Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: PX na nule. AAA Auto +20 %, KIT digital -24 % na nových minimech

Týden na pražské burze: PX na nule. AAA Auto +20 %, KIT digital -24 % na nových minimech

12.10.2012 18:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Index pražské burzy PX se v bilanci celého týdne nenechal vyvést z míry a končí o 0,02 % výše na úrovni 985,94 bodu. Klid neplatí pro vývoj jednotlivých titulů. Na růstové i sestupné straně SPADu jsou k vidění výkyvy o více jak pětinu hodnoty.

Tichým vítězem týdne jsou akcie sítě autobazarů AAA Auto. Končí jej o rovných 20 procent výše na úrovni 25,74 a prodlužují sérií růstu, návazně na dynamické zlepšení hospodaření, stojící na růstu prodejů i expanzi. Po dokončení směny dluhu za akcie a nové dluhopisy pokračuje také růst akcií developera Orco. V tomto týdnu získaly dalších 8 procent na dosah 60 korun za akcii. Mírné zisky si v týdenní bilanci odnášejí akcie Pegas, Erste, Telefóniky CR (kterou zpráva o riziku snížení ratingu od S&P návazně na snížení ratingu Španělska zasáhla až v pátek po trhu) a na kladné nule končí Komerční banka.

Neradostný obrázek přináší sestupná strana SPADu investorům akcií KIT digital. Po krvavých seancích na Nasdaqu i v Praze bez jakékoli výrazné korporátní zprávy, mimo blížící se konec obchodování ve SPADu a přesun na trh START při setrvání na americkém trhu, akcie ztratily v aktuálním týdnu bezmála 24 % na 41 korun, za poslední měsíc ztratily 35 % a od počátku roku přes 75 procent. Mírně ztráty nad 1 % pak utrpěly emise CETV, Unipetrolu a NWR

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
AAA Auto 20,00 25,74 KITD -23,65 41,00
Orco 8,09 59,99 CETV -2,75 131,29
Pegas 1,33 486,00 Unipetrol -1,42 170,35
Erste 0,98 463,00 NWR -1,39 85,00
Telefónica CR 0,25 407,00 PM ČR -0,92 11285,00
KB 0,02 4121,00 VIG -0,85 830,00
ČEZ -0,72 726,00
Fortuna -0,32 86,77

 

Úvod nového týdne na pražské burze proběhl v červených číslech. PX vedla níže Erste, nepomohlo ani mírné zvýšení cílové ceny od Goldman Sachs na 28 EUR (asi 697 Kč) z 27 EUR a potvrzení titulu v rámci doporučeného nákupního seznamu „conviction buy list“. OKD uvedla, že v uplynulých pěti letech investovala do svého rozvoje 27 miliard korun, většina směřovala do nákupu nových technologií. V nadcházejících letech firma už další podobně rozsáhlé nákupy nechystá. Ředitel OKD Klaus-Dieter Beck pozoruje na rozvíjejících se trzích růst poptávky po uhlí včetně Asie a Německa návazně na rozhodnutí uzavřít jaderné zdroje do roku 2022.

Akcie ČEZu uzavřely s menší ztrátou. Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš prohlásil, že případná garantovaná výkupní cena elektřiny vyrobené v nových plánovaných blocích Temelína by nestála více než 5 mld. ročně. Také uvedl, že v dlouhodobém zájmu ČEZu je snížit své podnikatelské riziko prostřednictvím akvizice většího množství regulovaných aktiv (distribuce elektřiny nebo teplárny) a zredukovat tak závislost na změnách tržní ceny elektřiny. Beneš také připustil možnost úplného odchodu ČEZu z problematických podnikatelských aktivit v Albánii. ČEZ potom odpoledne uvedl, že připomínky třetích stran v rámci tržního testu neprokázaly nutnost materiálně měnit návrh závazků, které společnost ČEZ předložila Evropské komisi v červnu tohoto roku. Firma se nadále v rámci narovnání zavazuje prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 MW. Vydání konečného a právně závazného rozhodnutí Evropské komise lze očekávat na konci listopadu. Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Almunia potom před chvílí uvedl, že urovnání sporu mezi Evropskou komisí a společností ČEZ očekává do konce letošního roku.

Fortuna zaznamenala mírný růst, když potvrdila cíl překlopit do poloviny příštího roku svůj loterijní byznys do černých čísel. Nové sázkaře chce přilákat úpravou pravidel číselné hry Loto s cílem ji zatraktivnit a plánuje zavedení nového produktu. Akcie Philip Morris ČR bránily kladnou nulu. V minulých letech PMČR vyplácel téměř sto procent čistého zisku běžného roku s výjimkou roku 2011, kdy valná hromada schválila také platbu nerozděleného zisku minulých let, odpověděla finanční ředitelka tuzemské tabákové společnosti Philip Morris ČR Stanislava Juriková v online rozhovoru na Patria.cz na dotaz, jakou dividendu mohou akcionáři očekávat ze zisku roku 2012. I po vyšším zdanění cigaret v letech 2013 a 2014 (při současné podobě návrhu) budou dle ní cigarety ve středním a prémiovém segmentu odvádět nadále vyšší daň proti levnému segmentu, výhodu pro levné značky novela pouze mírní. Zejména drahý segment pak podle ní zasahuje také černý trh v ČR a zejména jeho se týká také znehodnocování obrovské hodnoty značek novou regulací a unifikovanými baleními cigaret ve světě.

