za braní úplatků a krádež obchodních tajemství do vězení na sedm až 14 let. Australský občan Stern Hu, který ve společnosti řídil čínskou divizi železné rudy, dostal desetiletý trest, který Austrálie následně označila za "velmi tvrdý". Pozorně sledovaný proces je pokládán za barometr přístupu těžko vypočitatelné komunistické země k zahraničním investorům.

Soud došel k názoru, že Hu a tři čínští zaměstnanci jsou vinni v obou bodech obžaloby. Hu dostal za přijímání úplatků sedm let a za krádež obchodních tajemství dalších pět let, vzhledem k přiznání k úplatkům mu však byl celkový trest snížen. Výše trestů však byly výrazně nad tím, co se očekávalo.

Australský ministr zahraničí Stephen Smith označil desetiletý trest pro Australana za "velmi tvrdý v každém ohledu", zejména sedm let, na něž byl odsouzen za úplatky. Dodal, že nad obviněním z krádeže obchodních tajemství visí "závažné nezodpovězené otázky", protože tato část procesu byla tajná.

Rio Tinto patří k největším producentům železné rudy na světě a Čína je klíčovým odběratelem této suroviny. Loni v létě zástupci firmy jednali s některými čínskými ocelárnami o nových cenách rudy na další období. Čínské firmy při tom žádaly o pravidelné dodávky se stabilní cenou, protože do té doby kupovaly rudu na trzích, kde ceny prudce kolísaly, a svou žádost podpořily úplatky. Z uplácení byl obviněn manažer osmého největšího čínského producenta oceli Shougang Corp a další, kteří už v odděleném procesu rovněž čekají na soudní verdikt.

Všichni čtyři obvinění z Rio Tinto se minulý týden při zahájení procesu přiznali ve věci úplatků, popřeli však výši, kterou udávala obžaloba, a všichni až na jednoho popřeli rovněž obvinění z krádeže obchodního tajemství. O kauze obchodních tajemství však čínská strana nic konkrétnějšího nesdělila a obhájci se o této věci kvůli zákazu soudu příliš nešířili. Australské diplomaty z této části přelíčení soud vykázal a zahraničním novinářům odepřel přístup úplně. Právě tato část procesu vyvolává velké pochyby a nejistotu u investorů, protože to zvyšuje rizika jejich aktivit v Číně.

Investoři mají v souvislosti s obviněním a procesem obavy z neprůhledného právního systému v zemi, kde mají soudy velmi blízko ke komunistickému vedení v Pekingu. V poslední době v Číně narůstá trend přísnějšího přístupu k zahraničním firmám, který přerůstá občas až v šikanování, jak roste přesvědčení Pekingu o stále větší globální konkurenceschopnosti domácí ekonomiky.

"Myslím, že to zahraničním investorům a firmám vysílá velmi důrazný vzkaz, aby si na tento trh a své aktivity v Číně dali velký pozor," řekla agentuře Reuters Ann Kentová z právnické fakulty Australské národní univerzity. "Byly zde naděje, že čínský právní systém směřuje k posílení transparentnosti a závaznosti, tento proces však ukázal, že očekávání se nenaplnila," dodala.

Původně převládal dojem, že případ Rio Tinto souvisí s nelibostí Pekingu nad vysokými cenami, které musí čínské ocelárny platit za železnou rudu, klíčovou komoditu pro růst její ekonomiky. Souvislosti případu však nyní spíš ukazují na snahu Pekingu zamezit ostrému konkurenčnímu boji v přeplněném čínském ocelářství.

Úplatky nabízely dvě ocelárny, které bojovaly o zachování samostatnosti v době, kdy provincie Šan-tung a centrální plánovači v Pekingu tlačili na spojování menších čínských oceláren do globálních gigantů ve státním vlastnictví. Obě ocelárny Rizhao Steel a Laiwu boj prohrály a nyní jsou součástí státní skupiny Shandong Steel. Jejich autonomní snaha o zajištění dodávek rudy však loni vyvolala hněv státních činitelů, kteří naopak potřebovali v jednání s těžebními koncerny Rio Tinto, BHP Billiton (2267 GBp, 1,34%) a brazilskou Vale předvést jednotnou pozici. Šanghajský soud prohlásil, že případ způsobil čínskému ocelářství těžké ztráty a poškodil zájmy země.

Pro odvětví železné rudy přichází soud s Rio Tinto v citlivé době, kdy tři největší světoví těžaři chtějí změnit desetiletí starý systém ročního určování cen. Ceny rudy navíc od loňského září vzrostly již na dvojnásobek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů