Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mittal: „Zvýšení cen rudy povede k pětinovémů růstu cen oceli“. Světové sdružení oceli žádá globální antimonopolní zásah

Mittal: „Zvýšení cen rudy povede k pětinovémů růstu cen oceli“. Světové sdružení oceli žádá globální antimonopolní zásah

01.04.2010 17:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Další olej do ohně nervozity kolem nových dohod o cenách železné rudy a dopadů na průmyslové sektory a další komodity dnes přilil šéf největší světové ocelárny ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Uvedl, že kvůli stoupacím cenám vstupů vzrostou ceny oceli pro zákazníky o odhadovaných 21 procent, když nákladový růst bude muset být přenesen do výstupních cen produkce ocelárny. Cena válcované oceli, používané především v autoprůmyslu, podle odhadů Mittala vzroste ve druhé polovině roku o 150 dolarů na metrickou tunu při aktuální cenové hladině kolem 700 USD za metrickou tunu.

Tento týden australský těžební koncern BHP Billiton a brazilská těžební skupina Vale, dva ze tří dominantních těžařů rudy, přešli s japonskými ocelárnami na čtvrtletní cenové kontrakty na základě promptních tržních cen místo několik desetiletí dlouhé praxe ročních smluv. Hrozí tak, že cenový vývoj na promptním trhu, kde se ceny rudy za posledního půl roku zvýšily více než dvojnásobně, se přelije mnohem dříve do velké části ocelářství a bude zvyšovat cenovou hladinu celé škály zboží od špendlíků po automobily. Průmyslové asociace se již snaží o protiútok. Světové sdružení pro ocel (World Steel Association - WSA) dnes vyzvalo antimonopolní úřady po celém světě k prověření trhu železné rudy. Výrobci oceli jsou přesvědčeni, že nástup nových krátkodobějších cenových kontraktů na nákupy rudy bude mít negativní dopad na oživení globální ekonomiky, protože tato surovina v posledních měsících na trhu prudce zdražila. „Je naléhavě nutné, aby úřady pro hospodářskou soutěž kolem světa prověřily trh železné rudy a tržní chování tří společností, které na něm dominují," uvedl generální ředitel ocelářského sdružení Ian Christmas. Společnosti BHP, Vale a další australská skupina Rio Tinto tlačí odběratele ke zrušení ročních cenových smluv a jejich nahrazení krátkodobějšími, protože dlouhé oddalování reakce cen jejich dodávek na růst cen rudy jim snižuje tržby a zisky. Trio podle WSA kontroluje 68,5 % trhu železné rudy přepravované po mořích. Nyní se odehrávají klíčová jednání, v nichž se rozhoduje, zda na krátkodobé smlouvy přejde i Rio Tinto a zejména jeho čínští odběratelé. Čínská vláda se již vyslovila proti přechodu na krátkodobé smlouvy.

Proti přechodu na čtvrtletní kontrakty ve středu vystoupila evropská ocelářská lobby Eurofer a evropské sdružení výrobců automobilů ACEA. Obě organizace vyzvaly Evropskou komisi, aby zabránila "nepřiměřeně vysokým cenám" suroviny klíčové pro výrobu oceli. Eurofer sdružující evropské ocelárny uvedl, že očekává dopad ve výši třetinového růstu pro zákazníky oceláren. „Ocelárnám nezbyde nic jiného, než přenést tento růst nákladů na zákazníky,“ uvedl šéf Eurofer Gordon Moffat s tím, že to mimo jiné výrazně zvýší volatilitu cen. Na tak výrazné zvýšení cen útočí logicky také automobilky, zároveň však uvádějí, že se proti růstu vstupů předem zajistily. „Růst cen komodit je již začleněn do našeho plánu,“ uvedl CEO automobilky Ford Alan Mulally. „Proti rostoucím cenám oceli jsme zajištěni částečně skrze dlouhodobé zajišťovací kontrakty,“ uvedl mluvčí automobilky Daimler AG, která je druhým největším světovým výrobcem nákladních vozů, Sebastian Wahle. Automobilka VW se podle zaslaného prohlášení jistí proti cenovým změnám mixem krátko-, středně- a dlouhodobých kontraktů s dodavateli.

Analytik Macquarie Colin Hamilton uvedl svůj názor, že krátkodobými vítězi v současné situaci bodu těžební společnosti a ztráty vidí o těch, kdo se včas nepřizpůsobili či neměli zajištěny své pozice s předpokladem u části evropských ocelářů.

Podle generálního ředitele druhé největší tuzemské huti, Třineckých železáren, Jiřího Ciencialy by zvýšení cen oceli znamenalo pro světový i evropský průmysl velký problém. „Jestli ceny rudy půjdou tak nahoru, tak všichni výrobci oceli na to musí reagovat. Ale kromě ekonomik, jako jsou Čína a Indie, a některé státy v Jižní Americe, nemá nikdo tak adekvátní poptávku k cenám rudy," uvedl. Vyspělé trhy jsou podle něho ocelí v současné době naplněny. "Poptávka není tak velká, jak bychom potřebovali," dodal. V Třineckých železárnách zatím možné dopady na firmu kalkulují. "Situace pro nás byla náročná v minulém roce, je náročná i v letošním roce, a teď ještě k tomu takový šok," řekl Cienciala.

Ředitel WSA Ian Christmas poukázal na to, že dosavadní systém ročních kontraktů podporoval dlouhodobé vztahy mezi oceláři a dodavateli surovin, což vedlo ke vzájemně prospěšným investičním rozhodnutím. „Přesun k promptním cenám bude mít za následek rozkolísání, což střednědobě a dlouhodobě ani jedné ze stran neprospěje," řekl Christmas.

Kromě cen železné rudy oceláři musí letos již vyrovnávat s růstem cen koksovatelného uhlí, jejich druhé hlavní suroviny, o více než 55 procent. Xstrata, největší světový exportér koksovatelného uhlí, používaného pro výrobu oceli, informovala v prohlášení o růstu referenčních cen pro japonské odběratele o cca 40 procent s tím, že jednání budou pokračovat v příštím týdnu. Z výroční zprávy za loňský rok vyplývá, že pro letošek se průměrná cena koksovatelného uhlí Xstraty zvýšila na 98 USD z 70-72 USD za tunu v předchozím roce.

Podle Macquarie dodávky pro Čínu vzrostly v lednu na 120 dolarů za metrickou tunu z méně než 90 USD za tunu před rokem. Podle čínské statistiky dovozu se ale dodávky do země v únoru meziročně více než zdvojnásobily na 13,1 milionu tun a za dovezenou tunu uhlí zaplatila v únoru průměrně 92 USD za tunu.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, WSA)


Váš názor
  •  
    01.04.2010 20:40

    uz se stalo, ceny uz rostou, tak nevim, na co si vyrobci stezuji
    mirous
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data