Developerská skupina Orco již uvedla do obchodování na lucemburské burze nové dluhopisy 2018 v objemu 73.051.230 eur, které jsou výsledkem dobrovolné části směny dluhu, která se týká konverze starých dluhopisů skupiny Orco i dluhopisů Orco Germany do nových dluhopisů skupiny a to v rozsahu postupně téměř celého původního objemu. Zároveň ale uvedla, že k pondělku na pražskou burzu uvedla ještě dodatečných 7.848.073 akcií, vydaných dne 28. září 2012.

Úterý výraznou změnu PX nepřineslo. NWR ignorovalo více jak 5% růst celého těžařského sektoru. Analytici JPMorgan snížili doporučení pro akcie NWR z „neutral“ na „underperform“ a srazili cílovou cenu na z dosavadních 5,3 GBP až na 2,6 GBP (asi 80,3 Kč). Za vadu označili rostoucí zadluženost společnosti a „slabost“ trhu s koksovatelným uhlím. Akcie NWR v reakci na tento verdikt propadly na nejnižší úroveň od července 2009.

Končící generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck včera na tiskové konferenci v Praze uvedl, že černouhelný trh oživuje. Poptávka podle něho roste díky zemím, jako je Čína. A poroste i v Evropě – kvůli rozhodnutí Německa ustoupit od elektřiny z jaderných zdrojů. Podle strategického šéfa OKD Jána Fabiána, který v lednu převezmu post generálního ředitele, rozhodnutí o Debiensku padne koncem roku. Za posledních pět let OKD investovala do svého rozvoje 27 miliard korun, nastupující šéf Fabián se chce nyní ale zaměřit hlavně na efektivitu těžby. OKD podle něho zřejmě navíc v příštím roce vykáže nižší úroveň těžby.

Developerská společnost Orco za letošní tři čtvrtletí pronajala 90.500 metrů čtverečních komerčních ploch, což představuje meziroční pokles o čtyři procenta, uvedla včera po závěru trhu. Hospodářské výsledky za prvních devět měsíců má společnost s centrem podnikání v Praze zveřejnit 29. listopadu. Orco od ledna do konce září pronajalo kanceláře, obchody a další komerční nemovitosti na německém trhu v celkovém rozsahu 55.000 metrů čtverečních, což je meziroční nárůst o 20 procent. Orco vyzdvihuje růst role Berlína jako centra i nový německý management. V ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku uzavřela zcela nové smlouvy na 10.500 čtverečních metrů, dalších 25.000 metrů čtverečních se v regionu týkalo rozšířených nebo obnovených kontraktů.

Ve středu PX znovu mírně ztratil, 0,24 procenta. Podle slov Jana Veškrny, regionálního managera ČEZu, má společnost stále zájem o případné privatizace zbývajících distribučních společností v Rumunsku. V rámci zahraničních investicí vnímá společnost Rumunsko jako prioritu. Ještě letos by v zemi chtěla podepsat kontrakty pro dalších 300 MW z obnovitelné energie. Šéf polského vlastníka tuzemského Unipetrolu, společnosti PKN Orlen, Krawiec varoval, že ziskovost Unipetrolu snižuje černý trh s pohonnými hmotami a spory se státem vlastněnou firmou Mero. Rozsah černého trhu odhadl na 15-20 procent celkového trhu motorových paliv.

S&P upozornila na odliv kapitálu z východní Evropy, za kterým prý stojí neochota západních bankovních skupin pokračovat v současném prostředí v dříve započatých investicích v našem regionu. S&P kvůli tomuto trendu očekává významné strukturální změny ve strategii financování bank v našem regionu. Varovala navíc před možností snížení ratingů bank z dosavadních úrovní okolo „A“ až na „BBB“, tedy dolní stranu investičního pásma. Dle MMF budou banky muset do konce příštího roku kvůli zajištění kapitálu prodávat další aktiva. Internetové videopůjčovně televize Nova Voyo.cz klesl dle tisku ke konci srpna počet předplatitelů na 20 tisíc a proti červnu jich Nova ztratila celou třetinu. Původním cílem přitom bylo nabrat do konce roku 100 tisíc předplatitelů. Problém údajně tkví ve složitosti plateb, Nova chystá jiný systém.

