Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Dilema hrozící deflace

The Economist: Dilema hrozící deflace

05.06.2010 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Měli bychom se více obávat inflace, nebo deflace? Finanční trhy zatím vysílají smíšené signály. Klesající výnosy amerických státních dluhopisů naznačuje strach investorů z hospodářské stagnace a deflace, rostoucí cena zlata naopak poukazuje na riziko překotné inflace.

Hodnocení situace záleží na konkrétním trhu a na časovém horizontu. Z výsledků online diskuze 50 předních světových ekonomů na fóru týdeníku The Economist vyplývá, že ve velkých rozvinutých ekonomikách v krátkém období hrozí deflace, zatímco inflace bezprostředně straší mnoho rozvíjejících se trhů a dlouhodobě i vyspělé země. To ostatně potvrzují i statisky (index spotřebitelských cen vzrostl v USA v dubnu o pouhých 0,9 %, což je nejméně za 40 let, v eurozóně o 0,7 % a v Japonsku došlo k 1,5% poklesu).

K tomu je třeba připočíst stagnující růst peněžní zásoby a úvěrů, vysokou nezaměstnanost a velkou mezeru mezi potenciálním a skutečným výstupem ekonomik. V eurozóně navíc domácí poptávku oslabí úsporná opatření.

Deflační scénář představuje mnohem větší nebezpečí než většina forem inflace. Při klesajících cenách spotřebitelé odkládají nákupy v naději ještě výhodnější podmínky v budoucnu, čímž ekonomiku odsuzují k začarovanému kruhu slabé spotřeby a klesajících cen. V těžce zadlužených zemích navíc klesající ceny zvyšují reálné břemeno splátek. Boj s deflací je navíc z hlediska měnové politiky nepoměrně obtížnější úkol, jak naznačuje zkušenost Japonska, které s tímto fenoménem zápasí už dvacet let.

Sečteno a podtrženo, všechny tři velké centrální banky (americká, evropská a japonská) by se v budoucnu měly obávat stagnujících cen, což znamená, že základní úrokové sazby by mohly na současných nízkých úrovních zůstat léta. To by ale vyvolalo problémy jinde. Nízce úročený kapitál z rozvinutých trhů začne proudit jinam a zdravější emerging markets budou mít potíže s udržením stability.

Řada rozvíjejících se zemí už se s rizikem přehřátí potýká. Jejich inflační očekávání jsou navíc méně stabilní, takže ceny mohou přes noc vyletět nahoru. To si žádá restriktivnější měnovou politiku, s níž už začaly Malajsie a Brazílie. Ta nejvýznamnější rozvíjející se ekonomika – Čína – však svoji měnu váže na americký dolar, což omezuje schopnost tamní centrální banky zvednout úrokové sazby. Ostatní státy se navíc obávají, že i malé zvýšení sazeb způsobí prudkou apreciaci jejich měny.

Právě to je ale podle The Economist nezbytným předpokladem opětovného “vyvážení“ světové ekonomiky, jež oslabeným a zadluženým zemím dovolí uniknout z pasti deflační spirály. Proti náhlým pohybům kapitálu by měla být nasazena omezení finančních toků, jak to znovu připouští i jinak volnomyšlenkářský MMF. Ani to však není všelék. A cenou za to, že se dnes rozvinuté ekonomiky vyhnou deflaci, by mohl být zítřejší krach na emerging marktes.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Co na to Greenspan?
    07.06.2010 18:08

    Doporučuji paměti Alana Greenspana. Píše v nich, že měl pocit, že deflace nemůže být problém, protože centrální banka přece vždycky může natisknout peníze. Pak ale viděl Japonské utrpení a změnil názor. Centrální banka totiž může natisknout peníze, nemůže však donutit lidi, aby je utratili (dostat je "do oběhu"). Pokud je nově natisknutá peněžní zásoba okamžitě uspořena, je tištění peněz k ničemu. Nepomáhá ani fiskální expanze, pokud je přebita úsporami. Navíc neproduktivní investice státu nakonec vtáhnou danou zemi do dluhové pasti a po letech deflace přijde náhlý totální kolaps.
    Skeptik
  • Samozvaní zachránci
    07.06.2010 17:54

    Kapitál by si za normálních okolností celkem rychle našel cestu tam, kde se nejvíce zhodnotí. Bohužel v cestě stojí politici, centrální banky a další instituce, které musejí zdůvodňovat svoji existenci a to jde je tehdy, pokud mohou někoho zachraňovat. Trhy si však nakonec i navzdory tomuto záchrannému úsilí prosadí svou. Mimochodem vyvstává obrovský otazník nad rolí centrálních bank - v deflační situaci jsou prakticky bezmocné a zbytečné. Trh se poměrně snadno sterilizuje vyhlášením uměle vysokých sazeb, velmi těžko se "rozhýbává", protože levněji než za nulovou úrokovou sazbu od běžných vkladatelů se peníze těžko dají získat. Na trhu s přebytkem peněz a nedostatkem vhodných příležitostí k investicím zbývá jen export kapitálu.
    Skeptik
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data