Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výkonný šéf Orco na Patria.cz: Swap firmu definitivně stabilizuje, letošek je rokem obratu

Výkonný šéf Orco na Patria.cz: Swap firmu definitivně stabilizuje, letošek je rokem obratu

17.05.2012 17:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rok 2012 je pro skupinu Orco Property Group rokem obratu, řekl v rozhovoru na Patria.cz výkonný ředitel skupiny Aleš Vobruba. Kroky, probíhající nyní v rámci skupiny Orco, povedou k navýšení kapitalizace řádově na 600 milionů eur při vydání 91 milionů nových akcií a spolu s dalšími probíhajícími jednáními ke snížení poměru zadlužení LTV k úrovni 50 procent. Znamenají naředění pro stávající akcionáře, ale zadlužení uleví řádově o 600 milionů eur a firmu stabilizují. Trh by to měl ve střednědobém horizontu ocenit a odrazit v ceně akcií podstatné snížení rizikového diskontu NAV, uvedl k zásadní operaci swapu stávajících dluhopisů na nové akcie a dluhopisy a směrem k akcionářům Aleš Vobruba. Připomněl, že také CEO skupiny Jean-Francois Ott je jako akcionář současným vývojem „bit“ spolu se všemi dalšími akcionáři developera a je silně osobně interesován na budoucnosti Orco.

Od dubna probíhají v rámci skupiny Orco (OG) i Orco Germany (OPG) zásadní schůzky s držiteli dluhopisů OG i OPG, které daly zelenou směně stávajících dluhopisů většinově za nové akcie a menšinově je ponechává ve stávající podobě s rozloženou splatností či v případě souhlasu věřitelů povedou k výměně za nové obligace. „V průběhu dubna a května proběhly valné hromady všech pěti emisí obligací a všude bylo dosaženo potřebného kvóra účasti a souhlasu s touto konverzí. Nyní tyto výsledky musí potvrdit francouzský soud a následně valná hromada Orco,“ uvedl v průběhu jednání Aleš Vobruba. „Touto operací, kterou si můžeme představit jako vydání nových akcií na úrovni 7,59 eur za akcii, dochází ke splacení 90 procent obligačních závazků skupiny Orco a Orco Germany. Zbylých 10 procent těchto závazků v rozsahu 75 milionů eur zůstane ve stávající formě s rozloženou splatností do roku 2020, nebo bude vyměněno za novou obligaci, splatnou do roku 2018. Tato individuální volba je na straně držitelů obligací,“ shrnul obsah swapu výkonný ředitel Orco.

V důsledku těchto jednání dle Aleše Vobruby celkové zadlužení klesne absolutně o zhruba 600 milionů eur a v souladu s již dříve uvolněnou informací povede ke snížení hodnoty NAV na řádově 5,8 eur na akcii. Kroky povedou ke kapitalizaci řádově 600 milionů eur a znamenají vydání celkem 91 milionů nových akcií, dodal Vobruba. Při dnešních více než 17 milionech vydaných akcií kapitalizace dosahuje 1,134 miliardy korun, v přepočtu 44,56 milionu eur. Nový dluhopis ve výši 75 milionů eur bude dle výkonného ředitele Orco splatný rovnoměrně v letech 2015 až 2018, což znamená 18,75 milionu eur jistiny ročně. „Tato částka odpovídá zhruba čisté hodnotě při prodeji jedné kancelářské budovy ročně a Orco má land bank na tento development už nyní,“ uvedl v rozhovoru na Patria.cz Vobruba.

„Drobnému akcionáři bych řekl, že toto naředění je ve střednědobém horizontu v jeho zájmu, neboť firmu stabilizuje, a trh by měl reagovat v konečné fázi pozitivně a odrazit v ceně podstatné snížení rizikového diskontu NAV. Ve společnosti Orco je potenciál růstu hodnoty - jak ve stávajících projektech, tak v lidském potenciálu,“ uvedl v odpovědi na dotaz, co by nyní vzkázal drobnému akcionáři Orco, Aleš Vobruba.

