Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslanci dali zelenou balíku sociálních škrtů, stát ušetří 23,5 mld. Kč ročně

Poslanci dali zelenou balíku sociálních škrtů, stát ušetří 23,5 mld. Kč ročně

02.09.2011 12:31
Autor: mediafax

Poslanci dnes schválili balíček 17 novel zákonů v sociální oblasti, který například ruší sociální příplatek či zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů. Sněmovna balík, který má přinést roční úsporu 23,5 miliardy korun, projednala již jednou, v březnu ho však zrušil Ústavní soud. Pro schválení takzvaného sociálního balíčku nakonec hlasovalo 101 poslanců, 70 bylo proti.

"Předkládaný návrh je reakcí na nález Ústavního soudu a fakticky jde pouze o to, že se jím s účinností od 1. ledna 2012 nahradí rušený zákon po věcné stránce a bude tak zajištěna kontinuita právní úpravy," uvedl v rozpravě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle očekávání proti balíku ostře vystoupili opoziční poslanci. Dlouhou řeč vedl především předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "Tyto návrhy mají vážné dopady na život v naší zemi, na život většiny občanů. Jsou nepromyšlené a neprovázané. My jako sociální demokracie s nimi nemáme a nechceme mít nic společného – s námi nikdo nejednal, nekonzultoval, tohle nejsou naše reformy," řekl Sobotka, který zároveň zkritizoval plánovanou změnu DPH i další zákony, které vládní koalice připravuje.

To ve sněmovně rozpoutalo živou diskusi, v níž se za řečnickým pultem vystřídal i premiér Petr Nečas (ODS) se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) nebo ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Balíček sociálních škrtů například ruší sociální příplatek, zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů. Kdyby soubor novel letos zdárně neprošel celým legislativním procesem, stouply by v příštím roce výdaje rozpočtu o 11,2 miliardy korun a o 9,1 miliardy korun se sníží rozpočtové příjmy, varovala vláda v důvodové zprávě.

Nejvyšší příjmy z navrhovaných opatření, která po zásahu Ústavního soudu platí jen do konce letošního roku, přináší podle vlády zachování sazby pojistného na sociální zabezpečení pro zaměstnavatele na úrovni 25 procent místo předcházejících 24,1 procenta. Tyto příjmy jsou na úrovni 9,2 miliardy korun.

Výrazné úspory podle představ kabinetu představuje trvalé ponechání náhradového poměru nemocenského pojištění na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu (2,3 miliardy), státní proplácení nemocenské až od 22. místo 15. dne nemoci (1,8 miliardy) nebo pokračující redukce příspěvku na péči v 1. stupni u dospělých na 800 korun měsíčně místo předchozích 2000 korun (1,67 miliardy korun).

Sociální příspěvek se novelou zákona omezuje pouze na rodiny, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné nebo postižené dítě. Příspěvek dále náleží rodinám, kde alespoň jeden z rodičů je sám nezaopatřeným dítětem, tedy je mu méně než 26 let. Mění se také výplata rodičovského příspěvku ve tříleté a čtyřleté variantě. Porodné se kvůli balíčku škrtů vyplácí pouze za první narozené dítě, a to jen rodinám s příjmem do 2,4násobku životního minima.

Lidé registrovaní na úřadu práce nemohou podle balíku změn pobírat dávky a současně pracovat. Ti, kteří odcházejí ze zaměstnání na dohodu nebo na vlastní žádost, mají nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti.

Ústavní soud zrušil balík novel zákonů o úsporných opatřeních vlády 14. března. Verdikt, kterým soudci vyhověli stížnosti 45 poslanců ČSSD, vynesl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s tím, že zákony pozbudou platnosti 31. prosince 2011.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university