Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť expanduje do plynárenství. Státním elektrárnám zajistí dodávky za 80 mld. USD

Rosněfť expanduje do plynárenství. Státním elektrárnám zajistí dodávky za 80 mld. USD

05.11.2012 11:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Výkonný ředitel ruské Rosněfti Igor Sečin ve své petrohradské kanceláři rozhodně nezahálí. Jen dva týdny po dojednání třetí největší transakce v historii ropného sektoru v hodnotě 55 mld. USD, díky níž se státem kontrolovaná společnost po pohlcení konkurenta TNK-BP stane největším veřejně obchodovatelným těžařem ropy na světě, se vrhl na plynárenství, kde Rosněfť zatím významnou přítomnost neměla.

Až do minulého týdne, kdy podepsala smlouvu se státními elektrárnami Inter RAO o každoročních dodávkách 35 mld. m3 plynu od roku 2016 do roku 2040. Hodnota dlouhodobého kontraktu, který obsahuje klauzuli take-or-pay (zavazuje k určitému minimálnímu odběru), byla vyčíslena na 80 mld. USD.

Oznámení otřáslo pozicí nezávislého těžaře plynu Novatek, jenž pro Inter RAO obstarává plyn v současnosti. Obavy z nejisté budoucnosti dodavatelských aktivit Novateku poslaly jeho akcie v Moskvě o 7 % níž; depozitní poukázky obchodované v Londýně chvilkově odepisovaly i 15 %. Samotnému Novateku se povedlo státní elektrárny přetáhnout Gazpromu před třemi lety, hlavně díky zajímavějším cenovým podmínkám. Ty hrály rozhodující roli i teď.

„Klíčem je jako vždy cena. Tak brutálně s Novatekem ještě nikdo nesoutěžil,“ tvrdí Denis Borisov z banky Nomos. Kontrakt významně posiluje postavení Rosněfti v ruském plynárenském sektoru a představuje přirozené rozšíření jeho aktivit poté, co se její manévrovací prostor v ropném segmentu zúžil na minimum. Šéf ruského antimonopolního úřadu Igor Artěmjev v reakci na spolknutí TNK-BP prohlásil, že Rosněfť dosáhla mezí rozumné expanze a další akvizice na domácím trhu jí s největší pravděpodobností nebudou dovoleny. Vytvoření mamutího těžaře podle Artěmjeva není v rozporu se zákony o ochraně hospodářské soutěže, jelikož ty dovolují kontrolu až 50 % trhu. Rosněfť se dostane zhruba na 45 %.

„Rosněfť kontroluje významná ložiska plynu, takže jeho produkce a prodej jsou s ohledem na vytváření dodatečného zisku pro akcionáře prioritou,“ prohlásil Sečin po uzavření smlouvy s Inter RAO. Dodávky pro velkého odběratele typu elektráren jsou podle něj nejefektivnějším způsobem zpeněžení plynových zásob.

Inter RAO je pro Novatek velmi důležitým zákazníkem. Na jeho dodavatelském portfoliu se podle odhadů podílí ze 20 až 30 %. „Zpráva podtrhává nebezpečí pramenící ze vstupu Rosněfti do plynárenství. Rosněfť jde po stávajících zákaznících Novateku,“ uvádí se ve zprávě pro investory vypracované v Bank od America.

Novatek je po Gazpromu druhým největším producentem zemního plynu v Rusku a na rozdíl od státem kontrolovaného konkurenta mu objemy produkce rychle rostou. V prvním pololetí letošního roku společnost vytěžila 28,7 mld. m3 zemního plynu, o 12,3 % víc než ve stejném období minulého roku. V roce 2010 činila celková produkce 37,8 mld. m3, o rok později už přesáhla 50 mld. m3. Gazprom loni vytěžil 513,2 mld. m3 plynu (oproti 508,5 mld. m3 o rok dříve). Zisk na akcii Novateku vloni meziročně vzrostl o 44,6 % na 18 RUB (oproti 25% nárůstu u Gazpromu). Hlavními akcionáři společnosti jsou zakladatel a výkonný ředitel Leonid Michelson (25 %) a Gennadij Timčenko (23,5 %), který mimo jiné vlastní největšího ruského obchodníka s ropou Gunvor. Desetiprocentní podíl v Novateku drží Gazprom. Dalších 15 % patří francouzské ropné společnosti Total, která má opci k navýšení podílu na 19,4 %. Zbytek akcií se volně obchoduje na burze v Moskvě a formou depozitních poukázek v Londýně.

Zostřený konkurenční boj Novatek a Gazprom nečeká jen ze strany Rosněfti. Expanzi do plynárenství plánují další ruští těžaři jako Gazprom něfť a Lukoil. Vytěženým plynem, který často doprovází ložiska ropy, dříve mrhali jeho zapalováním. Podle nové legislativy však za plýtvání hrozí vysoké pokuty.

(Zdroje: Moscow Times, Novatek, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m