Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Praha tažena „řešením“ pro eurozónu silně rostla: Erste 8,5 %, VIG, NWR a CETV 4 %

Praha tažena „řešením“ pro eurozónu silně rostla: Erste 8,5 %, VIG, NWR a CETV 4 %

28.11.2011 17:02
Autor: Josef Kohout

Pražská burza se dnes návazně na západní Evropu i další trhy v našem regionu svezla na spekulacích nejprve o pomoci MMF pro Itálii, což fond dementoval, a následně o chystaném radikálnějším přístupu k plánu na záchranu eurozóny pod taktovkou Německa a Francie, což naopak mluvčí německé vlády potvrdil. Na negativní obrat finančních trhů po růstovém hladu, nastartovaném předchozími výprodeji, nestačila zpráva ratingové agentury Moody’s - varující, že pokud Evropa nenalezne velmi rychle lék na dluhovou krizi a bankovní krizi v Evropě a neuklidní finanční trhy, nemusí se vyhnout vícenásobným bankrotům zemí eurozóny a případně jejímu rozpadu, následovanému hromadným snižováním ratingů u zemí eurozóny – ani zpráva OECD, revidující očekávaný růst světových i evropských ekonomik, včetně té české.



Jako obvykle při změně sentimentu pokles řešení dluhové krize státy v čele zájmu na pražské burze finanční tituly. Západoevropské banky, především pak francouzské jako je BNP či Societe Generale, registrovaly i více jak 10% růsty a Praha nezůstala pozadu. Lokální trh nejvíce podpořila rakouská Erste Bank, která většinou lépe kopíruje okolní sentiment než Komerční banka. Titul si dnes připsal 8,5% zisk a bez větších problémů uhájil ceny zpět nad 300 úrovní. Závěrečná aukce pak proběhla poblíž denních maxim na 313,50 Kč/akcie.

Rakouská bankovní skupina Erste získala od rumunských fondů SIF v rámci prvních dohod s nimi o postupném odkupu jejich podílů v rumunské ovládané bance BCR 6,23 procenta akcií této banky. Proti této transakci vydala 4,2 milionu akcií skupiny, které představují 1,1 procenta všech vydaných akcií skupiny. Obchodování s přesně 4.249.746 akciemi bylo ve Vídni, Praze a Bukurešti zahájeno dnes. Již v polovině září Erste oznámila, že uzavřela dohodu se čtyřmi z pěti rumunských regionálních investičních fondů Societate de Investitii Financiare (SIF), na jejímž základě postupně získá jejich podíl ve výši 24,12 procenta v rumunské Banca Comercială Română (BCR). Celková hodnota transakce, v níž, jak se nyní již z části naplnilo, hraje roli i výměna za akcie Erste Bank, je 435 milionů eur. Po jejím dokončení Erste navýší svůj podíl v BCR na 93,52 procenta.

Na titulu Erste dnes obnovila pokrývání Mediobanca a to s doporučením „neutral“ a cílem 18 EUR, v přepočtu cca 467

Komerční banka otevřela pod 3100 Kč/akcie metou a postupně se přesunula k cenám nad 3120 korunami, kde se obchodovalo po zbytek dne. S blížícím se závěrem však dorazilo více prodejních objednávek a titul zakončil pod denními minimy na 3083 .

Rally u lokálních energetických zástupců vedlo výše pouze NWR, které se přehouplo přes 130 a zakončilo se ziskem 4,5 %. Naopak téměř nulový zájem byl o akcie ČEZu, který si dnes šel zcela vlastní cestou a ignoroval jak okolní rally, tak vývoj německých utilit, které registrovaly více 5% zisky.

Akcie Unipetrolu pak zůstaly zcela v klidu po celý den, kdy se nezobchodoval ani objem ve výši jednoho lotu. Jeho akcie tak ilustrovaly dnešní slabý objem, kdy se zobchodovalo celkově podprůměrných 685 milionů korun při průměru za posledních 12 měsíců na úrovni 1,260 mld. .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba