Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co spustilo výprodeje italských dluhopisů? Berlusconiho prostořekost (+ angažovanost českých bank v IT a SP)

Co spustilo výprodeje italských dluhopisů? Berlusconiho prostořekost (+ angažovanost českých bank v IT a SP)

12.07.2011 15:17, aktualizováno: 12.7. 15:53
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

Skandály proslulý a kontroverzní italský premiér Silvio Berlusconi si v minulém týdnu připsal další nepochopitelný tah. Ke sklonku minulého týdne se mu totiž podařilo zničit dlouholetou práci, která držela Itálii mimo zájem globálních investorů tím, že verbálně zaútočil na fiskálně konzervativního ministra financí Giulia Tremontiho.

Italský tisk citoval slova Berlusconiho, který se o ministrovi financí vyjádřil v tom smyslu, že Tremonti není týmový hráč, který hovoří pouze k trhům, a myslí si, že je génius a všichni ostatní jsou hlupáci. Vzhledem k tomu, že Tremonti je považován za osobu, která drží italský fiskální deficit na uzdě, stačily tyto komentáře na upoutání pozornosti investorů. O víkendu Berlusconi spolu se svým týmem PR zkusil vzniklou situaci zachránit, ale semínko pochybnosti a obav již bylo zaseto. Otázkou totiž je, zda by v případě oslabení pozice vlády prošly Tremontiho návrhy, které počítají s vyrovnaným státním rozpočtem do roku 2014.

S tím, jak jsou lidé v Itálii neochotni přijímat větší úsporná opatření, bylo pro Berlusconiho vládu velice těžké vyhýbat se osudu podobnému Řecku, Portugalsku nebo Irsku. G. Tremonti ale dokázal udělat spoustu špinavé práce a držet trh s italskými státními dluhopisy pryč od turbulencí. Prudký nárůst výnosů u italských dluhopisů během posledních pár dní však mění situaci a Berlusconiho komentáře k této změně výrazně přispěly, když se přidaly k nedávnému varování agentury S&P , že Itálie by se mohla díky svému zadlužení dostat do vážnějších problémů. Analytik Bank of America Merrill Lynch, Athanasios Vamvakidis, k tomu řekl: „Jakožto třetí největší trh s dluhopisy na světě, hned za Japonskem a USA, by mohla Itálie být systémový problém. Problémy s financováním, či dokonce dluhová krize, by měly podle našeho názoru implikace zasahující daleko za eurozónu. V případě, že by Itálie potřebovala finanční pomoc od EU, nebude současný fond pomoci stačit. Muselo by dojít k jeho výraznému navýšení a k následné intervenci na sekundárním trhu.“

Budoucnost Itálie by nyní mohla být v rukou evropských politiků, jejichž schopnost řešit krize je asi tak ubohá jako pověst Berlusconiho ve světě. A. Vamvakidis vidí jediné rychlé řešení: „Věříme, že pokud evropští představitelé bez větších odkladů nenavýší záchranný fond a Itálie nevyřeší své současné politické roztržky a nepřijme kredibilní plán fiskální konsolidace, doprovázen ambiciózními strukturálními reformami, mohl by současný trend na italském trhu s dluhopisy potenciálně spustit velkou krizi globální ekonomiky s výrazným oslabením eura“.

V době, kdy Itálie a Španělsko zažívají nárůst svých nákladů na financování s tím, jak dochází k prohlubování evropské dluhové krize, která tvrdě doléhá na akciové trhy po celém světě, nezůstávají v závětří ani české bankovní tituly. Bankovní tituly obchodované na pražské burze by tak mohly být dále pod tlakem. Podle analytiků Patria Finance činí expozice Komerční banky vůči italským vládním dluhopisům 11 % celkového kapitálu, zatímco vůči Španělsku by expozici mít neměla. V případě Erste se expozice vůči italským vládním dluhopisům pohybuje kolem 13 % a u Španělska 4 % celkového kapitálu banky.

Rakouská pojišťovací skupina VIG spolu s výsledky za 1Q oznámila, že drží řecké dluhopisy v hodnotě 30 mil. EUR a její expozice vůči všem zemím PIIGS je 200 mil. EUR. Celková expozice tak představuje 4 % vlastního kapitálu, což je nejen méně než polovina očekávaného ročního zisku skupinu za letošní rok (438 mil. EUR), ale podle analytiků Patria Finance také relativně zanedbatelná expozice v porovnání se sektorovou konkurencí jako Allianz či Generali.

(Zdroj: CNBC, Erste Bank, VIG, KB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.