Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť míří na vrchol: Pohlcení TNK-BP z ní udělá největšího kotovaného těžaře ropy na světě

Rosněfť míří na vrchol: Pohlcení TNK-BP z ní udělá největšího kotovaného těžaře ropy na světě

18.10.2012 11:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská Rosněfť míří do absolutní špičky světových ropných koncernů - na úkor oligarchů, kteří přecenili své síly. Státem kontrolovaná společnost se prakticky dohodla s britským gigantem BP o koupi jeho 50% podílu v konkurenčním těžaři TNK-BP a zvažuje možnost odkoupit i zbylou polovinu, která patří konsorciu miliardářů známého pod zkratkou AAR (Alfa-Access-Renova). Na pohlcení třetího největšího ruského ropného producenta (TNK-BP těží zhruba 1,7 mil. barelů denně) bude Rosněfť potřebovat obrovskou sumu peněz – přes 50 miliard dolarů. Část může státní moloch uhradit svými akciemi, na zbytek si bude muset půjčit u bank, což nebude vzhledem vysoké úrovni zadlužení nijak snadné. Motivaci má ale Rosněfť velkou: akvizice by ji katapultovala na pozici největšího veřejně obchodovatelného ropného těžaře s produkcí přes 3 mil. barelů denně. Tolik netěží ani americký gigant Exxon Mobil, ani největší čínský ropný koncern PetroChina. Rozšiřování vlivu státu v ruském ropném sektoru navíc podporuje Kreml.

Závěrečné rozhovory o výkupu britského podílu v TNK-BP bude dnes v Londýně s managementem a akcionáři BP vést šéf Rosněfti Igor Sečin. Podle zdrojů deníku Kommersant se jednání nachází „ve velmi pokročilém stádiu“. Sečin má podle všeho rozjednán obchod i s AAR. Britská televize Sky News včera přišla s informací, že Rosněfť s konsorciem miliardářů uzavřela předběžnou dohodu o koupi jejich 50% podílu v TNK-BP za 28 mld. USD. Smluvní strany spekulaci odmítly komentovat, avšak lidé obeznámení se situací možnost výkupu AAR potvrzují s tím, že vše je zatím dohodnuto jen nezávazně. Jednání o osudu podílů TNK-BP – britského i ruského – prý probíhají paralelně a nezávisle na sobě.

K průlomu v komplikovaných rozhovorech s BP došlo na nedávné schůzce prezidenta Vladimira Putina, Igora Sečina a výkonného ředitele BP Roberta Dudleyho, na níž byl dohodnut scénář dalšího postupu. Podle něj část britského podílu v TNK-BP odkoupí Rosněfť za peníze, přičemž za polovinu 50% balíku nabízí 10-15 mld. USD. Za druhou polovinu Rosněfť Britům zaplatí svými akciemi. BP již v Rosněfti drží 1,3% podíl, který zakoupila při IPO v roce 2006. Nyní by její balík mohl objemově převýšit 10 %.

Jednání mezi Rosněftí a AAR nejsou tak daleko jako v případě dua BP-Rosněfť. Konsorcium miliardářů ohlásilo záměr odejít z TNK-BP teprve v říjnu, a navíc stále zvažuje nejrůznější možnosti dalšího postupu. Problematickým faktorem bude určitě financování transakce v hodnotě desítek miliard USD, které podle zdrojů Kommersantu zatím není vyřešeno. Jedna věc je již ale jasná: AAR nebude soupeřit s Rosněftí o britský podíl v TNK-BP, jelikož oligarchové nedali včas dohromady solidní syndikát bank ochotný jejich potenciální nabídku finančně zaštítit. Na námluvy k BP tak krom Sečina nikdo jiný nepřijde.
 

 
Sváry mezi BP a AAR (hlavními členy jsou Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan) se táhnou několik let. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom, které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Sečinem dojednaná transakce v hodnotě 16 mld. USD kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký Exxon Mobil.

Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy.

BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD. Kvartet miliardářů odmítl. Vztahy se dále zhoršily, když Michail Fridman letos v květnu odstoupil z funkce generálního ředitele TNK-BP s tím, že současný model spolupráce s Brity „se přežil“. BP proto v dalším měsíci nabídla svůj podíl k prodeji, přičemž jako nejvážnější zájemce se prezentovala Rosněfť s ambiciózním Sečinem v čele. Představa, že by se místo BP měla do společného podniku dostat Rosněfť, která se na rozdíl od Britů určitě nebude chtít spokojit s rolí pouhého přihlížejícího, miliardáře z AAR zřejmě vystrašila natolik, že svůj podíl na prodej nabídli i oni.

S tím jak se pozice oligarchů dál zhoršovala, rostly jejich zoufalé pokusy o udobření se s britskými partnery. Minulý týden napsali vedení BP dopis, v němž navrhují normalizaci vzájemných vztahů s tím, že všechno v TNK-BP zůstane jako dosud. Jako třešničku na dortu miliardáři slíbili vyplatit akcionářům (tedy napůl sobě, napůl BP) dividendu 6 mld. USD, oproti dříve sjednaným 4,1 mld. USD. Britové už však měli oči jen pro Rosněfť.

Ta má ve hře na přetlačovanou s oligarchy bohaté zkušenosti. Své stávající postavení jedničky mezi ruskými těžaři si vydobyla díky bankrotu kdysi největší soukromé těžařské společnosti Jukos, jejíž hlavní ložiska koupila v aukci v roce 2007. Největší akcionář Jukosu, Michail Chodorkovskij, byl v roce 2004 zatčen a obviněn z daňových podvodů. Od té doby je ve vězení.

Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003, kdy 50% podíl za 8mld. USD nakoupili, z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny.

Dohodu o prodeji podílu v TNK-BP Rosněfti bude muset schválit ruská vláda. Státní těžař má však podporu státu a Sečin dal minulý týden jasně najevo, že investici do TNK-BP zaštítí i prezident Vladimir Putin.

(Zdroje: Kommersant, FT, Moscow Times, Bloomberg)


Čtěte více:

Rosněfť kupuje poloviční podíl v TNK-BP
17.10.2012 16:52
Konsorcium ruských miliardářů AAR se dohodlo s ruskou státní ropnou fi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.