Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs káže vodu a pije víno – diskusi rozpoutala tajná zpráva

Goldman Sachs káže vodu a pije víno – diskusi rozpoutala tajná zpráva

05.09.2011 18:09, aktualizováno: 5.9. 18:47

Aktualizováno

Sázejte na kolaps finančních trhů, říká dlouholetý stratég Goldman Sachs největším klientům, zatímco analytici banky uklidňují širokou veřejnost, že problémy v Evropě nejsou větší než ve Spojených státech. Tato kontroverzní rozpolcenost vyšla zpětně najevo na konci minulého týdne, kdy Wall Street Journal přišel s důvěrnou zprávou určenou výhradně stovce největších klientů Goldman Sachs. Únik zprávy dolehl na reputaci banky, která již byla veřejně pranýřována za sestavování a prodej složitých hypotečních derivátů na prahu globální finanční krize ve chvíli, kdy již velkým fondům radila stejné aktiva shortovat s ohledem na blížící se problémy. Banka se brání, že nešlo o analýzu, ale zprávu „na klíč“.

Hlavní fundament pro pesimistické vyznění 54stránkové analýzy s datem 16. srpna z pera stratéga Alana Brazila (57) lze shrnout do pár vět: Banky v Evropě budou pro přežití této krize potřebovat až jeden bilion dolarů čerstvého kapitálu. Malé americké firmy, které dosud platily za hlavního tvůrce nových pracovních míst, stále strádají. Růst ekonomiky Číny nemusí být do budoucna udržitelný.

Zpráva stratéga Goldman Sachs obsahovala také několik grafů pokazujících, podle WSJ, na markantní podobnosti mezi současným vývojem a daty z dob před vypuknutím paniky na finančních trzích v roce 2008. „Řešit zadlužení dalším dluhem nevyléčí základní problém. Ve Spojených státech ministerstvo financí skrze rostoucí dluh financovalo amerického spotřebitele, ale nedokázalo dostatečně ovlivnit růst zaměstnanosti,“ píše například Brazil a klade znepokojivou otázku: „Může USA dále pokračovat v takovémto znehodnocování základní měny světa?“

Z těchto střípků složil Brazil základ pro medvědí rady a tipy pro "vyvolené". Doporučenými obchody dle stratéga Goldman Sachs byla sázka na oslabení eura vůči švýcarskému franku (6měsíční put opce), ale především pak sázka na rostoucí zadlužení evropského bankovního sektoru skrze index sledující dluhy bank. Zatímco fondy mohly na následování této strategie získat nemalý zisk, k veřejnosti se tato zpráva neměla nikdy dostat. Goldman Sachs potom měl díky tajné analýze, kromě loajality spokojených klientů, profitovat také ze struktury investičních tipů. Doporučené sázky skrze indexy a opce, které GS spravuje, totiž bance vynášejí výrazně vyšší poplatky, než minimální provize z nákupu/prodeje samotných akcií.

Kromě této zištnosti tajných doporučení pro největší z klientů však média upozorňují i na názorové nesrovnalosti při srovnání s doporučeními analytické divize banky pro širší klientelu. Zatímco tajný strategický report doporučuje vsadit na pokles eura proti švýcarskému franku, jedna z posledních zpráv analytiků devizových trhů Goldman Sachs mluví o franku jako o jedné z nejvíce nadhodnocených měn světa a spekulace na další posilování měny nijak nedoporučuje. Právě tato „dvojakost“ doporučení obnovuje diskusi o praktikách investičních bank, které byly spolu s ratingovými agenturami označovány za jedny ze strůjců poslední globální finanční krize.

I zde však má Goldman Sachs odpověď. Zpráva prý vznikla v podstatě na zakázku hedge fondů připravujících se na kolaps trhů. V týdnu, kdy zpráva vyšla byly sázky profesionálů mezi investory podle indexu International Strategy & Investment Group (mapujícího vývoj aktiv 35 významných hedge fondů spravujících aktiva za 84 miliard dolarů) nejvyšší od července 2009, a nedávaly tak v blízké době šanci myšlence na růstový obrat.

