Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: ČR finanční krize nehrozí, DPH se může změnit z kvartálu na kvartál

Kalousek: ČR finanční krize nehrozí, DPH se může změnit z kvartálu na kvartál

06.10.2011 16:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Nynější dluhová situace v Evropě se může překlopit v hospodářskou krizi, která by měla dopad i na českou ekonomiku. Toto riziko existuje, není malé a mělo by rozpočtové a sociální důsledky, řekl dnes na Žofínském fóru ministr financí Miroslav Kalousek. Dodal nicméně, že České republice finanční krize nehrozí. Centrum nákazy je podle něj v eurozóně. V následné debatě s novináři ve své vizi možných změn DPH směrem k jednotné sazbě Kalousek naznačil, že by po první změně v lednu 2012 mohla ta další přijít teoreticky již v dubnu.

"Jsme si jisti současným stavem, troufnu si říct, že Česku finanční krize nehrozí," uvedl Kalousek. Situace ve světové ekonomice by podle něj mohla být složitější než po pádu Lehman Brothers. "Buď eurozóna najde radikální řešení, nebo dojde k systémovému selhání," řekl. Nikdo podle něj ale nyní není schopný předpovědět, kdy krize začne a jak bude rozsáhlá.

Pokud by se výkon ekonomiky prudce ochladil, vláda podle Kalouska může pouze tlačit rozpočtové deficity k nule a udělat všechno pro to, aby reálné příjmy obyvatelstva nepřevýšily růst produktivity práce. "Pokud se budeme chovat opačně, ohromným způsobem ohrozíme sami sebe. I kdyby všechny strukturální reformy startovaly již dnes a byly dokonalé, nedopadnou do rozpočtu pozitivně dříve než za tři čtyři roky," podotkl.

Podle červencové prognózy MF by měla česká ekonomika v příštím roce růst o 2,5 procenta, nezaměstnanost by mohla klesnout na osm procent. Premiér Petr Nečas však již minulý týden uvedl, že vláda zřejmě bude muset snížit odhad růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta. Kalousek již dříve řekl, že pokud by se česká ekonomika kvůli celosvětové krizi vyvíjela hůř, bylo by nutné přijmout kroky na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu. V případě výdajů by to podle jeho slov místo tupých škrtů byly škrty "velmi ostré".

Kalousek také řekl, že by si přál zvýšení jednotné sazby DPH z plánovaných 17,5 procenta na 19 procent a současně osvobození léků a tisku od této daně. "Dává to logiku, kdyby bylo po mém, jdu sazby měnit hned. 'Sociální svědomí' koalice ale má jiný názor," poznamenal. Ministr také uvedl, že on nikdy nepředloží návrh na zdanění nezdravých potravin. Daně by podle něj neměly sloužit k sociálnímu inženýrství.

Nadcházející sněmovní tahanice o státní rozpočet ale podle Kalouska už nic neudělají s připraveným zvýšením snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent od příštího roku. Ze svého vlastního přesvědčení by se ale vrátil k letnímu návrhu, který kalkuloval s 19procentní DPH a 10procentní výjimkou pro léky, knihy a tiskoviny, a to už od ledna 2012. Nejmenší z koaličních partnerů, Věci veřejné, se ale proti této změně, jejíž výhodou byl o 10 miliard korun nižší rozpočtový schodek a vyrovnání salda na důchodovém účtu, postavily. 

"Kdyby bylo na mne, měním hned. Myslím, že je známé, že podobný názor má i pan premiér, sociální svědomí koalice má ale názor jiný," uvedl Kalousek. Na dotaz agentury MediaFax, kdy nejdřív by se mohly odehrát další daňové změny, Kalousek odpověděl: "DPH nemusíte měnit se začátkem roku, můžete ji měnit kvartálně." Teoretické sjednocení DPH až na 19 procent tak hrozí nejdřív k 1. dubnu 2012. Předtím by ale VV musely změnit názor.

O daňových změnách bude již zítra na ministerstvu financí jednat koaliční komise. VV se už například nechaly slyšet, že znovu přijdou s plánem zvýšit zdanění firem z 19 na 20 procent. Něco takového ale dlouhodobě odmítá jak TOP 09, tak ODS.

(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
  • Krize je to výdajová
    07.10.2011 11:41

    kdyby se nevyhazovali peníze za pí..viny, tak může být rozpočet přebytkový. Je pořeba podporovat aktivitu ne ji ničit vysokými daněmi. Pokud na dálnice nevydělám tak je nestavím, a když není na důchody, tak je snížím a ně že zdaním vše 70% to se mu na to pak všichni z vysoka a jsem zvědav kdo to bude pak platit. Za vlastní by to geroj Kalous dělal taky, jenže za cizí machruje.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Krize je to výdajová
      07.10.2011 13:01

      A všimli jste si, jak teď Kalousek pořád mluví o 'střádalech' - těch, co musí podle něj obracet každou stovku? Těm chce prý vyhovět. Jj, ti se nejlíp obírají. Viz donaldova předposlední fáze....
      Kalka.
    • to Mike
      07.10.2011 12:17

      Opravdu trefně napsáno !! Jsou lidé, kteří tak myslí, ale nejsou v politice. Politici si naopak myslí, že pokud mohou rabovat lidem peněženky beztrestně dál, že se jich taková logika netýká.
      Jesse
  • Krize
    07.10.2011 6:14

    Tato krize není dluhová, hospodářská nebo finanční. Tato krize je jednoznačně morální!
    Achjo...
    • Re: Krize
      07.10.2011 8:59

      To nemá s morálkou nic společného. Blbost a sebezahleděnost českých politiků, kteří předtírají že rozumí ekonomice, je krizí odpovědnosti za stát.
      Jesse
      •  
        07.10.2011 9:23

        Dovoluji si vypůjčit ze "Zvedavce" :"Vypůjčím si proto z portálu Jana Šinágla text skotského právník a historika, Sira Alexe Frasera Tytlera (1747- 1813), který napsal: "Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlád. Demokracie může trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohu dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti. Průměrná doba trvání vrcholu velkých světových civilizací byla přibližně dvě století a všechny postupně procházely těmito stádii: od otroctví k víře, od víry k odvaze, od odvahy ke svobodě, od svobody k hojnosti, od hojnosti k sobectví, od sobectví k sebeuspokojení, od sebeuspokojení k apatii, od apatie k závislosti, od závislosti zpět k otroctví." Rudolf Mládek" řekl bych, že jsme v předposlední fázi.
        donald
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.