Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři sázky „všechno nebo nic“

Tři sázky „všechno nebo nic“

31.08.2011 18:09

Mohli bychom tvrdit, že současná extrémní doba si žádá extrémní kroky. Nebo že extrémní kroky nás do extrémní doby dostaly a nyní se musíme opatrně prokousat zpět. Jde o teoretické uvažování, které nikdy nedospěje k nějakému konsenzu, přesto bych rád poukázal na následující:

Fiskální prostimulování se k růstu a menšímu dluhu má svou poměrně pevnou oporu v teorii, stejně tak jí mají ale argumenty proti. V principu tuto strategii můžeme považovat za navýšení sázek ve chvíli, kdy jsme už dost prodělali - hrajeme všechno nebo nic. Je totiž celkem jasné, že kurvítka jsou nedílnou součástí každé aktivistické politiky a pokud by se i zde zapnuly, vše skončí s ještě větším dluhem, ještě menším růstem a ještě vyšší nezaměstnaností.

Zatímco fiskální (ne)stimulace je nyní poměrně intenzivně probírána, menší pozornost je zatím věnována politice zvyšování inflace, respektive inflačních cílů. Z díly MMF tento návrh již před časem padl s tím, že dlouhodobě vyšší inflace by poskytovala prostor pro větší snižování sazeb v době zlé. Návrhy na cílení vyšší inflace ale dnes padají hlavně v kontextu krátkodobé stimulace. Větší růst cen by totiž pomohl snížit reálnou zátěž dluhů (stovku budu splácet stále, vydělávat ale budu kvůli inflaci víc) a vybudit domácnosti k vyšší spotřebě (koupím to dnes, zítra to bude dražší).

Jak ale asi mnozí z nás cítí (včetně těch, kdo uvedené navrhují), jde opět o rizikové navýšení sázek, neřkuli hru s ohněm. Dovedu si například lehce představit, že růst mezd nebude kopírovat vyšší růst prodejních cen, protože vyjednávací síla firem na trhu práce bude stále vysoká kvůli vysoké nezaměstnanosti a dalším faktorům. K tomu se přidá další kolo růstu cen komodit. Domácnosti se tak dostanou pod ještě větší tlak, protože jejich reálná kupní síla poklesne, což nevyváží ani pokles jejich reálné dluhové zátěže. A radovat se nebudou dlouho ani firmy a akcionáři, protože dlouhodobě zvyšovat zisky na úkor příjmů domácností bez útlumu ekonomiky nejde. Navíc historie jasně ukazuje, že pro akcie je vyšší inflace negativní – co tedy k negativům přidat i efekt bohatství a vyšší nejistoty?

A o navyšování sázek typu „všechno nebo nic“ se dá směle hovořit i v kontextu dalšího kvantitativního uvolňování (což není to samé, jako sázka na vyšší inflaci). Jako třetí ji uvádím schválně, protože předchozí dvě mohou budit dojem, že sázky „všechno nebo nic“ jsou implicitně špatné. Tj. je lepší se do nich nepouštět a pokud to již učiníme, je nejlepší je co nejdříve stáhnout. Podívejme se ale na následující mozaiku.

První dva grafy ukazují: Vývoj báze a M2 agregátu v Japonsku (růst báze – základního materiálu pro „výrobu“ peněz, automaticky neznamená to, co bychom mohli nazývat tištěním peněz). A to, že růst báze už vůbec automaticky neznamená růst cen. V případě Japonska pak můžeme v kontextu výše uvedeného říci, že sázka byla stažena příliš rychle.

Třetí graf asi není tak známý jako první dva – jde o vývoj báze a inflace ve Švédsku. Opět je patrná pochybnost rovnítka mezi růstem báze a inflace (a naopak) – pro detaily viz předchozí články.

001

Na veřejně odborné diskusi ohledně výše uvedených sázek je pro mě ale nejzajímavější to, jak má většina diskutujících naprosto pevný názor na to, zda by fungovaly, či ne. A je jich asi tak 50 na 50, což hovoří samo za sebe. Pravda je totiž taková, že co se stane nevíme; jde o sázky u kterých se vší teorií a praxí můžeme stále jen tipovat, zda vyjdou, či ne. A sázet s tím, že to nemusí vyjít, je něco trochu jiného, než sázet s bláhovou vírou, že to prostě vyjde. Sázkou je zde přitom i to, pokud si nevsadíme.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Sanžíme se vychovávat psa přestavbou plotu kolem dvora
    01.09.2011 9:38

    Pochybuji, že bychom žili v extrémní době. To se nám jenom tak zdá, protože jsme žádné větší extrémy nezažili. Když porovnáme údaje kolem krize 1873 nebo velké deprese 1929-1933, žijeme si v ráji. Na makroekonomických diskusích o monetární expanzi, inflačním cílování nebo fiskální stimulaci růstu mě štve, že naprosto ignoruje mikroekonomickou dimenzi v globalizované ekonomice, zdeformované sociálním státem. V situaci, kdy se téměř nikomu nevyplatí podnikat, natož zvyšovat zaměstnanost, jsou narušovány základní premisy tržní ekonomiky. Tam je jádro problému. Nikoli v míře inflace.
    • Re: Sanžíme se vychovávat psa přestavbou plotu kolem dvora
      01.09.2011 11:35

      Důvodem pro určitý typ diskusí může být, že diskutující nemohou nastavenou politiku změnit, snaží se pak jen uhádnout její dopady.
      Topi
    • Re: Sanžíme se vychovávat psa přestavbou plotu kolem dvora
      01.09.2011 9:55

      Bravo! Konečně to někdo pojmenoval. Všichni hledí jen tam, kde jde o miliardy, nebo ještě lépe o biliony. Použil bych zde obrácené přísloví, že přes les stromy nevidět. To už by se mohlo začít vyprávět jako vtip: Začínající živnostník jde do banky žádat o úvěr... Vtipné? Možná. Poslechněte si tohle: 10 let podnikající živnostník chtějící rozšířit kapacitu a vytvořit nové pracovní místa, jde žádat do banky o úvěr......pche
      DeGuise
      •  
        01.09.2011 10:00

        již dlouho jsem nenarazil na začínaiícího živnostníka měli by být hájení :D
        Deny:-)
    • Re: Sanžíme se vychovávat psa přestavbou plotu kolem dvora
      01.09.2011 9:48

      chápu Váš argument, mikroekonomická dimenze uvedených témat je ale naopak klíčová - pokud není poptávka, není podnikání.
      JS
  •  
    31.08.2011 23:05

    Vždy, když chci kamarády v hospodě opravdu naštvat, tak řeknu, že "bezvýhradně souhlasím" :-)
    Topi
Aktuální komentáře
10.05.2024
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university