„Finanční instituce publikují zprávy navrhující strategie, které sednou potřebám klientů. Ať už si klient chce zajistit stávající expozice, otevřít dlouhé či krátké pozice, nebo je jeho cílem vyrovnat se nástrahami, které trhy skrývají,“ vysvětlil existenci tajné zprávy mluvčí banky Goldman Sachs. Banka dále vysvětlila, že na rozdíl od analytiků, kteří dle regulace nesmějí přijít do styku s obchodníky banky, jsou stratégové (jako Alan Brazil) velmi úzce spjati s tradery a aktuálním děním na trhu. Odsud tedy prý může plynout rozdílnost závěrů obou skupin téže banky. Samotná tajná zpráva nese v zápatí upozornění, že se nejedná o produkt výzkumného oddělení banky a neměla by se dále šířit.

Problematický je však stále morální rozměr doporučení této investiční banky sázet proti vývoji v Evropě, a zvláště pak v bankovním sektoru, ve chvíli, kdy se spolu s dalšími velkými subjekty uchází o možnost poskytovat bankovní a poradenské služby právě těmto zemím eurozóny. České ministerstvo financí dnes oznámilo, že Goldman Sachs vstupuje mezi dealery primárních aukcí státních dluhopisů a bude také tvůrcem sekundárního trhu v rámci elektronické obchodní platformy MTS.

(Zdroj: WSJ, Business Insider, Bloomberg, Goldman Sachs)


Váš názor
  •  
    17.09.2011 16:01

    Celý je to pokřivený. Chytráci co sázejí na pokles, bezdůvodné snížení cen akcií zdravých podniků(viz nynější flutkuace). Nechápu. Co to je za logiku sázet na pokles trhů, kdo to vymyslel? Asi nějakej línej chytrák, který chtěl zadarmo přijít k pěnězům, který si nedokáže vydělat poctivou prací.
    Element
  • GL
    08.09.2011 0:05

    všem který chtěj žít z 2% pa. (delcop) po 20 letech budete mít, za předpokladu, že nic nevyberete necelých 1,5 mega...začli jste třeba v 30 a teď j vám 50...fakt super..na jak dlouho Vám stačí půl mega...každý si odpoví sám, nechci být arogantní a zlý..;-)
    db
    • Re: GL
      08.09.2011 0:19

      samozřejmě - pokud máte třeba 100 mega můžet těch 20 let žít bezpečným, nudným a střednostřídním životem a ještě něco ušetřit...))...kdo z Vás to má? ..a je super banka ZUNO napříštích 20 let bezpečná minimálně stejně jako Lehmani???...kdo to ví? snad Jan Tleskač? ;-)
      db
      • a to všechno
        08.09.2011 0:23

        za předpokladu nulové inflace..))) ...díky ale to spíš věřím v tomto časovém horizontu v teleportaci a cestování v čase (!) než investici do ZUNO BANK...mimochodem nezaložili to nějaký domorodci z JAR ???
        db
  •  
    06.09.2011 11:36

    CO SE DOSTANE NA VENEK ÚMYSLNĚ (nebo jako neúmyslně) je podraz na investory. Cíl vytunelovat státní pokladny se zdařil..Životní úroveň za cenu zadlužení a projíst" ještě nevydělané peníze na desetiletí dopředu taky. Odvrátit tím stávky za zvýšení mezd je hlavní motiv podpory půjček na všechno"..! Jednoduché je si pujčit,než stávkovat a následně držet ústa, aby jste nepřišli o práci a tím o nemožnost dluh splatit...! Tato strategie kapitálu má i druhý efekt: Z vlád států se staly loutky podřízené kapitálu..Jsou i jím placené..( peníze na volební kampaně)..Z vděčnosti se nijak nekalkulují ceny státních zakázek. Uměle vyvolané a stále se opakujicí krize a vlastně i chaos zglobalizovanému kapitálu jistě vyhovuje, odnesou to přeci jenom jen obyčejní lidé a aktéři se napakují...
    seul
  •  
    06.09.2011 10:14