Čtvrteční obchodování přineslo vyšší aktivitu, denní objem 1,231 mld. . Index PX však seanci uzavíral opět bez větší změny na 986bodové úrovni. Erste byla podpořena zprávou o možném posunu zavedení přísnější kapitálové regulace bank až o jeden rok do roku 2014, což samozřejmě dále podpořilo bankovní sektor. Zpevnila o 2 %. Patria ve své nové analýze vidí akcie Erste poblíž férové hodnoty, zatímco akcie Komerční banky již na úrovních nadhodnocených. ČEZ žaluje Sokolovskou uhelnou o 56 milionů korun plus úroky. Důvodem je spor ohledně ceny dodávaného uhlí. SU nechtěla za ceny, které jsou podle ní nízké, uhlí dodávat, ČEZ podle mluvčího firmy loni ustoupil nátlaku SU a splnil její požadavky. Považuje je ale za protiprávní, soudní řízení je vedeno u Krajského soudu v Plzni. Pegas Nonwovens se s blížící se dividendou v průběhu dne posouval výše, končí ale u nuly. Akcie společnosti Pegas Nonwovens se budou příští úterý (16. října) obchodovat naposled s nárokem na dividendu ve výši 1,05 EUR na akcii. Rozhodný den je stanoven na pátek 19. října.

Závěr týdne v Praze proběhl opět za neprůměrné aktivity, index PX z ní znovu zisk nevytěžil. Skupina Erste je naším bankovním favoritem v regionu střední a východní Evropy, uvedli analytici Goldman Sachs poté, co se v Rumunsku coby jedné ze dvou nejpalčivěji vnímaných brzd rozletu Erste po Maďarsku, setkali s tamním managementem, MMF a centrální bankou. „Trh hodnotí Erste po boku regionálních konkurentů, což ji podceňuje,“ míní analytici Goldman Sachs, kteří kromě zařazení mezi tituly zvláště hodné nákupu zvýšili na Erste cílovou cenu na 29 EUR (asi 722,5 Kč) z 28 EUR. Doporučení zůstalo na stupni „koupit/neutral“. Stejný krok – zvýšení cíle z 935 na 962 - podpořil akcie pojišťovací skupiny VIG v rámci aktualizace sektorového doporučení evropských pojišťoven.

Šéf polské divize ČEZ Kamil Čermák uvedl, že skupina hodlá v zemi vybudovat větrné elektrárny o celkové kapacitě 500-600 MW, a to do roku 2017. Větrné kapacity 200 MW by mělo být dosaženo v letech 2013 a 2014. Šéf Daniel Beneš potvrdil, že Evropská komise by měla na přelomu listopadu a prosince rozhodnout, zda přijímá návrhy české polostátní energetické firmy ČEZ na snížení bruselských obav z možného zneužití dominantního postavení na trhu s elektřinou v ČR. Na NWR dorazilo snížení cílové ceny od Credit Suisse na 2,0 GBP (asi 61,9 Kč) z 2,50 GBP a potvrzení doporučení "underperform". Výraznou 13% ztrátou si prošel technologický zástupce KIT digital. Ten se bez nových zpráv během včerejší seance na primárním trhu v zámoří propadl na nové minimum u 2 USD za akcii. Během dneška se tak v Praze obchodovalo v pásmu 40 – 42 . Tyto ceny by měly minimálně krátkodobě představovat určitou hranici podpory.

Ratingová agentura Standard & Poor’s na sklonku týdne zařadila do režimu revize s možným snížením o stupeň rating španělské Telefóniky SA, návazně na zhoršení ratingu Španělska. Upozorňuje ale i na ztrátu tržního podílu a problém zadlužení. Podle pravidla, že dceřiné společnosti nejsou hodnoceny výše, než mateřská skupina, hrozí snížení ratingu i tuzemské Telefónice CR. Španělská matka nyní drží rating „BBB/A-2“, Španělsko je hodnoceno „BBB-/A-3“, česká Telefónica CR pak „BBB“ s výhledem negativním, nyní v režimu revize s možným snížením ratingu. Akcie Telefóniky CR dnes uhájily mírné zisky.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
  • jak se ty Časy měni
    15.10.2012 7:49

    PX znovu mírně ztratil, 0,24 procenta. Podle slov Jana Veškrny, regionálního managera ČEZu, má společnost stále zájem o případné privatizace zbývajících distribučních společností v Rumunsku. V rámci zahraničních investicí vnímá společnost Rumunsko jako prioritu. Ještě letos by v zemi chtěla podepsat kontrakty pro dalších 300 MW z obnovitelné energie. Šéf polského vlastníka tuzemského Unipetrolu, společnosti PKN Orlen, Krawiec varoval, že ziskovost Unipetrolu snižuje černý trh s pohonnými hmotami a spory se státem vlastněnou firmou Mero. Rozsah černého trhu odhadl na 15-20 procent celkového trhu ................... takže je to tedˇ pro změnu bude zase s Rumunskem na věčné časy. A za pár týdnů to bude jako s tím kitdigital. Jak je to dlouho co ho tady naši analytici prodávali za tutovku. A dneska ani neni možnost řici panu Žabžovi co si myslime - nezvedá nám telefon. A po volbách když "...už máme co jsme chtěli...." zase pojedou naše železárny na 120% jako za starých časů abysme měli zase dost ostnatého drátu na ochráněni před těmi agenty ze západu. Národ který volí komunisty podruhé je národ blbců. To se nezlobme - kdo se nepoučí z historie ten si zaslouží aby se opakovala a už je to tady. To ty svoje děti opravdu tolik nenávidíme a nezáleží nám na to tom jak se budou mít ? A to ještě nezačaly prověrky a čistky podle soudců z lidu.
    xxx
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data