Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Očekávání nad realitu?

Očekávání nad realitu?

07.09.2010 14:28
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Již nějakou dobu jsem názoru, že akciové trhy se poslední cca čtyři měsíce chovají poněkud nestandardně, ne-li přímo schizofrenně. Stále se jim nedaří reflektovat objektivně se zhoršující fundament, nemluvě o několika dalších znepokojivých jevech.

Tím prvním je nepochybně chování, které lze zjednodušeně popsat jako „očekávání lepší reality“. Investoři se v mnoha ohledech spokojí s faktem, že skutečně publikovaný makroekonomický údaj je „…lepší, než očekávání analytiků“ a berou jej automaticky za pozitivní. Jen málokdo si v okamžité euforii zatěžuje mozek zkoumáním, zda v dlouhodobém kontextu skutečně jde o pozitivní údaj a případné potvrzení změny trendu, či zda se jedná o pouhou technickou výchylku. Jen málokdo také zkoumá kvalitu a konzistenci odhadů, které do „konsensu“ vstupují. I analytici a ekonomové jsou jenom lidé a mohou se mýlit (byť si to jen málokdo z nich dokáže sebekriticky přiznat). Rozptyl odhadů na dnes publikovaná data o průmyslových zakázkách v Německu (detaily zde) vs. realita jsou toho živoucím důkazem.


Fatální roli v tomto ohledu samozřejmě hrají také „finanční média“, konkrétně (ne však výhradně) uvřískaní moderátoři na CNBC. Nijak nezastírám, že tuto stanici považuji za finanční bulvár či spíše „finanční showbusiness“ a na kvalitu a hodnověrnost obsahu bych své peníze opravdu nesázel.

Druhým nebezpečným faktorem je fascinace týdenními údaji. To je patrné zejména u dat o nových resp. dlouhodobých žádostech o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Neuplyne ani týden a druhdy pozitivní údaje dojdou nemalé revize, často směrem k horšímu. Opět platí viz. výše, tj. historie nikoho nezajímá, hlavně když je aktuální údaj lepší než očekávání.

Třetím faktorem je syndrom přehlcení daty. Systém Bloomberg vám umožňuje poměrně komfortně monitorovat v ten který den publikovaná ekonomická data, v té které zemi. Problémem je, že jejich absolutní počet s časem neúprosně roste. Kvantita se zvyšuje, kvalita resp. užitná hodnota klesá – zatímco „tvrdých“ ekonomických ukazatelů je historicky poměrně málo a jsou vcelku snadno definovatelné, „měkkých“ indikátorů sentimentu či podnikatelské nálady se za poslední dva roky vyrojilo nespočet. Začínám mít pocit, že kdejaká díra v Montaně touží monitorovat míru podnikatelského optimismu zde žijících dřevorubců a trapperů. Skutečně důležitá data se v této záplavě potom relativně snadno ztratí, nebo je jejich význam otupen jiným balastem. Důsledky pro objektivní rozhodování investorů jsou nasnadě...

Jako vždy, prostor pro reakce Vás čtenářů k tématu je otevřen níže...


Hezký týden přeji.


Váš názor
  • Re:Cedr re - flash crash
    08.09.2010 12:46

    A tys nikdy neměl "fat finger" a opravy neuznáváš, co?
    Kalka.
    •  
      08.09.2010 14:16

      ;-) mel a mam a vetsinou na burze. A ti, co me za to potrestali se jiste hlasite smali, kdyz zlatacky cinkaly na jejich uctu. Ja jim to neberu, taky se totiz bavim na fat fingers druhych. Keep smiling;)
      Cedr
      •  
        08.09.2010 16:38

        Svým prstíkům jsem se taky zasmála, spíš jsem reagovala na tvou neochotu uznat opravu, která tady, na rozdíl od žádanek, je snad možná. Jinak jsme Leidensgenossen ;-))
        Kalka.
  • falsh crasch a HFT
    08.09.2010 11:16

    Nemělo by se ale jako zvláštní kategorie zmínit algoritmické obchodování a pak zvláště HFT, které nyní (po flash crashi?) obstarává téměř tři čtvrtiny obchodního objemu. Údajně sice jen 2-3% z asi 20 tis. obchodujících firem je ho mocným, ale tato malá část má rozhodující vliv na kurzy, a tedy velkou schopnost manipulace. Argumentuje se sice, že právě oni zaručují levné poplatky pro ostatní, a tudíž Tobinova daň nepřichází v úvahu, ale přece se zdá, že je něco shnilého... Uvidíme, jak se situace vyvine s návratem investorů z prázdnin a s tím, jak ostatním po 6.květnu otrne ;-)
    Kalka.
    • Re: falsh crasch a HFT
      08.09.2010 12:02

