Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padne slovenská vláda? Výsledek hlasování o EFSF a důvěře vysoce nejistý

Padne slovenská vláda? Výsledek hlasování o EFSF a důvěře vysoce nejistý

11.10.2011 12:29, aktualizováno: 11.10. 15:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Slovenská premiérka Iveta Radičová spojila dnešní rozhodnutí parlamentu o navýšení Evropského fondu finanční stability (EFSF) s hlasováním o důvěře vládě. Poslední postoje šéfa SaS Sulíka i šéfa Směr Roberta Fica nezaručují, že hlasování bude úspěšné a je tak otevřená cesta k možnému pádu slovenské vlády, připuštějí informace slovenského deníku Sme, agentur SITA a Reuters.

Strany Svoboda a Solidarita (SaS) a zástupci občanského hnutí Obyčejní lidí, kteří se do parlamentu dostali na kandidátce SaS, se hlasování nezúčastní. Je to celkem 22 poslanců. Koalice, která má ve stopadesátičlenném parlamentu 79 poslanců, tak nebude mít ke schválení eurovalu potřebnou většinu hlasů. Schůze parlamentu začala ve 13.00, podle dosavadních odhadů lze ale čekat samotné hlasování teprve kolem 18. hodiny.

"Dopustit izolaci země je pro premiéra Slovenska nepřijatelné," řekla Radičová na tiskové konferenci. Tři ze čtyř stran vládní koalice - Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd euroval podpoří. Čtvrtá strana Svoboda a Solidarita (SaS) v čele se Sulíkem je ale proti a přesvědčit ji nedokázala ani pondělní jednání na poslední chvíli, kdy premiérka nabídla demisi v případě, že se koalice na posílení záchranného fondu eurozóny nedohodne. Sulík potvrdil, že ani ve spojení s důvěrou vládě změny EFSF jeho strana nepodpoří. "Je mi líto, že koaliční partner nepřijal nabídku na možný kompromis," reagovala Radičová s tím, že už hovořila s prezidentem, který rozhodne o dalším postupu v případě pádu vlády.

"Hlasování se nezúčastní," uvedl Sulík o poslancích jeho strany. "Není důležité, kolik má strana členů, ale že drží v jednom šiku," dodal. Sulík také dodal, že on je proti tomu, aby byl euroval spojen s hlasováním o důvěře vládě. "Je to krok k návratu Roberta Fica (expremiér a předseda největší opoziční strany Smer-SD)," řekl Sulík.

Podle Sulíka je to právě jeho strana, která nejvíce premiérku podporuje. "Vláda měla vládnout a pokračovat v reformách. Zjevně věc, která je v rozporu s programovým prohlášením, je důležitější. Mrzí mne to," dodal. Na otázku, zda by podporoval případnou menšinovou vládu, neodpověděl. Koalice SDKÚ, KDH, Most-Híd a SaS má nyní v parlamentu těsnou většinu. Sulík jasně varoval, že spojení hlasování o EFSF s důvěrou vládě znamená, že EFSF nebude ratifikován, a řekl, že jeho strana se hlasování nezúčastní.

Předseda opoziční strany Smer Robert Fico uvedl, že bude jednat o EFSF se stranami, které jeho změny nyní podporují v případě, že dnes bude hlasování o EFSF a tím i hlasování o vyslovení důvěry vládě neúspěšné.

„Je to nepřiměřený nátlak, svým způsobem vydírání,“ uvedla ke spojení hlasování o EFSF s důvěrou vládě poslankyně SaS Jana Kiššová. „Je to škoda, ale respektujeme rozhodnutí premiérky. Podle mne nám to pravicoví voliči nezapomenou,“ zní další prohlášení, znějící pro negativní výsledek hlasování z úst šéfa koaliční KDH Daniela Lipšice, podle kterého slovenská koalice padá na tvrdohlavosti několika jedinců.

Pro rozšíření efektivity EFSF se už vyslovilo 16 zemí – Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Nizozemsko a naposled v pondělí večer Malta.

(Zdroj: Sme, Reuters, Bloomberg, mediafax)


Váš názor
  • Není to jasné
    11.10.2011 17:05

    můžou říci ne. Od SK chtějí na euroval EUR 7,7 mld. Přitom čisté příjmy SK z EU dotací za rozpočet 07 - 13 jsou celkem EUR 11 mld. To už není tak velký rozdíl, aby SK bylo zcela nesvobodné v rozhodnutí. http://jdem.cz/r7z97
    Maigret
  •  
    11.10.2011 13:47

    Tak jsem si vzpomněl na okamžik loni (nebo kdy to bylo), kdy Skorosvatý Václav odmítal podepsat euroústavu nebo co to bylo. Horší je, že i tehdy jsem dával za pravdu spíš jemu, stejně jako teď našim sousedům... To, že s tím některá země nesouhlasí, by nemělo automaticky znamenat, že jsou to pitomci. Bohužel (nejen) Slovensko má v Unii takovou vyjednávací moc, že jediné, co mohou, je dělat takovýhle tyjátr.
    Berounskej
  •  
    11.10.2011 12:44

    Že mě to vůbec nepřekvapuje, to jsou prostě Slováci. Teď to té EU předvedou jací jsou borci, aby nakonec EU nelitovala, že je sem vůbec vzala.
    Chudas
    •  
      11.10.2011 13:57

      hmm... slováci toho litují už dnes :-)
      Jesse
  • Sourozenecká rivalita
    11.10.2011 12:38

    Když ono euro bylo to jediné, v čem nás mohli Slováci předběhnout, a proto euro přijali. Pamatuji, jak jsem byl na horách v lednu 2009 a jedna Slovenka tam při platbě cca 75Kč v občerstení řekla, cituji: "No viete, my už platíme Eurom, to já nemám koruny lebo čo to tu máte." :-DD
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.