Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou americké akcie

Jsou americké akcie "přeprodané"? Důvody býků pro obrat ve druhé polovině roku…

22.06.2011 17:49

Neustále aktuální téma závažných dluhových problémů v zemích eurozóny spojené se strachem z bankrotu, vysoká nezaměstnanost, rostoucí ceny ropy, slabší než očekávané zotavování průmyslu, pokračující pokles cen domů, očekávání důsledků ukončení stimulačního programu centrální banky Fed a zatím bezvýsledná snaha Kongresu o konsenzus ohledně rozpočtu, který by administrativě umožnil získávat další prostředky na svůj provoz. To jsou hlavní témata, která jemně řečeno znervózňují trhy a brání investorům naplno projevit svůj apetit. Americký akciový trh v posledních několika týdnech předvedl nejsouvislejší propad za devět let a index S&P 500 odepsal zhruba sedm procent. Akcie a nejistota se staly často spojovanými výrazy.

Neměla by už být většina špatných zpráv z ekonomiky do cen akcií zahrnuta? Podle některých investorů či správců fondů ano. Fundamenty amerických společností zůstávají pevné poté, co zisky firem v rámci S&P 500 v prvním čtvrtletí poskočily téměř o pětinu, říkají. Akcie si udrží sílu, vzhledem k tenčícím se výnosům investic s pevným výnosem nemají investoři příliš mnoho alternativ, zní další z argumentů pro růst akcií.

Na vině chabého výkonu akciových trhů je zřejmě váhavý ekonomický růst, uvádí manažer z Midas Fund Thomas Winmill. „Trh měl naději pokračujícího posilování ekonomiky, která nebyla naplněna, což přineslo zklamání.“ Nečekaný růst cen ropy a potravin a březnové neštěstí v Japonsku přiměly Marka Zandiho, hlavního ekonoma Moody’s Economy.com, snížit svůj odhad globálního růstu HDP z 4 % téměř na polovinu. Obrat v těchto podmínkách, tedy snížení cen energií a zotavení japonských dodavatelů, bude podle něj právě důvodem pro to, aby se americká ekonomika vyhoupla zpět do sedla.

„Domnívám se, že trh je přeprodaný, protože lidé reagovali na neuspokojivá čísla z ekonomiky přehnaně,“ říká Winmill. Optimismus ohledně vývoje ve zbytku roku mu nechybí, a není jediný. Alec Young ze společnosti Standard & Poor’s očekává, že S&P 500 dosáhne letos na hranici 1.400 bodů z aktuální úrovně kolem 1.295 b. Pokles má omezený potenciál a je to pravděpodobně spíše pouhá korekce na trvajícím býčím trendu, dodává. Do karet jeho tvrzení nahrává podobný scénář z loňského roku. Obavy z ekonomického zpomalování se mezi dubnem a srpnem 2010 podepsaly na propadu trhu zhruba o 15 procent, mnoho znechucených investorů pak propáslo pozdější rally, která vyhnala celoroční růst na 15 procent.

Podobný vývoj s celoročním ziskem 15 až 20 % očekává Joel Shulman, docent na Wellesley College. A jako investiční strategii doporučuje? „Není nutné se snažit být za hrdinu a hledat nějaké exotické příběhy. Můžete nakoupit velká jména, která na Wall Street z nějakého nevýznamného důvodu nefrčí.“ V technologiích je horkým želízkem v ohni oblast cloud computingu, jejíž hlavními dodavateli jsou giganti Microsoft a Intel. Oba tituly mají podle Shulmana velký potenciál, který nakonec trh ve velkém ocení. Dalším favoritem je Apple, který „navzdory skvělému prvnímu čtvrtletí obchoduje na pouhém 13,5násobku prognózovaného zisku pro příští rok. Shulmanův Profit Fund ovšem drží největší část svého portfolia v akciích společnosti EMC, výrobce zařízení pro ukládání dat a hardwaru pro cloud computing. Dobré nákupní příležitosti nabízí i z podstaty defenzivní farmaceutický sektor, v rámci něhož je „relativně levný“ Pfizer, doporučuje Shulman.

(Zdroj: The Street, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.