Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s zřejmě sníží rating Bank of America, Citigroup a Wells Fargo. Dodd-Frankova reforma již nepočítá s podporou

Moody’s zřejmě sníží rating Bank of America, Citigroup a Wells Fargo. Dodd-Frankova reforma již nepočítá s podporou "too big to fail"

02.06.2011 16:15, aktualizováno: 2.6. 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody’s může směrem dolů přehodnotit bankám Bank of America, Citigroup a Wells Fargo a jejich součástem hodnocení depozit a dluhových závazků. Podle ratingové agentury každý z ratingů bank nyní zahrnuje mimořádnou podporu v podobě vládních finančních injekcí, které se bankám dostávaly v průběhu finanční krize. Ratingy budou přehodnoceny na „předkrizovou úroveň vládní podpory“. Moody's ale potvrdila samostatný rating síly bank (BFSR) – Bank of America a Citigroup na stupni „C-“ a Wells Fargo na „C+“. Krok ratingové agentury nepostihne vydaný dluh garantovaný FDIC, kterému se nadále bude dostávat ratingu „AAA“ se stabilním výhledem.

Bank of America v úvodu amerického obchodování ztrácí 0,6 procenta, Citigroup ztrácí 1,2 procenta, Wells Fargo odepisuje 1,5 procenta. Hlubší pokles se dostavuje na akciích banky Goldman Sachs, které ztrácejí 1,8 procenta (důvod viz dále).

„Spojené státy v rámci Dodd Frankovy reformy nemíní nadále finančně zachraňovat velké, systémově významné finanční instituce. Podpora ze strany vlády, zakonmponovaná do stávajících ratingů uvedených bank je neadekvátně vysoká a ve vývoji pokrizového období nadále nevhodná,“ uvedl víceprezident Moody’s Sean Jones.
 
Opačným směrem než rating hodnotící dluhovou pozici a depozita trojice bank by se podle dnešní zprávy agentury mohly v rámci zahájené revize vydat dílčí ratingy hodnoticí finanční sílu (Baseline Credit Assessments). Tyto podratingy v sobě v sobě nezahrnují žádnou systémovou podporu, proto výsledek jejich přezkoumání bude záviset především na zhodnocení finanční síly a zlepšení kreditního profilu banky jako takové. Pokud by k zvýšení těchto známek nakonec došlo, dočkaly by se lepšího ratingu i některé hybridní cenné papíry. U Bank of America a Citigroup navíc výraznější zlepšení těchto dílčích známek může vést i k celkově mírnějšímu zhoršení hlavních ratingů v rámci jejich revize (slabší downgrade).

„Dalšímu zvážení budou podléhat také možné efektivní změny ve správě rizik Bank of America a Citigroup, s ohledem na jejich slabou výkonnost v období úvěrové krize a jejich stále významných aktivitách na kapitálových trzích, které hodnotíme jako neprůhledné a volatilní,“ uvedl Jones a dodal, že zhodnocení bude zahrnovat také další kapitálové plány firem.

Moody’s bude „narovnávat“ ratingová hodnocení také dalších amerických bank, které byly podpořeny vládní finanční pomocí a očekává u nich odečtení tohoto faktoru. Prvním takovým krokem byla změna výhledu na udržení ratingu depozit, dluhu a podřízeného dluhu Bank of New York Mellon na „negativní“ ze „stabilního“. Přehodnocena budou také nastavení ratingu u JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley a State Street.

(Zdroj: Moody's)


Váš názor
  •  
    03.06.2011 11:47

    Jsem zvědavý, kdy přijdou na řadu evropské banky. Už i vrabci na stromech si cvrlikají, že nejen USA, ale i řada evropských států se doslova topí v dluzích. A tomu, že budou všechny dluhy splaceny v plné výši snad už málokdo věří. Únosná mez zadlužení dle mého názoru byla již u některých evropských států i USA překročena. Vyhlídky celosvětové ekonomiky navíc nejsou vůbec růžové, jak se možná někomu zdá. Je tak stále více pravděpodobné, že přijde další a mnohem větší krize. Bohužel. Hlavním viníkem je dle mého názoru lidská chamtivost a nezodpovědnost vůči dalším generacím, které přijdou po nás.
    cober
    •  
      03.06.2011 12:08

      "další a mnohem větší krize" v roce 2015
      Mudrc
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů