Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza roste alespoň o procento již čtvrtým dnem v řadě; Erste Bank zelená již poosmé v řadě

Pražská burza roste alespoň o procento již čtvrtým dnem v řadě; Erste Bank zelená již poosmé v řadě

23.01.2012 10:38
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Pražská burza v úvodu rozšiřuje nedávnou rally, když index PX roste přes jedno procento už čtvrtým dnem v řadě v čele s rakouskou Erste Bank (404,6 CZK, 6,73%), která se veze na špici bankovní rally v Evropě. Na západoevropských burzách celkově zatím vidíme spíše smíšený vývoj, když investoři vyčkávají na výsledek dnešního zasedání evropských ministrů financí. Okolní burzy si rovněž připisují zisky, když rakouský ATX roste o 1,2 %, maďarský BUX přidává 0,45 %, zatímco polský WIG 20 odepisuje mírných 0,1 %.

Hlavním tahounem dnešního růstu jsou opět banky. Akcie Erste Bank posilují o více než 6 % a rostou již osmým dnem v řadě, když investoři spekulují, že to nejhorší z evropské dluhové krize by mohlo být za námi. Akcie Erste se poprvé od konce října vracejí na úroveň 400 . Pomoci mohla i dnešní zpráva analytiků Goldman Sachs (108,74 USD, 0,98%), kteří doporučují akcie Erste Bank k nákupu kvůli "abnormální valuaci", podle níž má banka celkovou kapitalizaci podobnou KB (3555 CZK, 1,57%), navzdory rozdílnému rozsahu podnikání v regionu CEE. Slušné ale poněkud mírnější zisky oproti Erste zaznamenávají akcie Komerční banky, které podobně jako Erste rostou na nejvyšší úroveň od konce října 2011.

Francie a Německo dnes navrhnou zmírnit globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank, aby předešly situaci, kdy se nedostatek úvěrů stane dalším balvanem na zádech klesající ekonomiky, píše list Financial Times s odvoláním na společný dokument ministrů financí Německa Wolfganga Schäubleho a Francie Françoise Baroina, který dnes mají předložit. Dokument dle listu volá po zvláštní dohodě pro banky, které zároveň vlastní pojišťovny. Ministři také chtějí navrhnout tříletý odklad pro povinné zveřejňování indexů úvěrové zátěže. Na posun má dojít z roku 2015 na rok 2018. Británie prosazuje zavedení již o příštího roku, zatímco Francie a Německo nechtějí, aby opatření kterákoli ze zemí zavedla před rokem 2014. Dohoda má také podpořil úvěry malým a středním podnikům (SME), proti kterým by banky mohly vyhrazovat méně kapitálu. Na pozadí sporů o zvláštní pravidla pro banky ovládající pojišťovny jsou dle listu potřeby Francie a Belgie ohledně případného navyšování kapitálu v Société Générale (22,59 EUR, 7,52%) a Crédit Agricole (5,19 EUR, 4,64%) o miliardy eur.

Soukromí věřitelé v jednáních o výměně dluhopisů s řeckou vládou už ve své nabídce dospěli k mezím ztrát, jaké si mohou dovolit, aby byla dohoda z jejich strany ještě "dobrovolná", uvedl šéf věřitelského vyjednávacího týmu Charles Dallara. Stále je přesvědčen, že dohody o snížení zadlužení Řecka může být dosaženo, vyslovil ale domněnku, že na tahu je nyní Evropská unie a Mezinárodního měnový fond (MMF), jinými slovy – nabídku věřitelů buď přijmou, nebo ne. Dohoda je klíčovou podmínkou pro druhý balík pomoci Řecku ze strany EU a MMF. Země čelí 20. března splátce dluhu v rozsahu 14,5 miliardy eur.

Společnost NWR (144,2 CZK, -1,90%) dnes zveřejnila přehled o produkci a cenách uhlí. V prvním čtvrtletí NWR dohodlo 13% pokles cen koksovatelného uhlí. V minulém roce společnost mírně překonala svůj cíl produkce a v tomto roce očekává u produkce jen mírný pokles. Akcie NWR reagují výběrem zisků do dvou procent.

Šéf CETV (136,5 CZK, 3,41%) Adrian Sarbu dnes pro tisk uvedl, že reklamní trh v ČR by měl letos růst už proto, že lze předpokládat nárůst objemu reklamy směřující do komerčních stanic vzhledem k ukončení prodeje reklamního času na veřejnoprávní televizi. CETV hodlá také oživit svou nabídku televizních kanálů na všech trzích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data