      Jenze HFT obchodovani, jestli se nepletu, stejne jenom reaguje na prichozi transakce a snazi se umistit svuj obchod pred ne ve stejnem smeru. Takze neni-li v algoritmu bota (a nedojde k tem "flash crash";-) ), tak HFT jen posili reakci trhu na fundamentalni zpravy zminene v clanku. Jinak moje poznamka k clanku: je to proste o tom napeti ze hry. Spousta traderu si urcite uvedomuje smesnost vetsiny indikatoru a ruznych vladnich oznameni (viz napriklad nedavne zpochybneni stress testu - kdo sakra tehdy veril, ze jsou testy ferove a ne jen vejicka pro uklidneni paniky?), ale radi si vsadi na smer vlnky, kterou prislusna fund. zprava vytvori na trhu. Je to proste hra a hraci maji radi napeti a zvrat, skutecna hodnota akcie nema s tradingem nic spolecneho;-)
      Cedr
      •  
        08.09.2010 13:57

        Teď ještě upravit algoritmy, nakrmit mobilátka a dát tomu pěkný obal a hrát si pak může každý - všichni proti všem - to bude poplatků - a nějaké trendy? - k čemu? stačí prostá náhodná oscialace - nula od nuly pojde...
        koudelak
      • Cedr
        08.09.2010 12:32

        Jj, ale jak víš, že fundamentální zpráva má skutečně fundament a není jen bojovou přípravou pro hráče se silnými mašinkami, kteří se masí mezi sebou?| ;-)
        Kalka.
    • flash crash, samo...
      08.09.2010 11:36

      :-) krachlo mi to...
      Kalka.
  • Montana ve Wikipedii
    08.09.2010 10:38

    V Montaně byla například objevena vůbec první kostra populárního tyrannosaura, tu odkryl paleontolog Barnum Brown v roce 1902. Z Montany pochází také první doklady o hnízdní péči dinosaurů (rod Maiasaura). Místní paleontologickou kapacitou je Jack Horner, který také působil jako poradce při natáčení filmů řady Jurský park.
    Bo
  • Ruleta
    08.09.2010 9:45

    Vždy sa pousmejem, keď sa niekto snaží o definíciu fundamentu pri hraní rulety.
    Tipi
  • prašule
    07.09.2010 15:14

    A nejde právě o to vycukat (a tím pádem vycucat) investory. A to hodně rychle, než je to přestane bavit... p.s. Jakpak je to s označováním, časováním a řazením zpráv u vás (tím nemyslím vás jako osobu, protože vaše texty mají něco do sebe)? Červená nedráždí jenom býky...
    koudelak
  •  
    07.09.2010 14:48

    doufám, že dírou v Montaně je míněno místo na mapě....
    alex
    • fundamenty jsou jako vtip
      07.09.2010 15:24

      Dobrý den, jsem stejného názoru. Také si myslím, že by se mělo jednat o data kvalitní a v menším množství, nicméně jsem velmi dobře pochopil Váš náhled na současnou situaci na trzích. Doslova mě šokovala dnešní reakce trhů na procentní snížení průmysl. zakázek v Německu. Byl jsem připraven otevřít "x" short pozic akc. indexů (zejména DAX) ale byl jsem zklamán. Taková reakce se v posledních letech nestávala, až v současné době. Vždy trhy reagovaly adekvátně. Možná trhy reagovaly na výše zmíněná data již s tříhodinovým předstihem? Že by to už někdo tušil předem a nebo dokonce věděl???? CNBC je podle Vás finanční bulvár, ale najdeme v dnešní nabídce informačních televizních kanálů lepšího dodavatele informací z kapitálových trhů? Děkuji za případnou odpověď. Jas..
      Jastal
      • Re: fundamenty jsou jako vtip
        08.09.2010 10:53

        Taky si myslím, že sledováním této bulvární telky se člověk může nejen bavit, ale si i udělat obrázek. Samozřejmě tak, jak jsme byli zvyklí v totáči dešifrovat tehdejší zpravodajství. Tato schopnost se ovšem v mladších ročnících zřejmě pomalu vytrácí. Jinak přece právě na burze nejsou důležitá fakta, ale názory na fakta, ne? ;-)
        Kalka.
  • Formulace
    07.09.2010 14:47

    Cituji: "Nikoliv však na úkor kvality, ale zejména na úkor kvantity" - nemělo by být spíš obráceně? Pokud jsem z textu dále pochopil správně, pak ukazatelů je spousta (tedy kvantita velká), ale kvalitních je málo, tedy "na úkor kvality". Jinak hezký článek :-)
    oh171
  • Kvalita dat
    07.09.2010 14:40

    Možná by také stála za zmínku kvalita dat, respektive hodnověrnost statistik a jejich často pochybná metodika. viz např. poslední nezaměstnanost.
    Dan.Brno
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university