Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zkapalněný plyn krom Polska láká i Ukrajinu. První terminál chce mít Kyjev do 3 let

Zkapalněný plyn krom Polska láká i Ukrajinu. První terminál chce mít Kyjev do 3 let

29.11.2012 15:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Střední a východní Evropa by za několik let měla konečně vyřešit otázku diverzifikace zdrojů zemního plynu a snížit ceny, které za důležitou surovinu platí. Klíčem k odstranění závislosti na ruském Gazpromu by měly být terminály na příjem a zkapalněného plynu (LNG), které hodlají v následujících třech letech vybudovat Polsko a Ukrajina.

V Polsku se v roce 2014 dostaví LNG terminál ve Svinoústí, na březích Baltského moře, který by po rozšíření česko-polského plynovodu, plánovaného na roky 2016-2017, mohl dostat plyn z Kataru či Austrálie také do tuzemské sítě

Kyjev očekává první dodávku LNG v roce 2015. Oznámil to ukrajinský premiér Viktor Janukovyč na své návštěvě v katarském Dauhá. Dodal, že hlavním dodavatelem suroviny by měl být právě Katar.

S výstavbou ukrajinského terminálu, který by měl disponovat kapacitou 10 mld. m3 plynu ročně, začalo konsorcium španělských a amerických firem už v pondělí. Tankery by po dokončení měly kotvit poblíž přístavu Južnyj u Oděsy. Mezi členy konsorcia figuruje americká společnost Excelerate Energy a španělské plynárny Gas Natural Fenosa. Náklady projektu byly vyčísleny na 900 mil. EUR. Ukrajinská vláda si v terminálu ponechá 25 % akcií, zbytek si rozdělí soukromí investoři.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov prohlásil, že zkapalněný plyn by mohl zemi vyjít až dvakrát levněji než dodávky od Gazpromu, které proudí plynovody. Při předpokládané kapacitě by terminál mohl nahradit třetinu importu z Ruska. Ten se Kyjev v posledních letech snaží radikálně omezovat s pomocí úspor ve spotřebě a domácí těžby.

Podle Kyjevem schváleného rozpočtu hodlá letos státní podnik Naftohaz z Ruska dovézt 27 mld. m3 plynu, dalších 8,1 mld. m3 by měly nakoupit chemické závody OstChem Holding miliardáře Dmitrije Firtaše. Zbytek celkové spotřeby (62, 9 mld. m3) by měl připadnout na domácí těžbu (20,9 mld. m3) a čerpání z podzemních zásobníků (7 mld. m3). Spotřeba za prvních sedm měsíců roku klesla o 2,6 mld. m3, čímž země ušetřila zhruba 1 mld. USD.

Ukrajina se snaží rozvíjet domácí těžbu. V červnu bylo vytvořeno konsorcium mezi italským koncernem ENI, britskou Cadogan Petroleum a ukrajinskou státní společností Nědra Ukrainy s cílem průzkumu a těžby na devíti potenciálních ložiskách břidlicového plynu ve Lvovské oblasti. V zemi hodlají z břidlic těžit také americký Chevron a nizozemsko-britský Shell. Průzkumné práce na černomořském šelfu zanedlouho zahájí ExxonMobil.

Podle kontraktu, který v lednu 2009 po dlouhé plynové krizi podepsali tehdejší ukrajinská premiérka Julie Tymošenková a současný ruský prezident Vladimir Putin, by v příštím roce měla Ukrajina od Ruska zakoupit 52 mld. m3 plynu, přičemž minimální odběr byl stanoven na 41,6 mld. m3. Tymošenková byla loni za uzavření údajně nevýhodné smlouvy odsouzena k sedmi letům vězení.

Kyjev si na cenové podmínky kontraktu stěžuje prakticky od jeho podepsání. Vzorec pro výpočet ceny je podle deníku Kommersant skutečně nastaven velmi přísně. Ve druhém kvartále letošního roku musel Naftohaz platit 425 USD za 1000 m3, ve čtvrtém čtvrtletí by měla cena dosáhnout 432 USD za 1000 m3. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si před dvěma lety od Kremlu zajistil slevu 100 USD za 1000 m3 výměnou za prodloužení pronájmu námořní základny v Sevastopolu ruské Černomořské flotile do roku 2042. Například němečtí zákazníci platí Gazpromu kolem 450 USD za 1000 m3.

Naftohaz dovezl už loni méně plynu, než se předtím smluvně zavázal, což Gazprom přešel bez sankcí. Ruský gigant ale vehementně odmítá poskytnout další slevu na skutečně odebranou surovinu a v případě nedoplatků hrozí soudem. Proti Ukrajině má navíc silné páky v podobě nového plynovodu Nord Stream, který prochází po dně Baltského moře až do Německa, a kompletní kontroly nad běloruskými plynovody, kterou získal loni výměnou za výraznou slevu na dodávaný plyn režimu Alxandra Lukašenka. Tranzit plynu ostatním zákazníkům v Evropě tak Gazprom může stále více odklánět po alternativních trasách. Letos se objem plynu přepraveného přes ukrajinské páteřní sítě dál na západ snížil o 25 %. Pod dobudování plynovodu South Stream, jehož stavba začne v prosinci, bude moci Gazprom veškeré dodávky do Evropy přesměrovat mimo ukrajinské tranzitní sítě, což Kyjev připraví o miliardy dolarů na přepravních poplatcích ročně.

(Zdroj: Kommersant, Eurasia Daily Monitor, Euractiv, Moscow Times, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.