Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Vládní stimuly odvrátily druhou Velkou depresi, pokles letošního amerického HDP mohl dosahovat 11,5 %!

Studie: Vládní stimuly odvrátily druhou Velkou depresi, pokles letošního amerického HDP mohl dosahovat 11,5 %!

29.07.2010 17:33

Oblíbená mantra americké administrativy hlásající, že bez vládní intervence na podporu ekonomiky USA, k nimž v různých podobách dochází od roku 2008 a jejichž celková přislíbená hodnota dosáhla skoro 12 bilionů dolarů, by americké ekonomice hrozilo opakování Velké hospodářské krize podle studie známých ekonomů nemusí být daleko od pravdy ani při konfrontaci s reálnými fakty.

Výzkumná práce s optimistickým názvem „Jak došlo k ukončení Velké recese“ (celá studie zde), kterou sepsali Alan S. Blinder - profesor prestižní univerzity Princeton a bývalý viceprezident Fedu - a Mark Zandi - hlavní ekonom Moody’s Analytics, ukázala, že bez sanací bankovního sektoru, zátěžových testů, kvantitativního uvolňování měnové politiky americké centrální banky a fiskálních stimulů Obamovy administrativy by byl hrubý domácí produkt Spojených států v letošním roce až o 11,5 procenta nižší. Navíc by podle ekonomického modelu použitého ve zmíněné studii na americkém trhu práce proti současnému stavu chybělo asi 8,5 milionu pracovních míst a celkový počet pracovních míst ztracených v důsledku globální krize by se tak téměř zdvojnásobil. Na místo současné mírné inflace by se navíc Spojené státy bez proběhnuvší stimulace nyní zmítaly v deflaci, uvedli oba ekonomové.

Vše však má svojí cenu. Studie si dala práci s vyčíslením celkových nákladů téměř třicítky dílčích opatření pro podporu americké ekonomiky včetně záchrany AIG i Fannie Mae a Freddie Mac, záruk za bankovní dluhy, podpory hypotéka a dalších. Celkový objem přislíbených prostředků, kterými vláda uklidnila trhy a podpořila rozvojové plány v korporátní sféře, se podle studie vyšplhal na astronomických 11,937 bilionu dolarů, což je skoro stejně jako loňský hrubý domácí produkt celé eurozóny!

Skutečné čerpání z podpůrných fondů však nedosáhlo ani třetiny maximálního avizovaného objemu (konkrétně asi 3,513 bln. USD) a opravdové rozpočtové náklady těchto opatření dosáhly zatím 1,59 bilionu dolarů, ale při započítání 750 miliard dolarů na ušlých tržbách kvůli slabší ekonomice lze dosavadní účet za krizi 2,34 bilionu dolarů odhaduje ekonomická studie. Pro srovnání, náklady na stimulačních opatření v průběhu krize úspor a úvěrů, která započala v polovině 80. let, dosáhly při přepočtu na dnešní dolary dosáhly 350 miliard dolarů.

Zajímavý je i další závěr americké studie: Pozitivní dopady opatření na záchranu finančního systému - programu na podporu bankovního sektoru známého pod zkratkou TARP, zátěžových testů bank a jednotlivých opatření Fedu – byly vyšší než dopady všech vládních fiskálních stimulačních opatření dohromady. Zatímco při aplikaci pouze fiskálních stimulů by podle Blindera a Zandiho v minulém roce došlo k reálnému poklesu amerického HDP asi o 5 procent (na místo zaznamenanému poklesu o 2,4 % y/y), v případě použití pouze opatření na podporu finančního systému by byl loňský pokles výkonu ekonomiky jen 3,7 %.

Dalším argumentem ve prospěch programu TARP je, že podle zmiňované studie tato americkou veřejností nepříznivě přijímaná sanace bank oproti avizovanému objemu 700 miliard dolarů rozpočet zatížila pouze sedminou této částky (asi 101 mld. USD).

“Zatímco efektivita jednotlivých opatření může být předmětem diskuse, existují pouze malé pochyby o tom, že celková politická odpověď na krizi byla efektivní velice,“ shrnují oba ekonomové své výsledky zkoumání vlivu vládní politiky v období globální finanční krize na největší ekonomiku světa.

(Zdroj: Zandi, M.; Blinder, A., S.: How the Great Recession Was Brought to an End (2010), New York Times)


Váš názor
  •  
    30.07.2010 15:28

    Tahle je ale fakt pěkná, tu by měl Zdenda Trošků určitě zfilmovat :) Když už byli pánová v tom analyzování tak možná mohli zanalyzovat, kolik růstu bude v nadcházejících letech ta stimulace USA stát a pak teprve by mohli vydávat soudy o tom, jeslit se to celé vyplatilo. To uvidíme tak za 3 roky...
    Skeptik
  • geniální
    29.07.2010 21:33

    Je to opravdu geniální, stačí natisknout co nejvíc papírků a krize je pryč. No uvidíme, jestli se tohle perpetum mobile ještě nezadře v budoucnu.
    viky
  •  
    29.07.2010 19:02

    No jasně, však kdybych se nepřežíral, byl bych ještě tlustší! Známé duo Blinder - Zandi, větší pohádkáři než bratři Grimmové.
    KaD
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení