Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU chce rozdýchat trh s CO2 povolenkami řízením jejich nabídky, souhlas má přinést nová legislativa. Co ČEZ?

EU chce rozdýchat trh s CO2 povolenkami řízením jejich nabídky, souhlas má přinést nová legislativa. Co ČEZ?

16.02.2012 12:50, aktualizováno: 16.2. 13:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise hledá způsob, jak stabilizovat trh s emisními povolenkami CO2, o kterém stále více lidé z oboru hovoří jako o zkrachovalém a přežitém experimentu. V rámci nové energetické legislativy si chce vyhradit právo v rámci stabilizace cen na trhu část emisních povolenek z obchodování stáhnout, „pokud to bude potřeba“.

Evropský parlament signalizuje podporu dočasnému zablokování části emisních povolenek obchodovaných v rámci Evropského obchodního systému s emisemi ETS. Návrh úpravy, která se má objevit v rámci nové unijní energetické legislativy jako kompromis hlavních politických stran (skrze EP industry comitee), získala agentura Bloomberg.

O návrhu bude výbor EP hlasovat 28. února v Bruselu. V případě kladného stanoviska potřebuje schválení vládami členů EU. „Jde o rovnovážný kompromis, dohodu vybalancovanou napříč stranami,“ tvrdí Peter Liese za parlamentní frakci německé CDU. Na zprávu promptně zareagovala cena emisních povolenek na trhu, prosincový kontakt se dostal na ICE Futures Europe z dřívějších 8,10 EUR za tunu na cenu 8,40 EUR za tunu.

Systém ETS od svého vzniku v roce 2005 zahrnul přes 11 tisíc energetických a průmyslových podniků v Evropě a letos se snaží expandovat na zahrnutí leteckých společností. Právě to vyvolává prudké střety, hrozící obchodními válkami mezi Evropou a zbytkem světa. Čína již vydala svým leteckých společnostem pokyn se do systému nezapojovat.

Trh s emisními povolenkami ale nyní ovládá mimořádně výrazný nadbytek nabídky nad poptávkou a ceny jsou na čtyřletém minimu. Ozývají se ochránci životního prostřední na jedné straně a šéfové firem, jako jsou Royal Dutch Shell či E.ON na druhé straně s voláním po změně systému kvůli jeho neudržitelnosti. Výbor EP pro životní prostředí již v prosinci vydal stanovisko doporučující na trhu vyblokovat část emisních povolenek. Ceny poté vzrostly o 32 %. Doporučil EP výboru pro průmysl následovat jeho návrh. Tak se děje nyní.

Meziročně ceny emisních povolenek v Evropě na CO2 propadly o 47 %. Celý systém ETS byl za loňský rok rozsahem oceněn na zhruba 120 miliard amerických dolarů. Analytici divize Bloomberg New Energy odhadují pro periodu 2008 až 2012 převis nabídky v ETS v rozsahu 1,1 miliardy tun, finančně v rozsahu zhruba 8,5 miliardy eur. Tyto povolenky by z trhu pohly být staženy a přesunuty do dalšího období let 2013 až 2020.

V prosinci výbor EP pro životní prostředí těsnou většinou podpořil návrh, který by Evropské komisi umožnil v letech 2013 až 2020 výrazněji snižovat počty vydávaných emisních povolenek. Zpráva tehdy poslala ceny emisních povolenek strmě vzhůru, o více než 3,3 procenta posílily také akcie ČEZu, který má díky výjimce dostávat povolenky z části zdarma i po roce 2013.

Návrh předpokládá, že počet vydávaných povolenek se ve třetí fázi systému obchodování do roku 2020 sníží proti dosavadnímu předpokladu celkem o osm procent, což je asi 1,4 miliardy povolenek. Podle nynějších pravidel se má nabídka povolenek v letech 2013 až 2020 snižovat o 1,74 procenta ročně, zatímco návrh předpokládá snižování ročním tempem 2,25 procenta.

„Ceny povolenek CO2 jsou součástí ceny elektřiny, proto by základní futures kontrakty na německém i českém trhu měly růst spolu s nimi. ČEZ by měl z růstu cen povolenek profitovat, jelikož v roce 2013 musí nakupovat „pouze“ 30 procent své potřeby emisních povolenek (mimo export) a tato část by se měla následně každoročně zvyšovat až na 100 procent v roce 2020,“ uvedl již v prosinci Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. 



(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data