Za zásadní pro Orco v příštích letech výkonný šéf skupiny označil klíčové rozvojové projekty v hlavních městech střední Evropy, což je z pohledu realitního trhu Praha, Varšava, Budapešť a Berlín. Zdůraznil rozšiřování základny „income-producing“ komerčních projektů a poskytování služeb asset a project managementu také třetím stranám. Připomněl včera oznámený prodej centrály Rádia Svobodná Evropa v Praze (Hagibor) do rukou L88, za kterou stojí americký kapitál. „Budova RFE, kterou jsme dokončili v roce 2007, patří k technicky nejsložitějším budovám v Evropě. Strategickým americkým zájmem je vlastnictví této budovy americkým investorem. Nový vlastník budovy má blízko k americké administrativě a oceňuje lokální zkušenosti a developerské kvality Orca ve střední Evropě, konkrétní projekty však ještě nejsou definovány,“ uvedl k avizované spolupráci Orco s americkou vládou Vobruba.

Výkonný ředitel Orco v rozhovoru na Patria.cz potvrdil postoj CEO skupiny Orco Jean-Francois Otta po výsledcích za 1Q letošního roku. „Potvrzuji. Ano, rok 2012 je pro Orco rokem obratu. V roce 2012 předpokládáme realizaci prodeje Sky Office v Düsseldorfu, udržení příjmů ze stávajících aktiv i přes několik prodejů (například právě RFE) a navýšení hodnoty našich developmentů. Budeme pracovat nadále aktivně s bankami na úrovni jednotlivých projektů a optimalizovat strukturu projektového financování. Celkový dluh by měl poklesnout k úrovni 50 procent LTV (loan to value),“ uvedl Aleš Vobruba s tím, že o konkrétních číslech bude firma pravidelně informovat. Dodal také ke zpětným výsledkům, že nižší obrat v roce 2011 byl způsoben zejména absencí prodeje dokončených komerčních developmentů, přičemž prodej projektu Leipziger Platz za 119 milionů eur nebyl dle IFRS účtován do obratu.

A co říká k samotné zainteresovanosti managementu Orco na budoucnosti firmy? „Pan Ott, zakladatel této obchodní společnosti, je zároveň jejím akcionářem. Je stejně postižen snížením obchodní hodnoty akcií, jako všichni ostatní akcionáři a je velmi silně osobně komitován na budoucnosti Orco. Intenzivně pracuje nejen na právě realizovaném swapu za akcie, ale i na dalším rozvoji této společnosti. Stejně jako on tak i já věřím, že tento krok firmu Orco definitivně stabilizuje na úrovni holdingu a bude možné pracovat na úrovni projektů na tvorbě nových hodnot. I přes složitou situaci na nemovitostním trhu je letošek rozhodně rokem zvratu pro Orco,“ uvedl v rozhovoru na Patria.cz výkonný ředitel Orco Aleš Vobruba.

Přímé odpovědi výkonného ředitel Orco Property Group Aleše Vobruby čtěte v online rozhovoru zde.


Váš názor
  • Fráze
    18.05.2012 9:43

    Tak ten poslední odstavec je k pobavení (je to odpověď na moji otázku z on-line rozhovoru). Kdyby ale takhle usilovně někdo pracoval pro zaměstnavatele, tak ho asi musí pro neschopnost vyhodit. A to srovnání Orco a Sazka (Hušák & Ott) má něco do sebe, i když se proti tomu pan Vobruba "velmi ostře ohradil". Cena akcie za poslední 3 měsíce spadla téměř o 50% (možná by bylo lepší napsat o dalších 50%). Ale dost pesimismu, ještě že tady máme i jiné kvalitní tituly CETV, NWR a černý kůň KITD :-)
    oh171
    • Re: Fráze
      18.05.2012 9:53

      Pane profesore, zatpíváme si, prosíííím -- -- -- To sou koně, to sou koně, to sou koně mýýý :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m