Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropští řezníci

Evropští řezníci

19.05.2010 18:14

Před časem mne zaujala zpráva, že ve Venezuele bylo policií zadrženo asi 40 řezníků - čelili obvinění ze spekulace s cenami hovězího. Řezníci ale tvrdí, že mají stejný problém, jako mnoho dalších průmyslových odvětví: vládní kontrola cen (tedy tlak na jejich snižování) eliminovala ziskové marže a následně i produkci samotnou. Samotné zatýkání pak přimělo i zbytek těch, kteří se k hovězímu dostali, k ukončení jeho prodeje ze strachu, že skončí za mřížemi. Konkrétně vláda nařídila, že řezníci mohou účtovat 17 bolivarů za kilogram hovězího masa; řezníci tvrdí, že za něj musí platit 14 bolivarů a rozdíl jejich náklady nepokryje. Chavezova socialistická vláda tak u mnoha základních potravin pokračuje v boji proti "divokému kapitalismu". Efektivitu tohoto boje dobře demonstruje to, že Venezuela byla, co se týče produkce hovězího masa, soběstačná ještě v roce 2003, loni ale bylo 52 % jeho domácí spotřeby dovezeno.

Nad Hugovými revolučními kousky se dá v teple našich demokracií a nabytých supermarketů (nejen hovězím) dlouze a hlavně pohodlně filozofovat. Pokud pak chceme skutečně pustit proud myšlenek tímto směrem, není na škodu si uvědomit, že tyto Hugy produkuje a sílu jim dává velmi nespokojená společnost. Asi tak nespokojená, jako je nyní například společnost v Řecku, nebo tak nespokojená, jak moc budou za čas nespokojeni lidé v mnoha dalších evropských zemích. Vazba mezi zhoršující se ekonomickou situací a rostoucí poptávkou po radikálních, rychlých a jednoduchých řešeních, které ovšem nebudou bolet, je přitom velice pevná. Zmiňovaný typ řešení je ale bohužel synonymem pro extremismus – levý, či pravý, ve svém důsledku je to jedno.

Zájemcům o detailnější vhled do problému by mohla přijít zajímavá studie „The OECD’s growth prospects and political extremism“ (Markus Brückner, Hans Peter Grüner, 2010). Její autoři jsou vědci a jako takoví mají rádi čísla. Na vzorku 16 zemí OECD (jejich dat týkajících se více než tří desetiletí) odvodili, že pokles ekonomického růstu o jeden procentní bod v průměru vede k nárůstu podílu volebních hlasů pravicových, nebo nacionalistických stran o jeden procentní bod. Za zdůraznění stojí, že podle těchto i jiných autorů nehraje ani tak roli úroveň HDP, jako tempo jeho růstu – tedy to, jak se životní úroveň zlepšuje/zhoršuje, ne kde je. Onu citlivost na její změnu mimo jiné určuje příjmová nerovnost – země s velmi nerovnoměrnými příjmy vykazují nižší senzitivitu na pokles HDP, země s vyrovnanějším rozdělením příjmů na pokles HDP o jeden procentní bod mohou reagovat zvýšením podílu extremistů až o dva procentní body. Dejme si to do souvislosti s tím, že například některé odhady poklesu řeckého HDP v závislosti na jeho úsporných programech převyšují 10 %. Soudě podle transparentů z tamních demonstrací v této zemi spíše hrozí spíše příklon do leva. Ale jak jsme psal, v konečném důsledku je to jedno, jaký šat si nový Hugo případně oblékne.

Z evidentních důvodů je nyní možno v médiích zaznamenat řadu názorů typu „velmocenská role Evropy je u konce, nic důležitého světu již nepřinese a neukáže“. Pokud tomu tak bude, možná budeme mít štěstí – o Švýcarsku, Finsku, Nizozemí a mnoha dalších zemích se v médiích moc často nemluví, jsou to malé a „nudné země“, protože to tam funguje a „nic se neděje“ - co by mnozí dali za to, kdyby tam mohli žít. Kvůli ekonomickým problémům, které se mohou ještě znatelně prohloubit, by ale Evropa za pár let celému světu ještě mohla něco „ukázat“ – třeba jak se vypořádat s „divokým kapitalismem“ a jeho „řezníky“.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Pokrok nezastavíš
    20.05.2010 9:19

    Dějinný vývoj nezvratně spěje od porážky socialismu k odvržení kapitalismu a konečnému nastolení Bruselismu, jakožto jediného spravedlivého společenského zřízení uspokojujícího i ty potřeby občana, které si sám neuvědomuje. Evropa se tak konečně promění v zemi, kde zítra znamená již včera a kde plátí že komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci.
    Skeptik
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.