Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Malá úvaha na téma Čína…

Malá úvaha na téma Čína…

31.03.2010 12:54
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Mnoho papíru a tiskové plochy v médiích bylo v nedávné době popsáno na téma Čína a „jak to s tou Čínou vlastně bude“. Názory se povětšinou diametrálně liší a oscilují mezi nekritickým obdivem vůči nové ekonomické supervelmoci na straně jedné a skeptickým pohledem na zvenčí nekontrolovatelnou post-komunistickou zemi s občas nepochopitelnými návyky a zvyky.

Akceptuji výhradu, že velká většina těchto analýz byla připravena od stolu někde v Evropě nebo ve Spojených státech a proto jsou jejich závěry občas diskutabilní. O to zajímavější je sledovat studie firem, které nejsou primárně zaměřené na investiční a finanční byznys, ale sledují svět spíše z geopolitického a historicko-politického pohledu. Jedním z nich je STRATFOR.

Jejich názor na budoucí vývoj v Číně má mnoho rovin, dnes se pokusím představit jednu z nich. Čína měla od roku 1980 bezpochyby fenomenální ekonomickou výkonnost. Bohužel, stejně jako předtím Japonsko a jihovýchodní Asie, agresivní hospodářský růst nemůže trvat donekonečna. Japonsko a jih Asie (mimo Číny) se sice z mapy světa neztratili, ale krize v 90. letech minulého století změnily způsob jejich fungování. Hlavní silou, která vedla k jejich pádu byl fakt, že se jim nepodařilo udržet resp. vytvořit volné trhy kapitálu. Tyto země uměle držely cenu kapitálu nízko a vytvářely si tak výhodu nad zeměmi, kde byl kapitál oceněn tržně. Jak si v poslední době všimly i Spojené státy, držet cenu peněz na nesmyslných úrovních nelze stále a ekonomická realita se dříve či později musí projevit. To se podle všeho v tomto okamžiku děje i v Číně.

Podle STRATFOR je tak čínský ekonomický systém z definice inherentně nestabilní. Primárním důvodem zázračného ekonomického růstu Číny je fakt, že zatímco ekonomická liberalizace vedla k růstu disponibilních příjmů, čínská vláda v tom samém období udržovala a stále udržuje téměř stoprocentní kontrolu nad úsporami jednotlivců a firem. Tuto obrovskou masu úspor čínská administrativa směřuje prostřednictvím státních bank do firem, které jsou ve vlastnictví státu a které tento kapitál čerpají za nižších než tržních sazeb. Je neuvěřitelné, jakou míru růstu HDP můžete dosáhnout a jaký počet pracovních míst můžete vytvořit s téměř nekonečnou nabídkou úvěrů s nulovou úrokovou sazbou, bez větších omezujících podmínek, stabilně doplňovaných zhruba miliardou pracovníků.

Stejně neuvěřitelné je, jak neprofitabilní taková země také dokáže být. Současný čínský systém, stejně jako předtím systém Japonska, fuguje na principu masové výroby, maximální zaměstnanosti a vysokého podílu na trhu. Proti tomu stojí zejména americký model, který se snaží maximalizovat výnos z investic prostřednictvím efektivity a optimalizace. Výsledkem je (ať si o tom v tomto okamžiku myslíme cokoliv a souhlasím, že časy se možná mění) stabilnější systém fungování ekonomiky, který je případné krize schopen přežít relativně dobře. Čína je naopak vystavena riziku společenské nestability v okamžiku, kdy se „stroje zadrhnou“ a přijde špatná doba. Číňané se budou bezpochyby bouřit v okamžiku, kdy není práce a kdy se ekonomické podmínky dostanou do extrémní polohy. Není od věci si také připomenout, že z cca 1,3 miliardy obyvatel Číny žije 600 milionů lidí ve městech s denním příjmem zhruba 7 dolarů, zatímco 700 milionů venkovanů a zemědělců má průměrný denní příjem necelé dva dolary. O pravdivosti těchto statistik lze navíc s úspěchem pochybovat – jsou totiž „oficiální“.

Pokračování příště…

(Zdroj: Stratfor)


