Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mezinárodní měnový fond povede Francouzka Lagardeová. Nahradí krajana DSK

Mezinárodní měnový fond povede Francouzka Lagardeová. Nahradí krajana DSK

29.06.2011 8:25
Autor: ČTK

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu podle očekávání zvolila francouzskou ministryni financí Christine Lagardeovou výkonnou ředitelkou. Ta se tak stala první ženou v čele fondu od jeho vzniku po druhé světové válce. Lagardeová nastoupí do funkce 5. července na pětileté funkční období, informoval MMF po rozhodnutí rady.

Vítězství Lagardeové bylo jisté, když jí v posledních dnech vyjádřily podporu Čína, Rusko a Brazílie a dnes tento výsledek zpečetila podpora Spojených států. Rozhodnutí výkonné rady fondu přišlo jen několik hodin po souhlasném vyjádření amerického ministra financí Timothyho Geithnera.

Konkurentem Lagardeové byl guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens. Toho podporovala jen většina Latinské Ameriky, Kanada a Austrálie.

Lagardeová nastoupí do čela klíčové globální finanční instituce v době, kdy Evropou otřásá dluhová krize, rozvojové země chtějí výrazně větší slovo v rozhodování MMF a pověst instituce podkopal skandál dosavadního šéfa. Nejvyšší funkce ve fondu se uvolnila v květnu poté, co byl nucen rezignovat Dominique Strauss-Kahn po svém obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu.

Několik členů výkonného výboru vyjádřilo znepokojení kvůli nedokončenému vyšetřování Lagardeové ohledně její role v arbitráži z roku 2008, která rozhodla ve prospěch francouzského podnikatele a přítele současného prezidenta Nicolase Sarkozyho. Francouzský soud by měl rozhodovat o této záležitosti 8. července.



Vizitka francouzské ministryně hospodářství, financí a průmyslu Christine Lagardeové (55):

- Francouzkou ministryní hospodářství, financí a průmyslu je Lagardeová od června 2007 (první žena v této funkci a nejdéle sloužící ministr financí Francie od konce druhé světové války). Do vlády usedla poprvé v roce 2005 jako ministryně zahraničního obchodu, poté byla v květnu 2007 krátce ministryní zemědělství a rybolovu.
- Narodila se jako Christine Madeleine Odette Lallouetteová v Paříži 1. ledna 1956 do rodiny univerzitního profesora. Od mládí se věnovala závodně plavání - v 15 letech se stala mistryní Francie v synchronizovaném plavání.
- V roce 1974 získala stipendium do USA, kde pracovala jako stážista u kongresmana Williama Cohena. Poté na prestižní Pařížské univerzitě a elitní vysoké škole pro správní úředníky (ENA) vystudovala práva a politologii.
- Kariéru udělala ve firmě Baker & McKenzie, kam nastoupila v roce 1981. Přes vedoucí pařížské pobočky tohoto právního giganta se vypracovala až na vrchol - do chicagského ústředí firmy, kde se v roce 1999 stala jako první žena prezidentkou výkonného výboru a od roku 2004 šéfovala výboru pro globální strategii firmy.
- Jako ministryně financí si získala velký mezinárodní kredit. V roce 2008 ji magazín Forbes zařadil na 14. místo mezi nejmocnějšími ženami světa a v roce 2009 byla podle Financial Times nejlepším ministrem financí v eurozóně.
- Její volbu šéfkou MMF ohrožovalo probíhající soudní vyšetřování jejího údajného zneužití postavení v kauze vysokého odškodného, které na státu v roce 2008 vysoudil Bernard Tapie. Tento francouzský podnikatel, v polovině 90. let odsouzený mj. za korupci ve fotbale, požadoval ve vleklém procesu po státu kompenzaci za to, že ho státní finanční instituce Crédit Lyonnais připravila na počátku devadesátých let o 285 milionů eur při prodeji firmy Adidas. Lagardeová tvrdí, že zákon neporušila.
- Elegantní a uměřená Lagardeová je rozvedená a má dva syny. Je vegetariánka a ve volných chvílích plave, cvičí jógu nebo pěstuje růže ve svém domě v Normandii.
- Kritici Lagardeové vyčítají, že v ministerské funkci byla nevýrazná a spíše dělala hlavně to, co chtěl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Lagardeové také podle kritiků chybí akademické vzdělání v ekonomii nebo ve financích a v těchto oblastech nemá žádné vyhraněnější názory.
- Výkonná rada MMF ji zvolila výkonnou ředitelkou této instituce; funkce se ujme 5. července na pět let.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university