Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR nevzdává boj o Bogdanku, o zvyšování nabídky však nemluví

NWR nevzdává boj o Bogdanku, o zvyšování nabídky však nemluví

21.10.2010 17:53

Rozšířeno (22.10.)

Management polského dolu Bogdanka dnes ráno nepodpořil nabídku New World Resources na převzetí s tím, že ji nepovažuje za přínosnou. NWR v podvečer přišla s opovědí v níž vysvětluje, že nabídka je férová, nabízí majitelům akcií zajímavé zhodnocení i perspektivy do budoucna a hodlá proto v jednání o převzetí pokračovat.

„Spojení NWR a Bogdanky má silnou strategickou i sektorovou logiku a bude tvůrcem hodnoty a příležitostí pro všechny akcionáře Bogdanky,“ uvedla dnes společnost NWR. Kombinovaná skupina se podle NWR bude zasazovat o rozšíření plánovaného rozvoje společnosti Bogdanka a podporu tvorby pracovních míst v Polsku, v první fázi prostřednictvím rozvojových projektů Stefanow a Debiensko.

Cena 100,75 PLN za akcii Bogdanka podle vyjádření NWR vychází z fundamentální analýzy a srovnání s předchozími nabídkami na převzetí obdobných polských firem. „Nabídková cena nabízí 110% prémii vůči ceně v rámci IPO v červnu 2009 a 43% prémii vůči ceně, za kterou polské fondy získaly 46,7 % akcií Bogdanky od polského Ministerstva státního pokladu v březnu 2010. Zároveň nabízí prémií 26 % a 31 % proti průměru ceny akcií Bogdanky na Varšavské burze za 3 a 6 měsíců od 4. října (red. den před podáním nabídky na převzetí),“ vysvětlil ve zprávě předseda představenstva NWR Mike Salomon. Navíc se podle něj očekává, že institucionální investoři budou mít možnost reinvestovat výnos z transakce zpět do podniku, což umožní vytvořit silnou růstovou platformu pro další regionální konsolidaci.

"Management je rozhodně proti těmto snahám o převzetí," píše se v dnešním stanovisku představenstva Bogdanky. Z nabídky NWR prý nevyplývá žádný finanční, technologický nebo organizační přínos. Vedení Bogdanky také dospělo k názoru, že "cena nabízená za akcii je výrazně nižší", než by náleželo. „Bude pokračovat v dialogu s managementem Bogdanky, abychom lépe vysvětlili nabídku a vyjasnili nedorozumění, která se vyskytla v (dnešním) prohlášení představenstva Bogdanky," reagoval Salomon.

Akcie NWR v reakci na odmítnutí dnes na pražském burze ztrácely až procento na 217,7 , aby zakončily při ceně 219,8 . Reakce NWR byl zveřejněna až po závěru obchodování na českém trhu.

„Odmítnutí ze strany managementu je pro NWR negativní zprávou, jelikož by mohlo podnítit záporné stanovisko i u ostatních akcionářů. Odmítavě se navíc již vyjádřili dva největší podílníci Avivia a Amplico, vlastnící téměř 20 % Bogdanky. Prozatím se zdá, že vše směřuje k jedinému: pokud chce NWR společnost získat, bude muset svoji nabídku zvýšit, jinak jí nezbude než z obchodu vycouvat. V naší poslední zprávě jsme férovou hodnoty Bogdanky ocenili na 110 PLN/akcie (včetně prémie za kontrolní balík). I když se domníváme, že potenciálně vyšší cena by byla oprávněná, cokoliv nad námi stanovenou úroveň by výrazně zvýšilo riziko přeplacení (obzvlášť vzhledem k již tak značným oceňovacím poměrům),“ píše ve zprávě pro investory Peter Csaszar, analytik KBC.

(Zdroj: NWR, Bogdanka, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data