Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobce BlackBerry „vyškolila“ pátá kvartální ztráta v řadě, chystá návrat ke kořenům

Výrobce BlackBerry „vyškolila“ pátá kvartální ztráta v řadě, chystá návrat ke kořenům

30.03.2012 10:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Konec služeb pro běžné spotřebitele a návrat těžiště podnikání zpět ke korporátní klientele. Takové ponaučení si vzal společnost kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry, firma Research in Motion (RIM), ze ztráty 125 milionů dolarů, kterou firma utrpěla ve svém fiskálním čtvrtém čtvrtletí - za 3 měsíce do 3. března, ačkoliv o rok dříve to ještě byl zisk 934 milionů dolarů.

Při přepočtu na akcii zaostal zisk 80 centů za očekáváním analytiků v průzkumu agentury Bloomberg o jeden cent, na úrovni tržeb byl výsledek 4,19 mld. USD proti loňskému roku horší o 25 procent a o 8 procent horší než čekal trh. Titul v poobchodní fázi na Wall Street ztratil 1,7 procenta na 13,5 USD. Za loňský rok akcie RIM odepsaly již 75 procent hodnoty, za letošek potom přes 5 procent.

"Domníváme se, že BlackBerry nemůže uspět, když se budeme snažit, aby byl miláčkem všech," řekl šéf RIM Thorsten Heins. RIM se dostal do problémů, protože Američané opouštějí telefony BlackBerry a kupují si raději dotykové iPhony od amerického konkurenta Apple nebo modely, které využívají operační systém Android od společnosti Google.

Společnost RIM dlouho dominovala trhu s chytrými telefony pro firmy. Telefon BlackBerry byl oblíben zvláště kvůli své bezpečnosti a spolehlivosti. Oblíbil si ho i současný americký prezident Barack Obama, který ho odmítl přestat používat po svém nástupu do úřadu. Později se firma rozhodla vstoupit i na trh pro běžné spotřebitele, zde však narazila při konfrontaci s konkurenčními modely a zaostává i v aplikacích. BlackBerry navíc začal ztrácet půdu pod nohama i u firemní klientely, protože zaměstnanci začali požadovat konkurenční modely.

„Chystáme významné investice do společnosti, průmyslového designu a do high-end přístrojů,“ uvedl šéf společnosti RIM v konferenčním hovoru s analytiky po výsledcích. Spolu s odchodem z více spotřebně zaměřeného trhu firma zvažuje uvolnit svůj operační systém BlackBerry 10 ostatním výrobcům mobilních telefonů zaměřeným na tento segment.

„Je to krok správným směrem, i když u těchhle lidí zůstávají opatření vždy napůl cesty,“ zhodnotil plán na novou firemní strategii Ed Snyder, analytik Charter Equity Research. „Pořád potřebují udělat velké změny a potřebují to udělat rychle,“ dodal s tím, že by firma potřebovala krizového manažera, který by nebyl zatížen minulými (špatnými) rozhodnutími a nebál by se provést kompletní obrat ve firemní politice.

Ke spekulacím o možném prodeji firmy Research in Motion generální ředitel uvedl, že to není „hlavní směr“, kterým by se nyní chtěl ubírat. Revize firemní strategie podle něho totiž neposkytla argumenty pro takovýto krok.

Prodej telefonů BlackBerry se ve čtvrtletí snížil o 21 procent na 11,1 milionu kusů. Konkurenční Apple prodal v posledních třech měsících loňského roku 37 milionů iPhonů, tedy více než RIM za poslední tři čtvrtletí.

RIM vyhořel také na trhu tabletů. Na trh přišel s přístrojem PlayBook, ten však nebyl přijat příznivě, protože byl bez e-mailu a oblíbené textové služby BlackBerry Messenger. Původní cena tabletů byla 500 dolarů, v prosinci se však již prodávaly za 200 dolarů.

Za celý fiskální rok zisk firmy klesl na 1,2 miliardy USD z 3,4 miliardy USD předloni. Příjmy se snížily o 7,5 procenta na 18,4 miliardy USD.

(Zdroj: Research in Motion, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university