Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Keynes měl pravdu

Keynes měl pravdu

03.01.2012 13:46
Autor: Redakce, Patria.cz

„Fiskální utahování má probíhat během boomu, ne v době poklesu,“ řekl John Maynard Keynes v roce 1937. Franklin D. Roosevelt pak hned dokázal, že má pravdu, když se snažil dosáhnout vyrovnaného rozpočtu příliš brzy. Tímto krokem totiž poslal oživující se ekonomiku zpět do hluboké recese. Omezování vládních výdajů ve skomírající ekonomice jen zhorší propad. Úspory by měly počkat až na pokročilé silné oživení. Vlády většiny západních zemí se ale na konci roku 2010 a na počátku roku 2011 bohužel domnívaly, že je tomu jinak. Věřily, že by se měly zaměřit na deficity, ne na pracovní místa, přestože se oživení nacházelo v rané fázi. Jejich činy pak opět ukázaly, že se Keynes nemýlil.

Obecně rozšířený názor ovšem hlásá opak. To, že stimulační balíček prezidenta Obamy nedosáhl boomu zaměstnanosti, se považuje za důkaz, že vládní výdaje pracovní místa vytvářet nemohou. My, kteří jsme si prošli relevantní čísla, jsme ale od počátku tvrdili, že stimulace byla s ohledem na hloubku propadu velmi malá. Skutečným testem keynesiánské ekonomie tak nejsou nedostatečné snahy americké vlády o podporu ekonomiky, které byly navíc do značné míry vyváženy snížením výdajů jednotlivých států. Tímto testem je vývoj v evropských zemích. Řecko a Irsko muselo přistoupit k těžkým úsporným programům, protože ty představovaly podmínku záchranných úvěrů. A procházejí obrovským propadem ekonomiky, který dosahuje dvojciferných hodnot.

Podle dominantní ideologie by se tak ale dít nemělo. Například republikáni v Kongresu přišli v roce 2011 se zprávou, jejíž název zněl „Utrácejme méně, zmenšeme dluh, podpořme růst.“ Podle ní byly obavy z negativního vlivu snížených výdajů na růst neopodstatněné. Nižší výdaje měly naopak podpořit důvěru spotřebitelů a podniků a nakonec možná vést dokonce i k vyššímu růstu. Můžeme sice tvrdit, že Řecko a Irsko si nemohou vybírat, protože bez úsporných opatření by došlo k defaultu. Rok 2011 ale ukázal, že Spojené státy si vybírat mohou. Vláda může být posedlá deficity, finanční trhy však ukazují, že by si mohla půjčovat více.

Rok 2011 tak byl rokem, kdy politické elity kvůli deficitům, které problémem nebyly, zhoršily skutečný problém – ekonomika se potácí v depresi a přetrvává masová nezaměstnanost. Dobrou zprávou je to, že prezident Obama opět začíná proti utahování bojovat a zdá se, že vyhrává. Možná si nakonec vezmeme k srdci Keynesovu radu, která má stejnou váhu jako před 75 lety.

Autorem je Paul Krugman.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  • Jesse
    03.01.2012 20:15

    tady kecá do všeho, většinou sou to bullshits
    Bob
  • Jesse + Ruphej
    03.01.2012 15:53

    zajděte si někam spolu na jedno.....chápu ....i muži mají své dny....ale vy je tu máte nějako poslední dobou často.....:-D
    AMN
    • Re: Jesse + Ruphej
      03.01.2012 17:20

      Ruphej nepije, je to sračka :-)) Už jsme ho párkrát zvali a on se jen vykrucuje, baba :-)))
      Jesse
      • ruphej
        03.01.2012 17:27

        pije irskou.S přáteli.
        Velkamedvědice
  • je to marný
    03.01.2012 14:33

    Je naprosto iraconální se rozčilovat. Jedinný lék mají v rukou samotní jedinci, soukromníci..., svým individuálním přístupem - sbalit majetek, nikomu nic neodevzdávat, žádné daně, vyházet pracovní sílu na ulici a postarat se sám o sebe. Jiná cesta z tohoto marasmu neexistuje. Jestli to někdo tvrdí, tak je to ekonomický primitiv. Kalousků tu máme dost :-))
    Jesse
    • Re: je to marný
      03.01.2012 14:40

      jesse tohle se mi libi..fakt..castecne provedeno..pomaham si sec muzu..
      OPTIMISTA
      •  
        03.01.2012 14:43

        Je to přesně rok, co jsem prodal firmu. Udělal jsem dobře, hlavně včas.:-) Může mi někdo vlízt na hrb...
        Jesse
  • někdo si z nás dělá legraci
    03.01.2012 14:24

    Myslím si, že si z nás někdo v redakci Patria online dělá legraci a potají se baví, jak se rozčilujeme. Žádný Krugman asi neexistuje nebo alespoň nepíše tak stupidní texty. Ano, je pravda, že době Velké deprese vláda oslabovala účinek fiskálních výdajů tím, že současně zvyšovala daně. Jaký by však byl výsledek "správné" fiskální expanze, kdyby nebyla válka, dnes nelze odhadnout. Je naprosto nehorázné tvrdit, že se Amerika nedostatečně zadlužuje. A už vůbec neuvěřitelné je tvrzení, že hlavním záchrancem praovních míst je právě vláda. Neznám žádnou vládu na světě, která by byla posedlá deficity. I Schäuble (jak ten může být ministrem financí?) ještě nedávno tvrdil, že by byl hřích si peníze nepůjčit, když je stát dostane prakticky zadarmo. Vůbec se neptal, na co si je půjčí a jestli je vynaloží účelně! V roce 2011 žádná váda ne světě ve skutečnosti neřešila problém deficitu. Všude byly schodky. A copak Keynes 1929-1933, 1970-1974 nebo 1980-1986 něco vyřešil?
  • Co radí Krugman ?
    03.01.2012 14:23

    Takže co ? Takže stimulovat ekonomiku tištěním dalších peněz a pomocí dalších dluhů, které jsou už i tak obrovské ? Tištění peněz způsobuje nárůst cen komodit, což se projevuje následně např. v poklesu spotřeby a inflační likvidaci úspor. To není prorůstové opatření. A půjčit si další a další peníze již za vyšší úrok na stimulaci ekonomiky ? A čím se bude stimulovat ? Fabrik je jak máku, bytů jakbysmet, silnice vesměs máme, obchodní centra na každém rohu atd. atd. !! Že by se tedy vyráběli noví nezadlužení spotřebitelé ? S každým dalším dluhem roste potřeba státu vysávat z ekonomiky peníze již na samotné úhrady úroků a to nemluvím o likvidaci samotného dluhu.
    Peté13
    • Re: Co radí Krugman ?
      03.01.2012 15:49

      Absolutní souhlas s Peté. Jen bych chtěl dodat, že nikdo - a to ani pan Krugman /mimochodem by měl vrátit všechny ocenění, které kdy získal/ nemůže srovnávat rok 1937 s novým tisíciletím - tedy údobím globalizace, monopolismu, populismu, korporativismu, daňových rájů, kleptokratických a plutokratických vlád atd., atd... A mimo jiné, ani Keynes nezaručoval růst pomocí monetizace - o to se postaraly bohužel až války.... Stanley
      Stanley
      •  
        03.01.2012 15:53

        na nekterych principech.nemennych funguje svet uz tisicileti...nebo vic?to se nemeni...s urcita pravidla platily a platit budou...i v teto dobe jak pises... na kazde prase se vari voda
        OPTIMISTA
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data