Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vayenas (UBS): České akcie mohou letos posílit o 15 %. Dařit se bude energetice, neznámou jsou banky

Vayenas (UBS): České akcie mohou letos posílit o 15 %. Dařit se bude energetice, neznámou jsou banky

07.04.2010 14:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Tuzemský akciový trh by letos mohl vzrůst o průměr rozvíjejících se trhů, který UBS pro rok 2010 vidí na úrovni 15 procent. V rámci CEE regionu se pak tuzemským akciím má dařit o něco méně, než v případě sousedního Polska, kde by růst měl být silnější. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny Constantin Vayenas, který ve švýcarské bance UBS vede výzkum pro rozvíjející se trhy.

Krize připravila evropské a americké akcie o všechny zisky od roku 2000, což podle Konstantina Vayenase částečně vylepšil loňský prudký růst. „Letos by podle našeho předpokladu měly burzy ve vyspělých zemích vyrůst o deset procent a pro rozvíjející se trhy, kam počítáme ČR, Polsko, Čínu a další země, čekáme, že letos přidají kolem 15 procent,“ uvedl Vayenas. Důvodem vlažnějšího očekávání pro české akcie proti například Polsku je ale také právě to, že UBS ČR řadí již více k rozvinutým trhům. „Do tohoto klubu vstoupila země hlavně díky nízké inflaci, kterou je schopna udržet dlouhodobě, a nízkým úrokovým sazbám. Navíc čekáme, že i nadále se bude dařit Česku držet inflaci v přiměřených mezích,“ uvedl.

Růst očekává od energetických firem, kde by se s tím, jak se zotavuje světová ekonomika, měly zvedat i akcie těchto firem s UBS očekávaným růstem cen energií. Neznámou jsou podle Vayenase naopak banky a to z důvodu očekávané změny pravidel pro sektor (Basel III). „Banky budou muset mít více kapitálu a budou méně půjčovat. Teď přitom nikdo neví, jak bude regulace vypadat. To z bank dělá velmi těžko předvídatelný obor. Bude více než jinde důležité sledovat dění v jednotlivých bankách a nebrat je zcela jako jeden sektor, kterému se bude dařit stejně,“ říká stratég UBS a přidává další sektor, kde očekává růst. „Výrazně lépe než zbytek trhu by na tom měly být informační technologie. Když přijde něco jako odeznívající finanční krize, jedna z věcí, do kterých přestanou firmy investovat, je právě IT vybavení,“ říká.
 
Z pohledu celého středo- a východoevropského regionu hodnotí Vayenas jednoznačně jako nejlevnější trh Ruska. „Potenciál pro růst je velký, navíc mu nahrávají ceny ropy, které se loni odrazily ode dna a během poslední roku podstatně stouply,“ říká. V rámci CEE pak dává šance na nadprůměrný růst Polsku. „Při prvním pohledu jsou akcie levné i v Česku, třeba při srovnání s Polskem. Ale polský akciový trh má ve srovnání s tím českým dvě výhody. Za prvé, polská ekonomika je mnohem uzavřenější a tím méně závislé na tom, jak rychle se zotaví německá ekonomika. Za druhé, úrokové sazby jsou v Polsku dlouhodobě mnohem vyšší než v Česku. Do budoucna ale budou s největší pravděpodobností klesat, což dává polskému trhu větší prostor pro konvergenci,“ uvedl Vayenas pro HN.

V rozhovoru se Vayenas zastavil i u otázky veřejného dluhu. „V každé krizi jsou vítězové a poražení. Na straně vítězů jsou teď země, které nemusí žádat MMF o pomoc a které díky lepším ekonomickým podmínkám přitáhnou pozornost investorů,“ uvedl Vayenas s tím, že obrázek vítěze v krizi kazí právě rozpočtový deficit. „Teď se na to sice nikdo nedívá, všichni jsou slepí, v dalších letech to ale trhy už zajímat bude. Teď jste odměňováni za tvrdou práci, kterou jste udělali v minulých letech. To není štěstí, udělali jste řadu dobrých rozhodnutí, jenže v tom musíte pokračovat. Ale mohu říct, že Česko zatím jistě patří k těm lépe řízeným zemím,“ řekl. „Politici si půjčují, jsou ve funkci na čtyři roky, dostanou se levně k penězům a problémy, které nadělají, bude muset řešit někdo jiný. To se stalo v Řecku. Česká republika má nyní velmi silnou důvěryhodnost mezi světovými investory, její dluh je považován za bezpečný. Teď máte jedinečnou šanci půjčovat si levně, to se však může rychle změnit. V momentě, kdy to nejméně čekáte, si trhy najednou řeknou dost a odvrátí se od vás,“ varuje stratég banky UBS. Jako kontrastní příklad k Řecku uvádí Chile. „Bylo tam velké zemětřesení, ale finanční trhy to příliš nezneklidnilo. Vědí, že Chile si s tím dokáže poradit, má nízký dluh i deficit. Kdyby se to stalo v zemi, která je těžce zadlužená, mělo by to mnohem rozsáhlejší odezvu na finančních trzích,“ říká.

V otázce Číny Vayenas nesdílí přesvědčení o zničujícím dopadu splasknutí nemovitostní bubliny. „Cenová úroveň není v tomto případě důležitá - to hlavní je dostupnost a ta je stále dobrá. V Číně - na rozdíl od USA - rostou mzdy mnohem rychleji než ceny domů nebo hypoték. Navíc, lidé kupují v Číně domy tradičně za hotové, za peníze rodičů. Když si půjčíte od banky, musíte dát ze svého skoro polovinu ceny. I kdyby přišla na čínský nemovitostní trh korekce, ekonomiku to nemusí příliš postihnout a lidé nebudou nuceni prodávat nesplacené domy,“ uzavírá Vayenas.

(Zdroj: HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)