Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh práce v USA v červenci: Nečekaně silný růst nových míst přebil nečekaně vyšší nezaměstnanost. Ochota k riziku tlačí výše euro

Trh práce v USA v červenci: Nečekaně silný růst nových míst přebil nečekaně vyšší nezaměstnanost. Ochota k riziku tlačí výše euro

03.08.2012 14:49, aktualizováno: 3.8. 16:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Klíčová data týdne z amerického trhu práce ukázala na výrazně silnější než očekávanou tvorbu nových pracovních míst na základě informaci z firemního sektoru, ale také na nečekaný vzrůst míra nezaměstnanosti dle statistik ministerstva práce.

V sektorech americké ekonomiky mimo zemědělství firmy v červenci vytvořily 163 tisíc nových pracovních míst při očekávání pouze 100 tisíc míst, soukromý sektor pak vytvořil celkově 172 tisíc nových míst při očekávání pouze 110 tisíc míst. Negativní revize zastihla obě statistiky za červen, v případě ekonomiky bez zemědělství na 64 tisíc z 80 tisíc nových míst, u soukromého sektoru na 73 tisíc z dříve oznámených 84 tisíc nových míst.

V továrnách vzniklo 25 tisíc nových pracovních míst, zásadně více proti očekávaným 10 tisícům. Přes polovinu z toho - 12,8 tisíce - v automobilkách a u výrobců autodílů. Prodeje aut včetně lehkých vozů ale v červenci dosáhly anualizovaných 14,1 milionů proti červnovým přepočteným 14,3 milionu a ekonomové varují před pokračujícím oslabováním poptávky v tomto směru.

Nečekaný je nicméně také růst vykázané míry nezaměstnanosti. Místo očekávané stagnace na úrovni 8,2 procenta došlo na červencový růst na 8,3 procenta.

Euro v reakci na data z amerického trhu práce výrazně posílilo, neboť lepší údaje povzbudily ochotu investorů vstupovat do rizikovějších aktiv. Euro tak rosto k americkému dolaru z úrovní kolem 1,2200 až na denní maximum 1,2346 USD/EUR. Americký dolar naopak stoupl na dvoutýdenní maximum vůči japonskému jenu, který je vůči němu považován za bezpečnou investici.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):





„Růst zaměstnanost je stále příliš slabý na výraznější projevení v míře nezaměstnanosti,“ říká Joshua Shapiro, hlavní ekonom MFR v New Yorku. „Je nerealistické na tomto základě očekávat výraznější oživení ve spotřebitelských výdajích. Fed bude s dalšími kroky ještě vyčkávat na vývoj ve fiskální politice,“ dodal. 

V americké ekonomice na jedné straně polevilo propouštění a tlumení výroby v automobilovém sektoru u Chrysler či Ford, na druhé ale pokračuje propouštění u klíčových firem ať už ve financích u Morgan Stanley či technologiích u Cisco.

Průměrná odpracovaná doba v týdnu zůstala na 34,5 hodinách, tempo růstu průměrné hodinové mzdy dle očekávání polevilo na meziročních 1,7 procenta z červnových 2 procent. 

"Je to zpráva obsahující dobrou i špatnou informaci. Pokud dokážeme udržet oživení tvorby pracovních míst ze slabosti v předchozích několika měsících, přinese to velkou úlevu. Špatnou zprávou je ale nárůst míry nezaměstnanosti," řekl hlavní ekonom společnosti Comerica Rober Dye. "Zpráva neposkytuje jasný signál ohledně dalšího postupu americké centrální banky (Fed)," dodal.

Míra nezaměstnanosti v americké ekonomice je nad úrovní 8 procent od února roku 2009. Fed na čerstvém měnovém jednání uvedl, že "nezaměstnanost zůstáva vzedmuta" a "Fed bude vývoj na trhu práce velmi úzce mapovat s ohledem na udržování cenové stability". Červencová statistika nových míst je pozitivní s ohledem na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který opakuje velmi hrubý odhad, podle kterého je potřeba měsíčně 100 tisíc míst k udržování míry nezaměstnanosti stabilní, na její stabilní snižování pak vytrvale tvorba nových pracovních míst musí dosahovat mezi 150 až 200 tisíci.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger minulý týden zdůraznil, že americká ekonomika navzdory slabému druhému čtvrtletí pokračuje v růstu. Připustil však, že k posílení tvorby nových pracovních míst je zapotřebí rychlejší hospodářský růst.

(Zdroj: Bloomberg, Fed, čtk, AP)


Váš názor
  • dobrá zpráva
    03.08.2012 15:10

    naší snědí nepřizpůsobiví emigrujou do ameriky. Jen tak si lze vysvětlit že zatímco pracovních mist tam pribíva tak jim zaroven stoupá nezaměstnannost.
    Džordžo
    • Re: dobrá zpráva
      03.08.2012 17:20

      víc lidí práci ztratí než kolik jich najde novou, navíc sezonní práce a brigády na týden se tuším do statistiky nových pracovních míst započítavají také..... skutečný ukazatel je pouze skutečná zaměstnanost (počet pracujících/ počet obyvatel) a ta se raději nikde neměří, u nás by po odečtení státních zaměstnanců mohla být zhruba 20-25% takže jinak řečeno, když by 25% lidí dělá na ty ostatní:-( a pak má fungovat ekonomika......
      chicko
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university