    Ale to delaji vsichni co je na tom divneho, banky jako GS aspol jsou tady proto aby okradali klienty do te doby nez nekdo okrade je viz LB nebo RBS nebo ... Tak je to spravne Ale nikdy neni okradeny management ten ma sve jiste. Ceo je v pohode at se deje co se deje.
    L
  • Koho to dnes překvapí???
    05.09.2011 23:01

    ...stačí si přečíst knihu CITYBOY...!!!!
    Miki
  • Komedie
    05.09.2011 18:50

    Pokud jste se stáhli z trhu a současně nevíte co s hotovostí, tak já si ji aktuálně na půl roku uložil do ZUNO bank. Je to nová banka na českém trhu, která nabízí akční úročení s fixací na 6 měsíců za 3,5%. Nabídka trvá do konce září. Je fajn mít ty peníze zafixované. Při tom nedávném rtc bych se pokoušel chytat vlnky a když se koukám zpětně, tak už bych byl chudší o dalších 20.000... Ale jsem zřejmě závislej. Sice si teď sedím na penězích, ale čumět do grafů musím pořád dál... :-/
    delcop
    • Re: Komedie
      05.09.2011 23:05

      já ti na oplátku nabízím akční kopanec do prdele-
      db
      •  
        05.09.2011 23:56

        Diky, toho si cením :)
        delcop
        •  
          06.09.2011 3:48

          Ty jooo, delcop, to ale asi patříš na jinej level diskusí - jak se tak-tak bránit inflaci. Tady jde kromě prachů taky o adrenalin a možnost zareagovat na nově vzniklé situace. A toho všeho ty se zříkáš. Takže asi moc přívrženců tady mít nebudeš. GL všem
          Fanda
    • Clear Deal od JT Bank
      05.09.2011 19:04

      ti da k tomu jeste pobyt v 5* hotelu v Tatrach http://www.cleardeal.cz/produkty/terminovane-vklady
      Ticino
    • Re: Komedie
      05.09.2011 19:00

      sis nasel vedlejsak no, tak nam to tady nemusis servirovat (slusne receno!!!)
      VSE LIMITED
    • Re: Komedie
      05.09.2011 18:58

      tech 3,5% je p.a. Za 6 mesicu dostanes 1,75% minus 15% dan.
      hm
      •  
        05.09.2011 23:51

        Po pul roce to muzu supnout jinam. Nefixovane vklady maji 2% a navic se to da udelat tak, ze se dan 15% neplati (myslim u tech nefixovanych vkladu) takze p.a. to dela prumerne tak 2,5%... Akcie jsou ted dost rizikove, zlato taky, nic lepsiho me v soucasne chvili nenapadlo...
        delcop
        •  
          07.09.2011 22:50

          co na to říct -jsem novej , ale jestli jsou lidé obchodující na Patrii jako delkop tak pozdrav pánbůh
          dědek
          •  
            07.09.2011 23:43

            jen rekl, ze si po zavreni zisku si dava oddech, dokud situace nebude rehlednejsi. je tu proste otevrena diskuse. bud se pridas nebo ne.
            Azb
            • azbukáči
              07.09.2011 23:53

              on tady bezostyšně dává spamovou reklamu (Jaký delcopovo imaginární zavření imaginárních zisků????)..akcie jsou nejistý, zlato je nejistý, ale kdo ví jak na věc - akční frajeři ze ZUNO bank..)))) ...beru to jako joke Q3...))))
              db
              • Re: azbukáči
                08.09.2011 0:07

                secko je to joke vcetne gs, jen nam to servirujou po troskach :o)
                Azb
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.