Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazka přijme pomoc od společnosti Penta a E-Investu (+přehled vývoje událostí)

Sazka přijme pomoc od společnosti Penta a E-Investu (+přehled vývoje událostí)

07.02.2011 12:28, aktualizováno: 7.2. 17:31
Autor: ČTK

Aktualizováno

Loterijní společnost Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Novinářům to dnes řekl Pavel Kořan, předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který je majoritním akcionářem Sazky. Akcionářská struktura Sazky se nemění, dodal Martin Ulčák z E-Investu.

Cílem je podle Kořana odvrátit hrozbu vyhlášení úpadku a zabezpečit krytí všech právoplatných závazků Sazky. Podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem Sazky, o dohodě podle Ulčáka ví. "Zainvestoval nemalé peníze, řádně se s ním vyrovnáme," dodal Ulčák. "Návrh na insolvenci dál trvá, dokud nám nebude zaplacená poslední koruna," reagoval pro ČTK Vítek, který samotnou dohodu nechtěl komentovat.

Dohoda o investičním vstupu je v souladu s dluhopisovou dokumentací. Měla by platit 15 let a investoři v ní garantovali pro sportovní svazy roční příspěvek 200 milionů Kč. Penta i E-Invest mají podle dohody stejnou pozici, na finanční pomoci se budou podílet rovným dílem.

V řízení Sazky nastanou změny. Bude ustaven řídící výbor, který bude spolu s představenstvem společnost řídit. V něm budou mít investoři většinu a všechna důležitá rozhodnutí mu budou podléhat. Představenstvo Sazky bude muset svolat valnou hromadu, na níž se změní stanovy společnosti.

Partner Penty Marek Dospiva uvedl, že Penta ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. Podepsaná dohoda podle něj dává Pentě i E-Investu podíl na zisku Sazky. "Výsledkem je pragmatický kompromis a dohoda, která znamená, že Sazce již nehrozí insolvence," podotkl. Objem vložených peněz na pomoc Sazce odhadl v řádu miliard korun. Upozornil na to, že lednové hospodářské výsledky Sazky jsou srovnatelné s loňskými.

Dlouhodobým cílem strategického partnerství je vytvoření "národního šampiona" v oblasti herního průmyslu. Do skupiny Penta patří konkurenční sázková společnost Fortuna. "Fortuna jede podle vlastního plánu. Budeme se snažit hledat synergické efekty," řekl Dospiva s tím, že Fortuna dále pokračuje v přípravě nové číselné loterie. "První produkty plánujeme už na květen, spuštění loterie samotné potom zhruba na polovinu letošního roku," poznamenal mluvčí Fortuny Vladan Crha.

Sazka podle Ulčáka nyní bude muset vyplatit úvěry po splatnosti, překlenout nedostatek finančních prostředků, nastolit úsporná opatření a rozjet opět svůj byznys. "Sazka získá klid na to, aby mohla pracovat, protože doteď bojovala s insolvencí a nedostatkem likvidity. Teď potřebuje klid na to, aby byla schopná dodělat restrukturalizační plán a rozvíjet znovu svoje hry," řekl Ulčák.

Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Hušák dnes řekl, že Sazka má nyní tři zájemce o O2 arenu a se všemi jedná. Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh Vítka. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů.
Sazka před týdnem zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun..

Český olympijský výbor v pátek spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka ze všech funkcí. 

Zájem o vstup do Sazky vyjádřil dříve také sázkový holding Synot. "Nemám natolik podrobné informace, abych mohl celou situaci analyzovat. My jsme preferovali transparentní vstup do Sazky, který by odsouhlasili všichni akcionáři. Stávající model řešení situace Sazky jsme nezvažovali a ani bychom se touto cestou nevydali," řekl zakladatel holdingu Ivo Valenta.

Městské státní zastupitelství v Praze dnes požádalo soud o doručování všech písemností a o vyrozumění o všech úkonech soudu prováděných v insolvenčním řízení se Sazkou. Státní zastupitelství může podle jeho mluvčí Štěpánky Zenklové vstoupit do řízení kvůli veřejnému zájmu, v tomto případě zejména kvůli široké medializaci. "Pokud státní zástupci zjistí nějaké poznatky, které by se daly použít v trestním řízení, pak je předají kolegům z trestního úseku," řekla ČTK Zenklová.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy, ČOV vlastní dvě procenta. 



Přehled posledních událostí:

2010
7. prosince - V médiích se objevily informace, že dluhy Sazky u bank skupuje podnikatel Radovan Vítek, spojovaný především s vlastnictvím realitní skupiny CPI.

16. prosince - Vítek se stal největším věřitelem Sazky. Od Komerční banky získal pohledávku v hodnotě kolem 500 milionů korun. Již předtím si zajistil pohledávku od Raiffeisenbank ve výši asi 400 milionů korun.

- Sazka oznámila, že zaplatí 12. ledna 2011 jen část splátky dluhopisů ve výši jistiny. Sazku přivedlo do problémů financování víceúčelové haly ve Vysočanech.

17. prosince - Vítek serveru iHNed.cz řekl, že čeká na splacení pohledávek a že firmu případně pošle do insolvence.
- Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků společnosti Sazka na stupeň CC z dosavadní známky CCC-plus.

22. prosince - Společnost Penta na jednání se zástupci sportovních svazů nabídla finanční pomoc Sazce - mimo jiné by do Sazky vložila miliardy korun výměnou za stoprocentní podíl.

23. prosince - Podnikatel Vítek oznámil, že připravuje vlastní plán restrukturalizace a fungování Sazky. Později upřesnil, že chce plnou moc k řízení Sazky a plánuje mimo jiné prodej zadlužené arény ve Vysočanech.

