Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Loučení s mocností jménem Evropa

Loučení s mocností jménem Evropa

18.05.2010 15:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Je více než ironií, že se NATO zavázalo definovat nový strategický koncept přesně v ten moment, kdy transatlantické vztahy znamenají nejméně od 30. let 20. století. Tento vývoj částečně odráží evropský úspěch. Zatímco po velkou část historie 20. století byla Evropa centrem a hlavním dějištěm pro obě světové války a studenou válku, nyní je povětšinou v míru. Francouzsko-německé spory nahradila širší integrace kontinentu v Evropskou unii, jejíž jádro tvoří právě tyto dvě země. Evropa je do značné míry ucelená a svobodná. Události v jejím rámci nebudou ve 21. století těmi klíčovými.

Ztráta významu Evropy rovněž odráží její neúspěchy. Evropský projekt jde ke dnu. Řecko znamená nejvýraznější problém, který způsobila jeho vlastní marnotratnost a slabé evropské vedení, které mu dovolilo žít nad poměry a znesvětit podmínky, za nichž bylo založeno euro. Krizi však ještě zhoršilo váhání Německa a zpočátku bázlivé reakce ze strany evropských institucí a vlád. Euro by tak mohlo být jednou z obětí.

Již vidíme známky rozšiřování krize do jiných zemí, které, protože si také žily nad poměry, trpí insolvencí, ale vzhledem ke své domácí politice a členství v eurozóně nejsou schopné s ní mnoho udělat. Záchranný balíček z minulého týdne ve výši 750 miliard euro poskytne čas, ale nevyřeší insolvenci, která činí jádro problému. Evropské oživení bude anemické jak v absolutním, tak v relativním pohledu. Evropa je nyní největší světovou ekonomikou, nepatrně větší než USA, ale nebude tomu tak dlouho.

Dokonce už před touto ekonomickou krizí byla Evropa oslabena politickou krizí. Mnoho Evropanů se zamýšlelo nad reformou evropských institucí, ale opakované odmítání Lisabonské smlouvy demonstrovalo, že sjednocená Evropa již není tématem, které by zajímalo širokou řadu jejích obyvatel. Nevýrazné vedení evropských institucí představuje jak příčinu, tak důsledek této ztráty setrvačnosti. Za tímto stavem je drsná realita: Evropané se Evropě téměř nikdy neoddali, převážně z důvodu přetrvávajícího vlivu svého vlastenectví.

Evropská situace se také odráží ve vojenské oblasti. Jen několik evropských států je ochotno věnovat na obranu alespoň 2 % svých rozpočtů a to, za co utratí své peníze, nedává příliš velký smysl. Národní politika a ekonomika diktují, kam potečou výdaje, tudíž dochází k častému překrývání a málo se investuje tam, kde je to zapotřebí. Celek je méně než součet jednotlivých částí.

Evropská politická kultura se vyvíjela způsobem, s nímž je těžší provádět vojenské akce, které přinášejí oběti na životech; americký ministr obrany to popisuje jako „demilitarizaci Evropy – kde veřejnost a politici v širokém měřítku odmítají vojenskou sílu a s ní spojená rizika“. To vše omezuje budoucí roli NATO, protože NATO má smysl hlavně coby expediční síla v nejistém světě, ne jako stabilní armáda na stabilním kontinentě.

Čas a demografie tuto situaci nezlepší. Evropská populace se ustálila na přibližně 500 miliónech a rychle stárne. Předpokládá se, že do poloviny tohoto století se procento evropských dospělých nad 65 let zdvojnásobí. Bude méně lidí ve vojenském věku; menší počet lidí bude pracovat, aby podpořil důchodce.

Kombinace strukturálních ekonomických chyb, politické provinčnosti a omezených vojenských možností urychlí oslabení vlivu Evropy. Slabší Evropa bude mít menší hlas i roli. NATO již nadále nebude partnerem v nouzi pro americkou zahraniční politiku. Namísto toho budou USA přicházet s koalicemi ochotnými potýkat se se specifickými výzvami. Tato seskupení budou občas zahrnovat evropské země, ale málokdy, pokud vůbec, se budou USA spoléhat buď na NATO, nebo na EU jako celek. Zdá se, že čas Evropy jako hlavní světové mocnosti ve 21. století končí ještě předtím, než skutečně začal.

Autorem článku napsaného pro Financial Times je Richard Haass, prezident Council on Foreign Relations a autor „War of Necessity, War of Choice: A Memoir of Two Iraq Wars“.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách