Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy pravdu ohledně zadlužení ignorují - stejně u USA jako u Japonska

Trhy pravdu ohledně zadlužení ignorují - stejně u USA jako u Japonska

21.04.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Varování Standard & Poor’s ohledně ratingu USA je založeno na datech, která jsou všem známá. Tento krok odráží velké rozdíly v tom, jak se politici ve Washingtonu dívají na snižování rozpočtových deficitů. Spojené státy se nacházejí v mnohem horší fiskální situaci než většina rozvinutých ekonomik. Deficity během krize vzrostly více a rostly dále i v letech 2010 a 2011. Tento rok se čeká, že deficit dosáhne 10,8 % HDP, což je téměř dvojnásobek průměru velikosti deficitu v jiných rozvinutých zemích. Navíc chybí důvěryhodný krátkodobý, střednědobý i dlouhodobý plán na jejich snížení.

Prezident Obama má za cíl snížení deficitů na polovinu do roku 2015; pokud Kongres ukončí programy přechodných daňových úlev, k jejich snížení dojde již příští rok. Fiskální politika bude v roce 2012 utažena asi o 2,5 % HDP a USA se tím dostanou na podobnou cestu jako Velká Británie, jen se zpožděním. O tom, že Kongres k uvedenému přikročí, se ovšem dá pochybovat a řešení problémů by se tak oddálilo o dalších 12 měsíců.

Střednědobý plán Paula Ryana je založený na tom, že se deficit bude v následujících deseti letech ročně snižovat o 4.000 miliard dolarů a měl by přibližně stejný výsledek jako v minulém týdnu upravený návrh prezidenta Obamy. V obou případech by se poměr veřejného dluhu k HDP v roce 2016 stabilizoval na úrovni 110 % HDP a poté by došlo k jeho pomalému poklesu.

Oba návrhy se ale značně liší v tom, kde vidí zdroje úspor. Ryanův plán spoléhá na obrovské snížení výdajů, zejména v oblasti zdravotní péče, zdanění by mělo mírně klesnout, především u vyšších příjmových skupin. Obama naopak požaduje zvýšení daní u bohatých a minimální snížení výdajů v oblasti zdravotní péče. I pokud bude dosaženo dohody, implementace plánu může být problematická. MMF navíc odhaduje, že kvůli rostoucím závazkům spojeným se zdravotní a sociální péčí musí Spojené státy v dlouhém období dosáhnout kumulativního snížení deficitů v rozsahu 11,3 % HDP. Jinak nedokáží do roku 2030 stabilizovat poměr dluhu k HDP na úrovni 60 %.

Současný vývoj zadlužení již momentálně není udržitelný – pokud nedojde k prudkému snížení primárního deficitu, dluh bude neomezeně růst. Trhy ale tuto pravdu ignorují stejně, jako to již dlouho činí v případě Japonska. Riziko defaultu je podle nich v případě USA stále velmi malé. Dolar představuje světovou rezervní měnu, možnost zvýšení daňových výnosů v USA je enormní a Fed může v extrémní situaci solvenci zajistit také. Varování S&P se tak pravděpodobně nestane impulsem pro vlnu prodejů na dluhopisových trzích. Hochům ve Washingtonu ale připomíná, že je třeba něco dělat.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data