29. prosince - Přes miliardu korun požaduje vedení Sazky po Komerční bance za údajné poškození pověsti a dobrého jména. Sazka o tom informovala Radovana Vítka, kterému banka svou pohledávku vůči Sazce postoupila.


2011
3. ledna - Vítek oznámil, že pokud Sazka plně neuhradí do 17. ledna své dluhy vůči němu, podá na ni insolvenční návrh.

7. ledna - Vedle Penty a Radovana Vítka se novými uchazeči o vstup do Sazky stala firma E-Invest podnikatele Martina Ulčáka a loterijní skupina Synot. Ulčák jako jediný ze zájemců nepočítá s tím, že by současní akcionáři přišli o své podíly.

11. ledna - Finanční skupina J&T prodala Vítkovi půlmiliardovou pohledávku, již držela za firmou Sazka.
 
12. ledna - Výkonný výbor ČSTV nedoporučil přijmout nabídky, jež mění vlastnickou strukturu Sazky. To by prakticky znamenalo, že akcionáři budou dál jednat jen s Martinem Ulčákem, který jako jediný žádný podíl ve firmě nežádá.

13. ledna - Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Sazky na nejnižší stupeň D. Toto hodnocení varuje investory, že firma již není schopna splácet své dluhy.

15. ledna - Předsednictvo Sokola, druhého největšího akcionáře Sazky, doporučilo umožnit kapitálový vstup investora do Sazky s tím, že upřednostňuje zachování nynější vlastnické struktury.

16. ledna - Podle Vítka je nejvhodnějším řešením situace Sazky její restrukturalizace, při níž by společnost vydala nové akcie v objemu deseti miliard korun, což odpovídá jejím závazkům. Nynější akcionáři Sazky by o své podíly přišli.

17. ledna - Vítek podal u Městského soudu v Praze insolvenční návrh na Sazku. Podle Aleše Hušáka Sazka nebyla v insolvenční situaci.

18. ledna - Předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), hlavního akcionáře Sazky, Pavel Kořan řekl, že do Sazky chtějí vstoupit dva noví zájemci bez nároku na podíl. Později uvedl, že jedná s jedním menším investorem, jméno nezveřejnil.

- Vedení Sazky se na jednání s držiteli jejích dluhopisů dohodlo, že společnost KPMG bude finančním poradcem a kanceláře Dewey&Le Boeuf a BBH právními poradci držitelů dluhopisů.

25. ledna - Mladá fronta Dnes napsala, že zachráncem Sazky by mohl být italský herní obr Lottomatica.
- K insolvenčnímu řízení se Sazkou se s pohledávkou 4,4 milionu korun připojila společnost Le Cheque Déjeuner. Sazka uvedla, že pohledávka bude zaplacena ve lhůtě splatnosti.

26. ledna - Podnikatel Radovan Vítek potvrdil, že kontroluje čtvrtinu dluhopisů loterijní společnosti Sazka.

27. ledna - Podle serveru iDnes.cz přijde sedm členů představenstva Sazky o pětinu svých odměn.

28. ledna - Šéfové Sazky začali podle Hospodářských novin jednat s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, kterým by na tři měsíce odvrátili hrozící úpadek společnosti.

- Podle serveru Aktuálně.cz je mezi firmami, které se zajímají o multifunkční arenu Sazky, světový gigant v tomto oboru, americká firma Anschutz Entertainment Group (AEG).

- Vítek získal další velký balík dluhopisů Sazky od investora Black River, a podle Vítkova právníka Tomáše Rybáře tak disponuje při rozhodování vlastníků dluhopisů právem veta. Podle serveru motejlek.com se tak rozpadá londýnský klub držitelů dluhopisů a nebude schopen odhlasovat žádost Sazky o moratorium.

- Podle serveru Týden.cz vyplatila Sazka členům svého vedení odměny za loňský rok v celkové výši zhruba osm milionů korun.

30. ledna - Majitel skupiny KKCG Karel Komárek mladší učinil podle serveru iHNed.cz akcionářům Sazky vlastní návrh na vyřešení zadlužení firmy.

- Vedení Sazky přijalo jeden ze dvou návrhů řešení situace firmy. Rozhodovalo se prý mezi nabídkou Penty a Synotu Holding. Podrobnosti Sazka nesdělila.

31. ledna - Sazka zveřejnila v insolvenčním rejstříku majetek společnosti (majetek - 14,16 miliardy korun, z toho pohledávky činí 10,5 miliardy korun, závazky - 9,4 miliardy korun).

1. února - Dozorčí rada Sazky potvrdila návrh řešení situace firmy, který předtím přijalo představenstvo společnosti. Mladá fronta Dnes později napsala, že plán údajně nepočítá se vstupem vnějšího investora. Jmění si mají navýšit sami akcionáři v poměru k podílu ve společnosti.

2. února - Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů loterijní společnosti Sazka.

- Radovan Vítek potvrdil krach jednání se Sazkou. Z neúspěchu jednání o osud Sazky obvinil jejího šéfa Aleše Hušáka. Sazka oznámila, že jednání se všemi partnery nadále pokračují, informace zveřejní až po ukončení jednání.

- Server Aktuálně.cz napsal, že Radovan Vítek a Karel Komárek se rozhodli kvůli ochraně svých zájmů v zadlužené Sazce spolupracovat.

4. února - Český olympijský výbor (ČOV) spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS) podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání předsedy představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí.

6. února - Svůj odchod z představenstva Sazky potvrdil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

7. února - Předseda ČSTV Pavel Kořan oznámil, že Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
12:37Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university