Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby ve Španělsku: Opoziční pravice získala silnou většinu, premiérem nejspíš Mariano Rajoy

Volby ve Španělsku: Opoziční pravice získala silnou většinu, premiérem nejspíš Mariano Rajoy

21.11.2011 8:25, aktualizováno: 21.11. 9:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předčasné parlamentní volby ve Španělsku podle očekávání jasně vyhrála dosud opoziční středopravá konzervativní Lidová strana (PP). Po sečtení 97 procent odevzdaných hlasů získávala PP pohodlnou parlamentní většinu 186 ze 350 poslaneckých křesel. Dosavadního socialistického premiéra Josého Luise Zapatera by tak měl vystřídat v čele kabinetu šéf PP Mariano Rajoy.

Socialistům, kteří se nedokázali vypořádat s nezaměstnaností a dalšími ekonomickými problémy v zemi, přisuzují téměř konečné výsledky jen 110 poslaneckých křesel, zatímco dosud jich měli 169. PP, která si polepšila o více než třicet křesel a získala 44,6 procenta odevzdaných hlasů, se již označila za jasného vítěze, zatímco socialisté s 28,7 procenta hlasů již přiznali svou drtivou porážku. Volební účast byla 72 procent, o trochu menší než v minulých volbách.

"Moje vláda bude službou Španělsku a španělskému lidu," řekl vítěz voleb Mariano Rajoy po sečtení téměř všech hlasů, když bylo jasné, že jeho PP dosáhla historického úspěchu, absolutní parlamentní většiny. Rajoy slíbil "boj s krizí", ale zároveň varoval, že při řešení špatné ekonomické situace v zemi "se nestanou žádné zázraky".

"Pro nikoho není tajemstvím, že budeme vládnout za nejchoulostivějších okolností, jimž Španělsko čelilo za 30 let," prohlásil v povolebním projevu Rajoy. "Pro mě nebude jiných nepřátel než nezaměstnanost, deficit, nadměrný dluh, hospodářská stagnace a všechno, co v naší zemi vytváří tuto kritickou situaci," dodal dosavadní vůdce pravicové opozice.

Předčasné volby se konaly v době špatné finanční a hospodářské situace v zemi. Španělé zjevně ztratili důvěru v dosavadní socialistickou vládu, jež nedokázala zemi odvrátit od dluhové krize a zkrotit téměř 22procentní nezaměstnanost, která je nejvyšší v Evropské unii. Levice byla u moci od roku 2004.

"Socialistická strana nezískala dobrý výsledek. Volby jsme jednoznačně prohráli, " uvedl 60letý lídr Španělské socialistické dělnické strany (PSOE), Alfredo Pérez Rubalcaba v Madridu. "I přesto jsme obdrželi důvěru a hlasy sedmi milionů občanů, kteří nás podpořili ve zvlášť těžkých dobách, a vůči nimž jsme měli odpovědnost během let nejhorší ekonomické krize, jakou jsme zažili," dodal Rubalcaba

Nová pravicová vláda bude muset prosazovat další úsporná opatření, aby se podařilo snížit státní deficit a uklidnit tak finanční trhy, které již měsíce pochybují o ekonomické pevnosti Španělska.

První reakcí trhů dluhopisů byl mírný. V pondělí ráno došlo k poklesu výnosu desetiletého dluhopisu španělské vlády o jeden bazický bod na 6,37 procenta. Tento referenční výnos přitom na konci minulého týdne po čtvrteční nevydařené aukci vylétl až na 6,83 procenta a nebezpečně se tak přiblížil trhy obávané hranici 7 procent, která je pro státní pokladnu považována za dlouhodobě neudržitelnou. Výnos dvouletého španělského dluhopisu dnes pokles také o 1 bps na 5,42 procenta. Španělský akciový trh v úvodu dne mírně ztrácí, když jeho index IBEX stáhly o 0,2 procenta níže tituly jako Iberdrola, Telefónica a Inditex.
Rajoy si v předvolební kampani vystačil jen s nekonkrétním nastíněním svých plánů, z nichž odhalil především ty populárnější. Každému živnostníkovi slibuje bonus ve výši 3000 eur (kolem 75.000 korun) za každého nově přijatého zaměstnance v roce 2012. Rajoy rovněž ohlásil daňové úlevy, které by měly povzbudit španělskou ekonomiku.

Podle statistik je ve Španělsku 1,4 milionu domácností, v nichž nikdo nemá stálé zaměstnání. Zhruba milionu rodinám hrozí, že přijdou o majetky kvůli neschopnosti platit účty. Španělé, ačkoli ve své většině tíhnou k levici, jsou podle pozorovatelů přesto ochotni si po létech žití na dluh utáhnout opasky.

Nedělními volbami se uzavírá éra kdysi populárního premiéra Zapatera, který se už počátkem roku rozhodl dále nekandidovat. Kdysi rázný politik, jenž k velké nevoli Bílého domu stáhl španělské vojáky z Iráku a navzdory odporu církve prosadil sňatky homosexuálů, je dalším z řady šéfů vlád na periferii eurozóny, které smetla krize tohoto sdružení zemí platících eurem. Podobný osud už stihl premiéry Řecka, Irska, Itálie a Portugalska.

U dalších stran výsledky ukazují, že umírněně nacionalistická katalánská aliance Konvergence a jednota (CiU) ve volbách získá 16 křesel, tedy o šest více, než má dosud. Počet poslanců strany Sjednocené levice (IU) by se měl dokonce zvýšit ze dvou na 11. Úspěch IU se vysvětluje jejím spojením s protestním hnutím 15-M neboli hnutím "rozhořčených", které kritizuje nezaměstnanost a zkorumpovanost mocných a získalo si sympatie mnohých Španělů.

Průlomové jsou volby i pro baskickou nezávislou koalici Amaiur, která by se mohla dostat vůbec poprvé do parlamentu, a to se sedmi poslaneckými křesly. Tato koalice údajně pochází z hnutí Batasuna, tedy politického křídla zakázané ozbrojené separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).

(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data