Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Reálná hrozba recese, pomoci musí vláda i Fed, snížení ratingu je nekompetentní

Krugman: Reálná hrozba recese, pomoci musí vláda i Fed, snížení ratingu je nekompetentní

09.08.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Paul Krugman se na stránkách NYTimes a na svém blogu věnuje snížení ratingu USA, jejich ekonomice a zadlužení a zhoršení situace v ekonomice globální.

Nekompetentní snížení ratingu

S&P tedy snížila rating Spojeným státům. Je to zvláštní situace. Na jedné straně je pravda, že šílená pravice udělala z USA nedůvěryhodný národ. Pokud by nebylo republikánů, kteří odmítají zvýšení daní, neměli bychom problémy s dosažením dohody, která by zajistila dlouhodobou solvenci. Na druhou stranu je těžké si představit někoho méně kompetentního pro posuzování Spojených států, než jsou ratingové agentury. A aby to bylo dokonalé, ukázalo se, že S&P udělala chybu ve výši 2 bilionů dolarů a po intenzivní diskusi o této chybě stejně provedla snížení ratingu.

Vše, co jsem slyšel o požadavcích S&P , naznačuje, že agentury o fiskální situaci USA hovoří nesmysly. Snížení ratingu podle ní záleží na tom, nakolik bude v následujících deseti letech redukován deficit. Jejich 4 biliony dolarů jsou podle všeho nějakým magickým číslem. Solvence Spojených států ale skoro vůbec nezávisí na tom, co se stane v krátkém či dlouhém období. Nějaký další bilion dluhu pouze marginálně zvýší úrokové náklady v poměru k HDP. Důležitý je dlouhodobý výhled, který závisí hlavně na nákladech zdravotního systému. S&P si ale jen vymýšlí, na což po svém debaklu při ratingu hypotéčních instrumentů nemá právo, uzavírá Paul Krugman své myšlenky týkající se snížení ratingu USA a přidává ještě své dluhové počty:

Namísto dluhové hysterie se podívejme na skutečná čísla. Ta ukazují, že velikost deficitů v následujících dvou letech nemá z hlediska fiskální situace velký význam. A dokonce to platí i o následujících deseti letech.

Pro udržitelnost dluhu jsou důležité reálné sazby, protože se musí zamezit růstu reálného, ne nominálního dluhu. Dluh navršený během druhé světové války nebyl nikdy splacen, jen klesla jeho reálná hodnota až na zanedbatelnou úroveň. Nyní dosahují reálné výnosy třicetiletých amerických dluhopisů 1,25 %, což znamená, že každý další bilión dolarů dalšího dluhu zvýší reálné úrokové náklady o 12,5 miliard dolarů ročně. CBO odhaduje, že potenciální reálný HDP dosahuje v dolarech roku 2011 asi 19 bilionů dolarů. Dodatečný bilión dolarů dluhu tak přidá přibližně 0,07 % HDP k budoucím nákladům dluhové služby.


Reálná hrozba recese, vláda a Fed musí zabrat

Pokles akcií a výnosů vládních dluhopisů, který přinesl minulý týden, potvrzuje, že ekonomika se nezotavuje a že Washington se obává nesprávných věcí. Hrozba další recese se stává velmi reálnou a je evidentní, že USA nikdy nebyly na cestě k oživení. Po dva roky ale zástupci Fedu, mezinárodních organizací a Obamovy vlády trvali na tom, že ekonomická situace se zlepšuje. Každý problém se připisoval přechodným faktorům: Za to může Řecko! Za to může tsunami! A politika se odklonila od řešení problému s nezaměstnaností k údajně urgentnímu problému snižování deficitu.

Recese oficiálně skončila před dvěma lety. Hroznou realitou je ale to, že obrovské množství Američanů stále nemá práci. To mimo jiné sníží budoucí vládní příjmy, takže nejednáme smysluplně ani co se týče čistě fiskálního pohledu. Hlavně jde ale o lidskou katastrofu. Ekonomiku měla podpořit vláda, ta se však kvůli posedlosti deficity stáhla. Nyní by si měla přiznat, že se mýlila a musí změnit priority. Ani Fed neudělal vše, co bylo v jeho silách. Zčásti proto, že se obával hypotetické inflace, zčásti proto, že byl zastrašen lidmi typu Rona Paula. Je čas, aby s tím byl konec, požaduje Paul Krugman.

Špatné zprávy z celé globální ekonomiky

V Evropě je mým oblíbeným indikátorem intenzity krize spread mezi výnosy německých a italských dluhopisů, který prudce roste:

krugman


Částečně je to způsobeno poklesem výnosů německých dluhopisů, který podobně jako u dluhopisů amerických odráží rostoucí pesimismus na trzích. Výnosy italských dluhopisů ale leží nad 6 %, což je úroveň, která roztáčí dluhovou spirálu. A v Británii, ukázkovém příkladu zázračně pomáhajících fiskálních úspor, je situace taková, že průmysl již pátým měsícem zklamal očekávání, píše Krugman.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
  •  
    09.08.2011 9:29

    muj nazor je že krize začala daleko dřive než v roce 2008 a pořad neskončila jen v roc 2008 chlapci neprodali co potřebovali tak to vytahli nahoru tak že se nic vlastně neděje a ted již maj hotovost a GOLD a směji se
    Deny:-)
  •  
    09.08.2011 9:21

    Krugman je ideologicky zaslepený, vidí jen to co chce vidět.
    Hans
  • tiskařské mašiny
    09.08.2011 8:57

    Tak se nám hlavní zastánce tiskařských mašin FEDu opět ozval. Dělat další a další dluhy, to je problémem dnešního světa, ne nějaké závěry ratingových agentur. Kdyby jsi ty jeden "nobelisto" raději řešil, jak vrátit finanční systém do nějakých rozumných kolejí. Banky by se místo bilionových spekulací měly vrátit k tomu základnímu, kvůli čemu tak nějak vznikly. Tedy lákat úspory na solidní výnos a půjčovat peníze do ekonomiky. Banky rozdělit na menší ústavy, aby se nikdy žádná nemohla ohánět tím, že je příliš velká na to, aby padla. Dnes je to jen o obrovských spekulacích a manipulacích s kapitálovými, měnovými i komoditními trhy a přitom stejný ekonomicko-politický model nutí lidi, aby se skrze tyto trhy zajišťovali na stáří atd. Globální bankovní kartel propojený s politickými elitami světa, to je tím problémem Krugmene a Ty jsi jen hlásnou troubou tohoto zvráceného systému.
    Peté13
    • Re: tiskařské mašiny
      09.08.2011 9:34

      Krugman, má část své pravdy. Ano krize z roku 2008 opravdu neskončila ani nemohla, nebyla vyřešena její podstata. Ovšem pokud teď všichni začneme šetřit, špatně dopadneme. V tomto má Krugman pravdu, nemluví o tiskárnách, ale je třeba zvýšit dluh, aby se v budoucnu mohl snížit a to, že k tomu zase nebude vůle je druhá věc, za to mohou politikové.
      Richard
      •  
        09.08.2011 9:48

        nejsem ekonom, a možná něco plácnu, ale podle mého selského rozumu, co nebylo by lepší, kdyby ekonomiku táhly výdaje firem, podložené solidním hospodářským výsledkem, a stát se do toho míchal jenom v rámci vyrovnaného rozpočtu? Na druhou stranu je mi jasné, že by banky neměly žně, protože by se snížila absolutní výška poskytnutých úvěrů a celý finanční trh by se v objemu taky snížil. Ale v konečném důsledku by to zreálnilo všechno kolem ...
        Matěj
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data