Váš názor
  •  
    02.04.2010 16:09

    No je zajímavé, když Stratfor dochází k takovému závěru, že někdo furt nechápe proč Čína drží podhodnocený Jüan. Vždyť je absolutně logické, že tržní cena Jüanu by logicky vedla k větší nezaměstnanosti a po ní k té sociální nestabilitě, což je dost pravděpodobné. Čína si ještě neprošla plným hospodářskotechnologickým vývojem co Západ a dohání staletí v pár desítkách let. Přeci mnoho provozů není na takové technologické úrovni, co západní provozy a byly by těžko konkurenceschopné. Přeci my jsme si tím prošli také, když jsme znehodnotili pro někoho až příliš své měny při přechodu na tržní ekonomiku. To, že mají nyní přehřátou ekonomiku? Ještě před rokem kdejaký pisálek či analytik halekal, jak Čínu nečeká krize a pád po výpadku západní spotřeby po příchodu krize. A on se stal pravý opak přehřátí ekonomiky, o kterém nebylo před rokem nikde slyšet. No je to logické. Číňani věděli, že jim vypadne část exportu, když Západ bude padat a chtěli to vykompenzovat vlastní spotřebou. Nemohli si být jisti všemi kroky, které vykonal Západ při obraně před krizí. Ten půjčkama udržel kupní sílu a tím i v konečném důsledku čínské exporty a Číňani to logicky přehřáli. Mohli si před svým krokem vybrat, jestli nižší růst či to nechat přehřát a nečekali na Západ a přišli i se svým nezávislým řešením krize. Vše má svůj čas. Západ by se měl spíše zabývat vlastním prahem, než se zabývat tím, co si oni dělají ve své kuchyni. Abysme furt někoho milně nehodnotili a zatím nám nespadl vlastní dům na hlavu. Před rokem taky všichni psali, jak se Číny nedotkne pád exportu díky slabé poptávce Západu. A co se stalo?
    ignác
    •  
      18.04.2010 12:02

      Souhlas s Ignácem. Ještě nedávno si Američané troufali kdekoho poučovat, jak má reformovat svůj bankovní systém, jak se vyhnout finančním krizím, protože to je v USA už dávno vyřešená záležitost. Jak to dopadlo víme. Je potřeba si uvědomit, že Západ nakupil za poslední dvě desetiletí neuvěřitelnou hromadu fatálních chyb v řízení své ekonomiky a nadále v tom pokračuje když kupí ohromné dluhy a neřeší podstatu problémů. Na to prostě Čína nemůže nereagovat. Že Evropě a zejména USA čínská řešení většinou nevoní neznamená, že nefungují - minimálně pro Čínu. Zásadní rozdíl je v tom, že pro Americkou vládu znamená problém v ekonomice prohrané volby, pro čínskou revoluci a možná státní převrat. No a podle toho se příslušné vlády také chovají.
      Skeptik
    •  
      02.04.2010 16:10

      oprava. Analytici před rokem halekali, že čeká pád čínské ekonomiky po výpadku západních exportů.
      ignác
  •  
    01.04.2010 12:54

    Ačkoli jsem vaše věrná fanynka a děkuji za článek, tak nesdílím obavy ze společenské nestability. Je například vidět, že námezdní dělníci z venkova, kteří byli v důsledku krize exportu propuštěni z továren na východním pobřeží, se vrátili se zkušenostmi zpět do svého vnitrozemí, které nyní roste rychleji než pobřežní města. Erudovaní analysté se shodují na tom, že se v Číně jedná o oživení ve tvaru V. SSE rostla oproti jiným burzám Y/Y velmi málo, což stále skýtá velké příležitosti. A v konfuciánském duchu budou Číňani radši shromažďovat bohatství, které (údajně podle Deng Xiaopinga) cti netratí, než se bouřit...
    Kalka.
  • Něco tu nesedí
    01.04.2010 8:01

    Zajímavý článek, zajimavé informace. Nejsem ekonomický odborník, ale byl jsem loni v Číně skoro měsíc. Měl jsem možnost hodně vidět a zdá se mi, že článek nemá "logiku". Na jedné straně se připouští obrovské úspory čínských pracujících, s kterými disponuje vláda a které popohání čínskou ekonomiku, a na druhé straně cituji: "že z cca 1,3 miliardy obyvatel Číny žije 600 milionů lidí ve městech s denním příjmem zhruba 7 dolarů, zatímco 700 milionů venkovanů a zemědělců má průměrný denní příjem necelé dva dolary. O pravdivosti těchto statistik lze navíc s úspěchem pochybovat – jsou totiž „oficiální“, " konec citátu. Z doplňku "oficiální" je cítit nedůvěru. Ano není možné, aby to byly skutečné údaje z posedního roku. Souhlasím, údaje jsou zkreslené, nebo staré - musí však být vyšší. Pomineme-li nepochopitelné čínské návyky, zvyky a chování, kde a z čeho by se vzaly ty obrovské úspory běžných lidí???? Ještě na vysvětlení. V Číně není sociální a zdravotní systém pojištění. Lidé šetří na stáři, na případnou nemoc a pod. Že šetří je pravda, že mají naspořeno je také pravda. Znovu se ptám, z čeho ta peníze naspořili????
    Vojafa
  • Čína a další asijské země
    31.03.2010 15:07

    Zajímavý článek. Pro ty, co se o dění v Asii zajímají obecně doporučuji server Eastbound.cz http://eastbound.cz/
    jcasper
    • Re: Čína a další asijské země
      31.03.2010 22:14

      Díky za pěkný článek. Nepovažuji se za příliš velkého odborníka a proto se mi velice líbí srozumitelnost celého článku.
      Tygr
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data