Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký prezident bojuje za kabinet osobností. SYRIZA přijde k jednáním, chce ale vyhrát volby

Řecký prezident bojuje za kabinet osobností. SYRIZA přijde k jednáním, chce ale vyhrát volby

15.05.2012 9:31, aktualizováno: 15.5. 10:00
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias v pondělí přišel se svým návrhem, jak vyřešit řeckou vládní krizi. Zástupci tří nejsilnějších parlamentních stran, kterými jsou z květnových voleb Nová demokracie, SYRIZA a PASOK, by vytvořili úřednickou vládu z nestranických osobností.

Předseda socialistů ze strany PASOK Evangelos Venizelos po pondělním setkání s prezidentem řekl, že on, šéf konzervativní Nové demokracie (ND) Antonis Samaras a Alexis Tsipras z krajně levicové strany SYRIZA rozjedenou další kolo jednání v úterý ve 13.00hodin SELČ. Debata bude zaměřena na vytvoření kabinetu z uznávaných a nepolitických postav, úřednická vláda by fungovala 18 měsíců. „Všichni musí být odpovědní. Snaha o vytvoření vlády pokračuje. Ta musí mít nejšírší možnou podporu. Není tak podstatné, kdo ve vládě bude zastoupen, ale které strany za ní stojí," řekl k tomu konzervativec Samaras. "Mandátem nás všech je vytvořit vládu," dodal. „Za normálních okolností se samozřejmě vláda technokratů nesestavuje. Čelíce ale takové krizi, jako nyní Řecko, potřebuje vláda velmi širokou parlamentní shodu,“ uvedl lídr PASOK Evangelos Venizelos. 

Tsipras, předseda druhé nejsilnější parlamentní strany, se pondělních rozhovorů o nové vládě nezúčastnil. Pro stanici NET TV nicméně uvedl, že v úterý u jednání bude. Na pondělní schůzce ale byl Fotis Kouvelis, předseda strany Demokratické levice (DIMAR), která skončila ve volbách na posledním do parlamentu postupujícím sedmém místě.

Nová demokracie, PASOK a Demokratická levice by dohromady měly 168 křesel v 300členném parlamentu. Přesto panuje přesvědčení, že Řecko potřebuje zásadní politickou shodu, což není možné bez zapojení dvojky voleb, což je ultralevicová SYRIZA.

Lídr strany SYRIZA Tsipras dříve odmítl přímou účast na úřednické vládě složené se zástupců ve volbách vítězných stran. K jednáním o kabinetu nestranických osobností ale zasedne. Rozhovorů se v úterý zúčastní také konzervativci z nového hnutí Nezávislí Řekové. Jedinými stranami, které zůstávají mimo jednání, tak jsou komunisté (KKE) a neonacistická strana Zlatý úsvit.

Volby se konaly 6. května. Podle řecké ústavy je nutné vládu vytvořit do deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb. To znamená, že Řekové musejí nalézt koalici do čtvrteční půlnoci. Pokud by to nedokázali, musel by Papulias vyhlásit nové volby. Patrně by se uskutečnily v červnu.

Nové volby zůstávají hlavním chtěným scénářem zejména pro dvojku voleb SYRIZA. Průzkum pro řecké Kathimerini odhalil, že polovina těch, kdo se rozhodli odevzdat hlas SYRIZE, v předchozím volbách v roce 2009 volili Novou demokracii a PASOK. "SYRIZA už není ta před pátým květnem (volbami). Chci si tyto voliče udržet v dalších volbách a naši podporu ještě navýšit. Strana projde změnou struktury a podnikne takové právní kroky, aby si zajistila, že bude schopna profitovat z bonusu v podobě 50 křesel v parlamentu pro vítěznou stranu voleb," nešetřil neskromností lídr strany Tsipras. Následně chce ale volební systém změnit na čistě proporční. Podle průzkumů ale bude vítězem případných červnových voleb.

(Zdroj: Kathimerini, mediafax, Bloomberg)


Čtěte více:

Řecký prezident zkouší upéct vládu, čekají se ale nové volby. Euro nejníže za 4 měsíce
14.05.2012 9:24
Samotný prezident Řecka Karolos Papulias zkouší poté, co se to nepodař...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data