Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bove snižuje sázky na banky, na potenciálu růstu Citi a BoA/ML ale trvá; inflace srazí zisky malých bank

Bove snižuje sázky na banky, na potenciálu růstu Citi a BoA/ML ale trvá; inflace srazí zisky malých bank

10.05.2011 16:39, aktualizováno: 10.5. 17:07

Aktualizováno

Americké banky Citigroup a Bank of America/Merrill Lynch stále nabízejí investorům potenciál k silnému růstu, říká Richard Bove, analytik Rochdale Securities, který navzdory svému tvrzení ustupuje z býčích pozic na finanční sektor.

Bove, který byl v posledních dvou letech fanouškem bankovních titulů, loni v květnu predikoval, že akcie Citigroup i Bank of America do roku 2015 zvýší svou hodnotu na šestinásobek. Za uplynulý rok akcie Citi zdražily zhruba o pětinu, zatímco BoA/ML pod tíhou derivátů odvozených od hypotečních úvěrů, v podobném měřítku ztratila. Bove mezitím částečně přehodnotil svůj optimismus ohledně finančního sektoru a jak říká, snížil hodnocení zhruba u čtvrtiny titulů, které pokrývá. Důvodem obav je podle investora sklon k růstu inflace, který by mohl způsobit podobnou situaci jako v 70. letech, kdy rychle rostoucí zisky bank (v nominálním měřítku) ponechaly akciové trhy bez odezvy právě v důsledku inflačních tlaků.

„Společnostmi, které se navzdory velmi slušným hospodářským výsledkům nedočkají zhodnocení na akciovém trhu, jsou regionální banky. 95 procent jejich aktiv jsou finanční a rostoucí inflace i úrokové sazby budou snižovat jejich hodnotu. Lidi už nebudou zajímat jejich zisky tak jako tomu bylo v 70. letech,“ míní Bove. Jako příklady regionálních institucí, kterým se současná situace vymstí nejvíce, uvádí například banky BB&T, Comerica a Regions Financial. Dvanáctiměsíční cílovou cenu u všech třech bank stanovil pod současnou tržní hodnotou.

Analytik nicméně nevztahuje negativní vyhlídky na většinu velkých hráčů na trhu. „Nevidím žádný důvod, proč by Bank of America neměla svou současnou cenu zdvojnásobit,“ říká s tím, že expozice banky vůči derivátům z realitního trhu je sice zdrojem obav, ty však během roku z velké části vymizí. Akcie Citigroup jsou aktuálně pod tlakem kvůli reverznímu akciovému splitu v poměru 10:1, který nabyl platnosti v pondělí 9.5. Akcie v ten den ztratily více než 2 % hodnoty a uzavřely na 44,16 USD. Dnes po otevření trhů titul odepisoval zhruba půl procenta, aktuálně se obchoduje 0,6 % nad včerejším závěrem.

Titulu se podle analytika v reakci na reverzní split začali zbavovat drobní investoři, kterým vadí zásadní nárůst ocenění akcie. „Malí investoři prodávají (Citigroup), nelíbí se jim, že z 200 akcií jich najednou mají 20 jen proto, že (CEO Citigroup) Vikram Pandit se chce cenou vyrovnat JPMorgan Chase,“ komentuje Bove krok a jeho dopady. Dodává však, že jakmile opadne rozruch kolem reverzního štěpení akcií, společnost poroste. Rostoucí ceny „junk“ dluhopisů navíc podle něj naznačují, že by banka mohla začít své portfolio zbavovat toxických aktiv mnohem výhodněji.

Predikce analytika svou odvážností nezaostávají ani co se týče inflačního vývoje. Bove říká, že jakmile regulátoři potvrdí bankám, že jejich kapitálová a likviditní opatření jsou dostatečná, banky začnou znovu půjčovat, čímž umožní inflaci růst. „Stane se tak ve druhé polovině roku a myslím, že se inflace může dostat na pět šest až sedm procent. Ke konci roku 2012 vzrostou sazby Fedu k 3 %,“ předvídá Bove.

(Zdroj: The Street, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů